Reklama

Reklama

Generál Custer

  • USA Custer of the West (více)

Je rok 1865 a právě skončila občanská válka. Generál Custer (Robert Shaw), který žije jen pro dobrodružství a akci odmítá všechny místa, které mu jeho nadřízený nabízí, protože pro něj neskýtají dostatek nebezpečí. Je ovšem jedno místo. Místo v pevnosti, kde 7. kavalerie brání hranice rezervace s indiány z kmene Čejenů. Proto Custer neváhá a vyráží napříč nové výzvě. (Mol)

(více)

Recenze (12)

lioncel 

všechny recenze uživatele

Tam blízko Little Big Hornu .. jak známo .. je indiánská zem a tam vlezl Robert Shaw v roli pyšného gen.Custera .. a pak tam dostal od indiánů na prdel .. alespoň tak nějak to říkal ten stopař .. no ten, vždyť víte - co měl ten sen … jak se někde objeví 7. kavalerie a ten neblaze proslavený hrdina co ji velel .. mé srdce zdvojnásobí tempo .. provedení už spíše jen pro pamětníky, ale já dávám plný počet ***** ()

Marek06 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohohle filmu jsem si uvědomil, že vinnetouovky jsou jenom pohádky a že realita vypadala úplně jinak. Indiánům se sice podařilo vyhrát bitvu u Little Big Hornu, ale válku ne. Co se týče závěru, smrt generála Custera vypadala podle mě jinak, než ve filmu. Já si myslím, že ho prostě trefil šíp nebo kulka od náhodného indiána. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Iste, dosť zidealizovaný pohľad na slávneho podplukovníka "generála" Custera, no mňa osobne dosť prekvapili (na tú dobu) už len vyslovené myšlienky, že bieli porušili podpísaný mier a že vyháňajú indiánov z ich územia, za čo mohli hlavne železnice a zlatokopovia. Aj napriek takmer 2,5 hodinám film nestrácal tempo a nenudil, s výnimkou tých troch exhibičných jázd kameramana. Jedna by úplne stačila, zvlášť ak by bola natočená zaujímavejšie, že máme v obraze aj toho (príp. voz alebo vagón), kto letí dole, nielen že vidíme cestu, vodu v žľabe alebo koľajnice. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Přeci jenom je to natočené ještě před plnou demýtizací jak Custera, tak bitvy u Little Big Hornu, takže vykreslení plavovlasého podplukovníka jako toho největšího správňáka působí poněkud úsměvně. Nicméně Američané do toho nějakých pár dolarů vrazili, takže se je na co koukat, což platí i o úletech s kamerou (zejména vůz pobaví). Závěrečný střet, na který se vlastně celou dobu čeká, je docela solidní, i když samotný závěr si mohli tvůrci odpustit. Stejně jako tak půlhodinu stopáže. Ušlo to. 60% ()

martins 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o Custerovi, co jsem viděl, navíc opět skvostný dabing ČT z roku 1993 v čele s Františkem Němcem. Robert Shaw je v roli Custera nepřekonatelný, trošku zidealizovaná závěrečná scéna, ale film mimořádný, mapuje nejdůležitější bitvy slavného generála, který ve skutečnosti byl jen podplukovníkem, od občanské války Severu proti Jihu až po indiánské bitvy a slavnou bitvu u Little Big Hornu, jako obvykle natruc historii padl jako poslední. ()

Zajímavosti (5)

  • Jediný, kdo z Custerova oddílu samotnou bitvu přežil, byl kůň se jménem Komanč, který se stal doživotním a čestným členem 7. kavalerie. (Lottr)
  • Ve skutečnosti vojáci 7. kavalerie v bitvě u Little Big Hornu neměli opakovací pušky Winchester 1873, ale Springfield Trapdoor 1873. (Mol)
  • Bitva byla v historickém kontextu v podstatě bezvýznamná, Siouxové byli nakonec poraženi. Custer byl oslavován jako hrdina, i když prohru způsobil jeho špatný úsudek a mnoho velitelů té doby jeho chybné rozhodnutí kritizovalo. (Lottr)

Reklama

Reklama