Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Všichni Němci plynně brblají anglicky. Běžně to dokážu překousnout, tady mi to hodně vadilo. Navíc hodně dlouhé a na tu délku filmu se zase tak moc nedělo a nebo se to dělo prazvláštně divně (Když se Němci báli jasného počasí kvůli letadlům, kde tedy byla letadla, když bylo už pěkně dlouho jasno? Scénárista chyběl ve škole na hodiny dějepisu?). Chyběl tomu spád a neuškodila by ani trocha historické hloubky, namísto patetického amerického hrdinství a německého fanatismu vs. odporu k válce. ~~~ Zajímavý komentář: carl oesch, UncleG ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Bohatá výprava, možná revoluční nasazení techniky, příběh založený na proplétání osudů několika výjimečných jednotlivců v podání skvělých herců. Výsledkem je hrdinské drama v příjemném tempu s dnes již nepravděpodobně působícími, často jednoznačnými akcemi, pekelným líčením německého velitele, s boží přízní a nadpřirozenými schopnostmi obdařenými veliteli a především s americkým, lehce patetickým vlastenectvím. Klasika za 3-4* ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Bitva v Ardenách to je další klasický film, který podobně jako Von Ryanův Expres běžel milionkrát v TV, ale nikdy jsem ho neviděl. Z přehršle válečných filmů v roce 1965 je to asi ten nejválečnější. Žádný odboj, tajné úkoly či zajatecký tábor, tohle je prostě německá tanková mašinérie v posledním pokusu o obrat a proti nim zoufale bojující, ustupující a prohrávající spojenci. Já nejsem expert na krajinu, stroje či jak přesně bitva probíhala, takže nebudu strhávat hvězdičky za něco o čem nic nevím. Pravdou je, že z filmového hlediska se to občas vleče, skoro tři hodiny jsou prostě vražedné a slavní herci Fonda a Shaw nemají jako velitelé zas tolik co hrát, stejně jako v menší roli Bronson, chybí mi tu zajímavější postavy. O to víc se mi líbil kšeftař Tellyho Savalase. Všechny výtky ale přebíjí úžasné scény - tolik tanků jsem v takhle starém filmu ještě neviděl a když se dají do čistky zoufale bránící se pěchoty či obklíčeného města stojí to za to. Závěrečná tanková bitva je na rok vzniku prostě úžasná. Takže silné 4*. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný film. Obě strany jsou zobrazeny věrohodně a nic není předem rozhodnuto. Z herců potěší mega drsňák Charlie Bronson či klasicky cáklej Telly Savalas. Skutečným tahounem a hvězdou je však Robert Shaw , díky jehož maximálnímu nasazení jsem fandil naprosto jiné straně :-D. Ardeny vyhrály souboj s časem a v pohodě obstojí a v mnohém i převálcují dnešní snímky z válečnou tématikou. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Jako malému se mi to moc líbílo. Jenže po mnoha letech a se základními znalostmi druhé světové jsem byl najednou šokován, jak moc odfláknutý ten film je. Moc tanků nepoznám, ale Tiger II (zde jediné německé tanky) bezpečně ano a ty americké náhražky od nich měly hodně daleko. Stejně jako americké polopásové transportéry vypadaly úplně jinak, než ty německé. Ale co hůř, prostředí se zimním ardenám podobá možná na začátku (evidentně interiéry), závěrečná bitva točená ve Španělsku by byla věrohodnější spíše pro boje v severní Africe. A k tomu často hodně nepovedená zadní projekce ... Historické skutečnosti jsou také značně zjednodušeny, třeba tu úplně chybí bojové letectvo, které po zlepšení počasí začalo notně decimovat německé síly. Britský voják tam tuším není ani jeden. Takže vlastně jediné co film drží jsou herecké výkony. 55% ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Ve 119. minutě čte německý velitel americkou odpověď na výzvu ke kapitulaci a zazní: "Blázne!" Ve skutečnosti však generál McAuliffe do odpovědi uvedl: "To the German Commander. Nuts! The American Commander!" v překladu "Německému veliteli: Prdlajs! Americký velitel!" (tulakfelix)
  • Jednotka sabotérů v amerických uniformách byla v bitvě v Ardenách skutečně nasazena. Komandu velel SS Man Otto Skorzeny, který osvobodil Mussoliniho z jeho zajetí v horském hotelu. Když se Američané dozvěděli o komandu, tak nechal generál Patton na kontrolních bodech rozestavit afroamerické vojáky, aby kontrolovali podezřelé bílé Američany. Patton si byl totiž jistý, že až Němci pošlou jako komando kohokoliv, tak černoši to rozhodně nebudou. (liebgott)
  • Pred tým, ako plukovník Hessler (Robert Shaw) vyhodí prostitútku zo svojej kancelárie, jej otvorí dvere. V ďalšom zábere, keď už ju vyhadzuje, sú dvere zatvorené a ona si ich musí otvoriť sama. (tiradentes)

Reklama

Reklama