Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodinný dokumentární portrét všemi generacemi milovaného českého autora, herce, textaře, scenáristy a spoluzakladatele legendárního Divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka, který natočil jeho syn, světoznámý režisér Jan Svěrák, se svým kolegou Martinem Dostálem. Dali mu lehce humorný podtitul "Mramorizace Zdeňka Svěráka". Oba tvůrci laskavě nahlížejí do tvůrčího zákulisí i soukromého zázemí Zdeňka Svěráka a nechávají vyniknout jeho nezaměnitelné vnímání světa. Dávají rovněž možnost poznat kouzlo mnoho desítek let trvající sounáležitosti, na jejichž základech stojí úspěch slavného cimrmanovského souboru. Stranou však neponechávají ani momentky ze Svěrákovy životní cesty a soukromého života, na nichž odhalují pro řadu diváků možná neznámé odrazy jeho osobních osudů ve filmech, které si získaly trvalou přízeň publika. Snímek má nicméně osobní rozměr i pro samotného režiséra, který v době realizace prožíval společně s otcem tvůrčí i generační spor. Natáčením portrétu se pokoušel rovněž hledat nová východiska pro vzájemný vztah, jehož hodnotu mohli diváci ocenit na působivých filmech Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět – plodech kongeniální spolupráce otce a syna, jež naštěstí měla úspěšné pokračování. (Česká televize)

(více)

Recenze (208)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Svěrák má obrovské miesto v českej kinematografii. Zaslúženú poctu mu v milom dokumente vystrúhal samotný syn, ktorý je veľmi dobrým režisérom. Kúzelný dokument. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

U dokumentů o někom nám milém máme asi obvykle tendenci hodnotit podle obllíbenosti dané osobnosti. Ale odhlédnu-li od -pro mne - neodolatelného Zdeňka Svěráka, pak nemohu rozhodně film ocenit lépe, než za tři. Nic nového nepřinesl, nutno mu ale přiznat velkou dávku sentimentu, který je i v Zdeňkových komentářích všudypřítomen. Hezky se na to kouká, nic víc... ()

Whetley 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument, který sice ničím nevyniká, přesto zůstává krátkým výstižným pohledem do duše Zdeňka a Jana. Neurazí, ani nijak zvlášť nepotěší. ()

Solly 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o skvělém umělci a zajímavém člověku. Jen jsem si nemohl místy odpustit pocit zidealizování, ale ten nebyl nikterak rušivý. ()

hlína 

všechny recenze uživatele

Báječně poskládaný nostalgický dokument o jednom nesporném fenoménu nejen české divadelní a filmové scény. Hltal jsem každičké slovo od začátku do konce... ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný dokument, místy dojemný, místy veselý. Zajímavé poznatky o scénářích k filmům od Zdeňka :) ()

Hermanka 

všechny recenze uživatele

Pro mě neobyčejně zajímavý, krásný a láskyplný dokument. Často se to zde opakuje, bude to proto, že to tak je. Celou dobu jsem ani nedýchala, abych nepřeslechla nějaké slovo a ani nemrkala, aby mi neutekl některý okamžik. Odnesla jsem si z něj do života moudro, že se mají věci řešit až nastanou. Ikdyž není původním autorem myšlenky samotný Svěrák, ale jeho zedník. Tato věta v jeho podání, na mě nějakým způsobem hodně zapůsobila. Je pravda, že mnoho informací z dokumentu milovníkům Svěráka a jeho díla, nejsou neznámé. Ale hltala jsem je, jako bych je slyšela prvně. Myslím, že jsem zapomněla dát dokumentu zatím jeden důležitý přívlastek a to dojímavý. Ikdyž to dobře vím, ráda se zase podívám, mimo jiné co všechno Svěrák pro českou kulturu, zábavu a lidi udělal. Ikdyž musím říci, že mi tam chyběly některé pro mě milované scénáře. Musím uznat, že kdyby se tam mělo vtěsnat vše, asi by dokument nabyl obřích rozměrů. Snímek si schovávám, pro případ že mi bude někdy smutno. Chci také podotknout že Svěrák luxující a pracující na zahradě má své kouzlo. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Milé, upřímné a vtipné. Přesně takové, jako je sám Zdeněk Svěrák. Líbilo se mi, že Svěrák syn neváhá ukazovat i své rozmíšky s otcem ohledně scénáře na Vratné lahve a vůbec úskalí práce mezi příbuznými. Pro fandy filmů Svěráka a Smoljaka zde najdete řadu zajímavých informací o natáčení těchto filmových skvostů a nahlédnete i do zákulisí divadla Járy Cimrmana. A osobní poznámka, během sledování dokumentu jsem se neubránil vzpomínkám na svého tatínka... Takže zčásti může Svěrákův film nabídnout i jákýsi terapeutický efekt... ()

