Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

petero 

všechny recenze uživatele

Už sa zdalo že príbeh upadne do stereotypu, to by však susedom výborného Turtura nemohol byť skvelí John Goodman. Spočiatku obyčajný film však Coenovci obohatia pre nich typickými absurdnosťami, ktorých vyvrcholením je scénka kde Johna Goodman s brokovnicou v ruke kráča chodbou, ktorú postupne zachvacujú plamene. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tak jsem dnes odčinil jeden restík a konečně jsem viděl film Barton Fink. Coenové prostě nezklamou. Jednoduchý námět....spisovatel, který jede do Hollywoodu napsat scénář k filmu o boxu a samolitr nemá ani ponětí, co to box je. Začne psát až když se na scéně ukáže asistentka jednoho opilého spisovatele a John Goodman alias Charlie Mundte, údajný pojišťovací agent, který dá spoustu materiálu ke psaní. Pak se vše zvrtne a film nabere úplně jiné obrátky. Film je plný hesel a ironie a hlavně je nádherně zaplněn detailama svého okolí, jako jsou tapety, výtah, obsluha ( Steve Buscemi ) chodba..atd. Chodba taky zahraje svou nádhernou roli, když se Goodman vrátí z cesty a obklopen ohněm touto chodbou prochází. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

SHINNING: COEN´S EDITION. Rozlehlý liduprázdný hotel a v jednom z jeho pokojů se horkem i strachem z uzávěrky potí ambiciózní scenárista nad béčkovým scénářem, zápolíce s tvůrčím blokem, pochybami o sobě, izolovaností i směšností a děsivosti továrny na sny. Krásně vyplesknutý i zapálený John Turturro, znepokojivá atmosféra a celkově pěkná filmařina od detailu symbolicky velkých bot po scénu požáru hotelové chodby. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Symbolické zápasení vyprázdněné narace s výrazným stylem, které nám ale v součtu nic moc neřekne a zůstane jen u metodického rozjímání o nesnesitelné lehkosti tvůrčího (ne)bytí. Herecky precizní (především další ikonická vedlejší role pro Johna Goodmana), vizuálně skutečně nápadité a místy až kafkovsky atmosférické, ale v první půli až šíleně rozvleklé, neposkytující žádná vodítka k tomu, abychom se snažili prožít zvláštní příběh hlavní postavy s upřímným zaujetím a střízlivou pozorností. Obdivuji sice výrazovou poetiku bratří Coenů, ale Barton Fink je na jejich poměry nebývale zapomenutelný snímek, ačkoli posledních dvacet minut naopak tvoří jejich nesmrtelné opus magnum. Rád si to dám někdy znova, zatím jen silné 3*. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Zrejme je to film, ktorý sa s odstupom času a potom čo sa v hlave rozleží dostáva do iného svetla. No ja preferujem filmy, ktoré sa mi páčia hneď pri sledovaní a nie až po nejakom intelektuálnom rozbore a výklade mnohých symbolov a náznakov. Tento film ma jednoducho nezasiahol. Tie dve hviezdy sú za hercov, ktorý si svoje postavy zahrali s chuťou. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Film jako první v historii vyhrál 3 hlavní ceny na MFF v Cannes - pro Nejlepšího herce v hlavní roli (John Turturro), za Nejlepší režii a Zlatou palmu pro Nejlepší film. (MrCreosote)
  • Pták, který se v závěru filmu ponoří do moře, nebyl ve scénáři. (MrCreosote)
  • Barry Sonnenfeld, který stál za kamerou při třech předchozích filmech Coenů, se objeví na začátku filmu v restauraci jako vyvolávač. (MrCreosote)

Reklama

Reklama