Reklama

Reklama

New York, píše sa rok 2095. Kdesi uprostred tohto obrovského megalopolisu budúcnosti krásna mladá žena s modrými vlasmi a mliečnou pleťou zúfalo roní modré slzy. Volá sa Jill Bioskopová (Linda Hardy), je mutantka - a je tiež pokusným králikom slávnej profesorky Elmy Turnerovej (Charlotte Rampling). Jill zatiaľ netuší, že Horus (Thomas M. Pollard), mocný boh s hlavou sokola, práve precestoval polovicu vesmíru, len aby ju našiel. Ostatní bohovia sa totiž rozhodli zbaviť ho nesmrteľnosti, a tak má už len sedem dní na to, aby v bludisku, ktorým sa toto mesto v posledných rokoch stalo, našiel Jill, zviedol ju a splodil s ňou dieťa! Lebo len tak môže zostať nesmrteľný naveky... Aby sa mu to ale podarilo, musí si nájsť vhodné ľudské telo, do ktorého sa prevtelí, akúsi božskú nádobu z mäsa a kostí. jediným vhodným kandidátom sa ukáže byť azda najslávnejší politický väzeň tých čias Alcide Nikopol (Thomas Kretschmann), ktorý kedysi burcoval ľudí proti systému hlásajúcemu novodobý apartheid, a preto ho mocní tohto sveta nechali na výstrahu zakonzervovať v obrovskej kapsli plnej tekutého dusíku, ktorá posledných tridsať rokov blúdila vesmírom... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (225)

curunir 

všechny recenze uživatele

Film ma absolútne neoslovil. Inšpirácia ,,Blade Runner-om", ,,Piatim elementom" a ďalším pol tuctom filmov by mi nevadila, nakoniec týmto dielam sa skôr vzdáva hold, než že by sa vykrádali, avšak samotný tu predkladaný príbeh je bieda. Má to síce hlavu a pätu, no je to jedna strašná nuda, nuda a nuda. Jediné na čo sa dá pozerať je vizuálna stránka, ktorá ako tu už bolo nespočetne krát povedané vytvára zvláštnu, na mňa až pred apokalypticky pôsobiacu atmosféru aká sa naozaj len tak nevidí. Niečo skrátka visí vo vzduchu a nie je to len pyramída. Avšak aj ten vizuálny šat mi príde nedomyslený. Hrajú tu podľa všetkého len traja živý herci, ostatok je viac menej celý animovaný (a tiež aj zbytočný; napr. postava starostu). Nerozumiem prečo nebolo celé osadenstvo ,,živé" alebo čisto animované? V tom ,,živom" prípade by sa potom ale žiadalo tiež zlepšenie trikovej stránky, u animovanej verzie by som to vedel prepáčiť. Priaznivci intelektuálnych či filozofických sci-fi si môžu prihodiť hviezdičku navyše, ostatní sa nemusia riadiť ani známym ,,raz a stačilo". (2392. hodnotenie, 175. komentár k filmu) ()

Adam Bernau

všechny recenze uživatele

Provařené zboží v novém obalu. Zajímavý kyberpunkový formát obsahující však jen klasickou nudu a zbytečnost. Egyptského boha očima svařujícího traverzu jsem ještě zvládl, ale když se frajerka skamarádila s držákem na toaletě, už mi to stačilo. No a jelikož se Hor vtělil do krásného disidenta, přičemž kyberfeťačka má přece tři měsíce staré orgány, nebylo už důvodu sledovat další děj. ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Rozpačitý, tak bych velmi výstižně nazvala tento počit. Na jedné straně oceňuji velmi zajímavé a odvážné grafické zpracování (taky vám došlo až po delší době, že v tom filmu nehrají jen herci, ale zdigitalizovaní a naschvál počítačově vymodelovaní lidé - respektive vám to došlo onou jakoby špatnou počítačovou tváří), na straně druhé je tu velmi schematický a totálně nedotažený děj - byť je prvoplánovitě celkem originální. Až po shlédnutí všech bonusů na dvd, jsem vlastně pochopila, proč jsem i já sama byla dosti rozpačitá... Neboť Enki Billal je tvůrce komixů a to se samozřejmě odrazilo na oné zvláštní málomluvné a neosvětlující poetice filmu. Mám taky pocit, že film coby adaptace komixu předehnal o rok "zbožňované" Sin City, kde jsou taktéž hrdinové přetaženi z políčka komixu do políček filmových. A nejenom tento fakt, ale i další aspekt, a to že Immortal je francouzským počinem, mě utvrzuje, že si míň než tři hvězdičky nezaslouží. Film má sám o sobě řadu chyb a vad na kráse, nicméně i přes ně mi nějakým vizuálním zvláštnem učaroval. I když chvílemi je počítačová grafika tak moc počítačová, že je to k neskousnutí (kde já to jen viděla ... Nomad Soul - Omikron, znáte tu počítačovou hru, neměl s ní náhodou Bilal cosi do činění???). ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Je to úplně jako v nějaký řecký tragédii !! Všechny prvky do sebe nakonec pěkně zapadnou.." Silný dojem z druhého celovečeráku jugoslávského režiséra s českou krví naznačuje jeho velký potenciál.. První či druhé Repo ?? Blízká setkání třetího druhu ?? Čtvrtý druh ?? Pátý element ?? Šestý smysl ?? Ten taky jeden nepotřebuje, aby v Prokletí bohů, v téhle Bilalově komiksové adaptaci, odhalil nesmírně inspirativní experiment.. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Enki Bilal se neštítí žádného experimentu a jeho fantazie nezná žádné hranice. Rozpočet a možnosti dnešních triků však bohužel ano, takže film až příliš často sklouzne k prkennosti filmečků z počítačových her. Originální příběh však nabídne svou vlídnou náruč každému, kdo projeví zájem a nebude se bát trochu svéráznějšího "nehollywoodského" pojetí. Pro příznivce Bilalových comicsů je Immortel povinností, pro ostatní pak zajímavým experimentech, který by se dal svou vizuální agresivitou přirovnat např. k Avalonu. Záleží na vás, jestli máte na podobné výstřelky náladu. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (2)

  • Film volně navazuje na sérii komiksů "La Foire aux Immortels", za níž stojí režisér snímku Enki Bilal. (Terva)
  • Keď sa doktorka Turnerová rozpráva s Jill po prvýkrát, pozrie sa na digitálne zobrazenie Jilliných telesných predpokladov, ktoré hovoria, že jej výška je 4 palce a 8 stôp, čo v prepočte vychádza na približne 254 cm. (Melios)

Reklama

Reklama