loveless 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument o životě Zdeňka Svěráka, který nás jako hosty provádí svým životem a vypráví mj. i o inspiraci pro svou tvorbu. ()

Lokran 

všechny recenze uživatele

na tohle jsem se dlouho těšil a nezklamalo mě to ani v nejmenším. zdeňka i honzu mám moc rád a tak mě jen těší, že vratné lahve nakonec spatří světlo světa. 90% ()

godspeed 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný snímek. Zdeněk Svěrák je neuvěřitelná osobnost. Tolik charisma, kouzla, talentu a přirozenosti co má v sobě on, by vydalo na deset průměrných scénáristů a herců. ()

Sollozzo 

všechny recenze uživatele

Krásně natočený dokument o vyjímečné osobnosti. Svěráka si hodně vážím, a tento snímek velmi osobně nakouknul do jeho soukromého života. Skoro jako kdybych se díval na jeho home video. Od Svěráka ml. dobrý nápad (tedy pokud byl jeho...). 85%. ()

klara.lily 

všechny recenze uživatele

Něco tak krásného a milého jsem už dlouho neviděla... asi to bude ovlivněno tím, že jsem velkým příznivcem všeho, co je s panem Svěrákem spojeno, takže mé hodnocení není úplně objektivní, ale čert to vem. Viděla jsem hodně životopisných dokumentů, ale žádný mě tak nedojal. Dozvěděla jsem se hodně nového a dost mě toho překvapilo (ne vždy příjemně), ale i to k tomu patří a je dobře, že z něj nedělají bezchybného poloboha. Važme si lidí, jako je Zdeněk Svěrák, dokud jich ještě pár máme :) ()

d1x 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument s láskou natočený, navíc místy vtipný (to by tak bylo, aby tam humor scházel). Zdeněk Svěrák je můj nejoblíbenější herec a proto musím z osobního hlediska hodnotit plným počtem. I když být to stejně pěkně natočený dokument o někom jiném, dal bych o jednu * míň. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Nemam rad jakekoliv informace bulvaru. Nezajima me, jak zije ta ci ona celebrita, co ji, co si obleka, s kym chodi. Je mi to naprosto jedno. Stejnetak me nikdy nebraly radobyvtipne historky ruznych umeleckych gigantu i umeleckych nul. Sverak samozrejme patri do te prvni kategorie, ale ani tady me to nejak moc nezajimalo. Chapu, ze si Sveraci museli vyresit jisty domaci rozkol a mlady si to potreboval u tatky vyzehlit za Vratne lahve. Proc mi to ale proboha tlaci do obyvaku? ()

Související novinky

Dlouho odkládaný porod

Dlouho odkládaný porod

15.04.2006

Natáčení nového filmu rodinky Svěrákových otce (scénář, hlavní role) a syna (režie) Vratné láhve se chýlí ke konci a brzy přijdou na řadu formovací práce ve střižně apod. Hlavním hrdinou je… (více)

Reklama

Reklama