Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá Min Ji-won trpí ztrátou paměti a vídá podivné věci, postavy a neznámou dívku. Dívky v jejím okolí začínají za velmi podivných okolností umírat. Postupně však Min Ji-won zjišťuje, že s těmito dívkami kdysi kamarádila a postava, kterou vídá ve svých vizích, je Han Su-in, které se stalo něco velmi zlého. Min Ji-won se postupně navracejí její vzpomínky a odhaluje tak děsivou pravdu, která ji spojuje s mrtvými kamarádkami. (TomikZlesa)

(více)

Recenze (26)

tombac 

všechny recenze uživatele

Ryeong je tradiční korejská duchařina ve stylu japonského Ringu. Středoškolačce Min Ji-won se stalo před rokem něco strašného a od té doby trpí amnézií. Postupně se začne rozpomínat na svoji minulost a nic příjemného to pro ni nebude. Dlouhovlasý duch na sebe nenechá dlouho čekat... Jak vidno, nějakou originalitu v tomto filmu nelze hledat. Opakuje všechna klišé asijských duchařských horrorů, až se z něho kouří a žánru duchařin znalého diváka stěží něčím překvapí. Ale víte co? Mně je to naprosto fuk! U Ryeongu jsem se hodně bavil a dokonce se i bál, a o to jde u horrorů především. Solidní audiovizuální zpracování, napínavá atmosféra, děsivý duch (až na jednu scénu, ve které duch děsivosti pozbyl), několik slušných lekaček, sympatičtí herci v čele s příjemnou Kim Ha-neul... Ryeong se mi prostě líbil, a že se v jeho případě vlastně jedná jen o další variaci na Nakatův Ringu, mě nechalo úplně chladným. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Problém tohohle filmu není ani tak v dalším dlouhovlasém duchovi ženského pohlaví. Přeci jen, 95% Asiatek má černé vlasy a zhruba 80% je má dlouhé, navíc dlouhovlasý duch prostě patří do asijského folkloru a má v něm své nezanedbatelné místo. Stěžovat si na tohle, to je asi jako stěžovat si na dalšího zápaďáckého sériového vraha, dalšího z Three Fingerova příbuzenstva nebo spratkovitého haranta. Navíc, Asiati, a Korejci obzvláště, když už nic, umí v mnohých, i zcela neoriginálních filmech, prostě nahustit atmosféru, nahnat strach a s podobnými scénami si hezky vizuálně vyhrát. Problém ale nastává v okamžiku, kdy příběh začne okatě pošilhávat a tu a tam nepokrytě vykrádat jeden známý kult. To film sráží až někam k prostému průměru. Ale závěrečný zvrat nebyl úplně marný, ta premisa o ex-post osudu hlavních aktérek jistého činu, se mi docela zamlouvala. Představitelku hlavní role Ha-neul Kim jsem nedávno viděl v Beul-la-in-deu (a proto mi byla pořád povědomá) a tak bylo příjemné podívat se na její začátky. A tady si s oběma polohami své postavy pohrála docela dobře. 2,5* ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor. Má pomerne dobrý príbeh o mladej žene, ktorá pred časom utrpela stratu pamäti, čo samozrejme dosť ovplyvnilo jej život, o svojej minulosti takmer nič nevie, s matkou má zlé vzťahy, spoľahnúť sa môže jedine na svojho dobrého priateľa a tak chce radšej odísť študovať do zahraničia, kde by mohla začať nový život. Lenže v poslednej dobe má pocit, že ju niekto sleduje, má zvláštne vidiny a navyše jej známe postupne umierajú záhadným spôsobom. A tak si uvedomuje, že s tým nejak súvisí jej minulosť a musí to odhaliť skôr, než bude neskoro aj pre ňu. Spracovanie je na tom dobre, síce mi dej príde trochu jednoduchý, celkovo sa to dalo aj viac prepracovať, ale aj tak mi to sadlo. Spočiatku to navodí také pesimistické pocity, takže hlavná hrdinka si ma kvôli mnohým problémom získala prakticky okamžite a postupne začnú pribúdať viaceré zaujímavé prvky, či už pomsta v duchárskom štýle, ale hlavne celá línia v minulosti, nájde sa tu aj pár zaujímavých zvratov a ani záver nesklame, takže celkovo sa na to pozerá viac než dobre. Hororová stránka je skôr len priemerná, atmosféra a napätie sú len také nevýrazné, samotné hororové scény sú až na pár aspoň obstojných momentov tiež len pomerne obyčajné a bez nápadu, ale nemám s tým problém, keďže film to nijak neovplyvňuje. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, moja obľúbenkyňa Kim Ha-Neul ma síce viac baví v iných žánroch, ale aj tu poteší a viacero zaujímavých vedľajších postáv, hlavne tá dievčenská partia je ideálne zvolená. Réžia a technická stránka sú tiež pre potreby filmu úplne ideálne. Dead friend v tomto žánri určite ničím nevyniká, ale bavilo ma to. Hororová stánka ma moc nezaujala, ale dobrý príbeh, zaujímavé postavy a slušný vizuál to s ľahkosťou vynahradia. 72% ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Ryeong není tradiční korejská duchařina ve stylu japonského Ringu :) S tímto archetypálním snímkem toho má opravdu pramálo společného, spíše nic. Celý děj je postaven na tom, že nikdo netuší, proč se to všechno vlastně děje a na rozplétání mrazivé záhady - důraz je pak kladen především na tuto dramaticky-mysteriózní složku, nikoli na záběrech napudrovaných obličejů či jiných nestrašidelných klišé. Abych to shrnul: tenhle film sice nemá duchy, ale má ducha. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dalsi z rady dlouhovlasych ducharin. Na to, ze se v asijskych horrorech posledni dobou hledaji nove napady trochu hure uz jsem si zvyknul. Ale tenhle film je tak zoufale neoriginalni az z toho boli oci. Stylizace ducha do Sadako je opravdu silna, vcetne "divneho" oka, a vrcholi to v zaveru, ktery si pujcuje opravdu vic, nez je zdravo. Pribeh je nudny a silne predvidatelny, prakticky bez zajimavych momentu. Co je vsak nejsmutnejsi - to co obdobne filmy "dela" vubec nefuguje. Cele je to postaveno na tech nejlevnejsich lekackach a strachu z nich budete mit asi stejne, jako kdyz vam doma nahle vypnou proud. Atmosfera se nekona. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama