Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (369)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Vezmi si ze mě toto poučení: Vše, co jak zlato se třpytí, vždy cenné není.." Především je třeba si uvědomit, že právě Shakespearův famózní Kupec benátský nepatří zrovna mezi nějak zvlášť vyhledávanou filmařskou látku, právě pro její antisemitistickou pachuť, nicméně stejně jako i ostatní mistrovy hry lze Kupce uchopit prakticky jen dvěma dost odlišnými způsoby, totiž klasicky, klaníce se svému předobrazu, či lehce postmoderně, jako to již několikrát - Dle mého úspěšně !! - zkusil kupříkladu Kenneth Branagh, a režisér Michael Radford zvolil první cestu zřejmé pocty velkému Shakespearovi, ačkoliv právě Kupec benátský pro svá nadčasová témata si přímo říkal o nějaké ozvláštnění, díky čemuž by ta židovská otázka mohla v divákovi coby analogie s fašismem či přímo naší současností rezonovat o poznání silněji, jedná se však o kostýmní poctu natolik řemeslně skvostnou a precizní, že vlastně nelze nic namítat.. Zaujme především výborná kamera Bendita Delhommea, zvlášť kontrast obou dějových linií co se týká samotné mizanscény, nasvícení či stylizace barev až bere dech.. Samotný překvapivě civilní Al Pacino, který zkrátka jednoznačně ční nad všemi ostatními, se mi zdál znovu naprosto úžasný, když svému Shylockovi, velmi komplikovanému a nejednoznačnému charakteru dopřává silně tragikomické rysy, což se však už jen dík jeho obsazení dalo předem očekávat.. Tenhle boj o libru masa se neskutečně podařil !! ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Proti téhle verzi nemůžu říct ani popel, problém je, že pár týdnů po zhlédnutí si z ní pamatuju, jen skvělý výkon Ala Pacina. Ale ten stojí za to! Způsob řeči, přízvuk, kolébavá chůze - stále je to Al Pacino, ale vy se můžete jen opájet tím, JAK neuvěřitelně dobře hraje. Jeho monolog "Když se Žid řízne, neteče mu krev?" vámi zacloumá a jeho zhroucení u soudu skoro opláčete. Přidejte k tomu sympatického Jeremyho Ironse, objekt jeho lásky - Josepha Fiennese, převleky dam za pány a scénu, ve které manželky vtipně "týrají" své manžely. 70 %. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Shakespeara lze zařadit mezi největší génie dramatu. S jakou přesností vystihuje všemožné lidské charaktery, je obdivuhodné. A vynikající také je, když někdo podobně báječnou látku dokáže přenést do filmu. Michaelu Radfordovi se to povedlo. Jeho "Kupec benátský" je přesně takový, jaký má být. Nechybí pořádné drama, ale ani komediální prvky. Velký obdiv patří hercům, potažmo maskérům, protože Al Pacino je jako Žid Shylock k nepoznání. Výprava je snad rovnou na Oscara, dokonale nás přenese do Benátek 16. století. Prostě a jednoduše zas jeden film, který potěší srdce i oko divákovo. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Kupec benátský je podle mě nejlepším zpracováním Shakespearovských divadelních her do filmu ( neviděl jsem jich zas až tak uplně moc ale 6 bych jich snad napočítal ). Úchvatný Al Pacino, který mě nadch až do teď, po 2 měsících si stále pamatuji na jeho scény. Příběh jednoduchý, chytlavý, romantický, nespravedlný a koneckonců spravedlný.... Jednou jsem Žida, v podání již už zmíněného úchvatného Al Pacina, nesnášel, poté ho litoval. Příběh plný emocí a radosti a smutku, který se přelévá z jedné strany na druhou, a někdy až jsem nachytal sám sebe jak nevím na které straně jsem. Ač chápajíc obě strany (( :: ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom vydarená adaptácia Shakespearovej hry, ktorej jednozančne dominuje (ako vždy) vynikajúci Al Pacino v úlohe tvrdohlavého žida Shylocka. Menej priestoru dostáva tiež výborný J.Irons a všetko ostatné je iba herecká výplň. Akonáhle sa stratí Al Pacino alebo J.Irons z obrazovky, film stráca iskru. Pacino a jeho obhajoba práva na pomstu ("Nemá žid oči, nemá ruky?") a scéna na súde patrí k tomu najlepšiemu, čo film môže ponúknuť. Osobne mi trošku vadili Shakespearovské kvetnané dialógy, niekedy až príliš antiseministické ladenie snímku, ktorej je ale pochopiteľné.60%. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Ian McKellen byl připravený zhostit se úlohy Antonia (Jeremy Irons), ale na poslední chvíli musel projekt opustit kvůli kolizi s jiným natáčením. (imro)
  • Během premiéry filmu na festivalu v Benátkách bylo nedopatřením vytisknuto o 200 lístků více, a tak se do sálu nedostali všichni zájemci. I Al Pacino odešel s dlouhým nosem. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama