Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Bohatá výprava, možná revoluční nasazení techniky, příběh založený na proplétání osudů několika výjimečných jednotlivců v podání skvělých herců. Výsledkem je hrdinské drama v příjemném tempu s dnes již nepravděpodobně působícími, často jednoznačnými akcemi, pekelným líčením německého velitele, s boží přízní a nadpřirozenými schopnostmi obdařenými veliteli a především s americkým, lehce patetickým vlastenectvím. Klasika za 3-4* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nemůžu (ani nechci) hodnotit historickou věrnost - i tak jsem trochu v rozpacích. Velice věrohodné a působivé záběry se prostřídávají se scénami, které až tak opravdově nevyhlížejí … a nějak se nemůžu zbavit dojmu, že snímek si v některých okamžicích zkouší hrát na western, což se ke světové válce v tomhle případě zrovna dvakrát nehodí. Bohužel jsem viděla dost nešťastně "upravenou“ televizní verzi, tak se pokouším ignorovat osekaný formát obrazu 4:3 - a především český dabing (pokud mluví česky Američané i Němci, je to přinejmenším směšné) ... a čtvrtou * si prozatím nechávám v záloze. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Battle of the Bulge: The most epic movie tank battle ever:) Bitva v Ardenách je zatím asi jediný válečný film, který mě zcela odrovnal svým obrovským množstvím hlášek:) Totálně drsní Charles Bronson a Telly Savalas (opět s geniálním hlasem Miroslava Moravce). Skvělý scénář, postavy a především také onen fenomenální tankový souboj. "Tak takhle vypadá poražený nepřítel, jako byste zajali nedělní školu", "Řekněte mu, že Američané se učí ustupovat." ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velkolepý, starosvětsky řízný válečný velkofilm, jenž dnes většinou narazí. Ano, much tu je hodně - v té parné poušti možná někdo nerozpozná ardenskou lesnatou krajinu prosince 1944 -, ale já osobně si stěžovat ani v nejmenším nemohu. Velmi sympaticky podaná válka z obou stran s naprosto přesvědčivými protagonisty. O plukovníkovi Martinu Hesslerovi netřeba mluvit, lepšího velitele elitní tankové brigády těžko pohledat - Robert Shaw naprosto fenomenální. Z hlediska scénáře je sice celkem podařeně zachycena vyhrocenost, beznaděj a zoufalství německé situace, ovšem ta všudypřítomnost Fondovy a Savalasovy postavy není tím nejzdařilejším. Každopádně minimálně jedna scéna neztrácí na působivosti ani dnes: Ob's stürmt oder schneit, ob die Sonne uns lacht, der Tag glühend heiß, oder eiskalt die Nacht. Bestaubt sind die Gesichter, doch froh ist unser Sinn, ja unser Sinn; es braust unser Panzer im Sturmwind dahin. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto zásadní událost .. asi nejlepší válečný velkofilm z takové té staré, zlaté americké kolekce o 2. světové válce : vynikající výpravu a obsazení měly tyto filmy téměř všechny .. patos a vůli Američanů porazit nepřítele také .. ale tady, podle mě poprvé a zároveň bohužel i naposled, pořádně ukázali, proti komu vlastně museli bojovat .. Na postavě plukovníka Hesslera (Robert Shaw) oddaného fanatického nacisty, ale zároveň nadaného vojáka a chytrého stratéga, majícího bezmeznou úctu a obdiv podřízených (nemyslím toho jeho putzflecka), můžeme vidět, proč ta válka byla tak strašná a úmorná, proč se bojovalo tak dlouho .. Když ho tankisté z jeho nové jednotky vítají a na jeho počest spustí ten svůj marš, člověka až mrazí ... Ostatně, dnes už se oficiálně přiznává, že kdyby Němcům tenkrát nedošly pohonné hmoty, válčilo se na západní frontě o pár týdnů déle ... Paráda film! ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • V úvodním soundtracku je částečně zakomponována píseň německých tankistů „Panzerlied“, kterou i později zpívají tankoví velitelé před plukovníkem Hesslerem (Robert Shaw). (Hellraiser12)
  • Špatné označení tanků: Němci hovoří o tom, že nepřítel má střední tanky Shermany, což skutečně byl střední tank spojenců, jenže ve filmu jezdí lehké tanky M24. (JohnSmith)
  • Film byl natočen systémem UltraPanavision 70 s extrémním poměrem stran 2,76:1. (warner)

Reklama

Reklama