Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

MMR 

všechny recenze uživatele

Peter Falk prostě nejlepší zde, moc jsem mu fandil. Už od začátku mě to nadchlo svým vtipem, poté jsem byl velice zažrán do děje a čekal jsem na rozluštění, což vlastně bylo nakonec dosti překombinované, ale to byl zřejmě záměr. Mělo to takový mírně parodický nádech, možná i větší parodický tep. Shrnul bych to slovem dokonalost, škoda, že neznám více takových filmů... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hostina složená ze samé šlehačky. Námět výborný. Ještě první čtvrthodinu jsem byl mile rozechvěn. Pak se ale všechno nějak zvrhlo. Pětihodinový film se rozhodli tvůrci seškrtat a ponechat v něm pouze a jedině vtipy a gagy. Co na tom, že místy se ztratila logická linka (byla-li jaká)? K čemu, ostatně, logika u parodie na detektivky, že? Ale jakkoli je šlehačka na dortu věc výborná, pokud se z ní stane široko daleko jediná strava, pak se brzy přejí. Mně například už po prvních patnácti minutách. ()

Reklama

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná, lehká parodie na detektivní filmy. Něco tomu chybělo a bohužel jsem se ani nenasmál tak, jak jsem čekal. Rovněž nutno podotknouti, že rozjezd filmu byl asi více než jen pomalý i když zajímavý. Celkově vzato to asi muselo být v té době něco hodně nového, ale teď to spíš zapadne díky decentnímu náznaku něčeho, co můžeme v novějších filmech vidět daleko výrazněji. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá parodie s neskutečnými hláškami. Pobavil mě hlavně Sellers v roli čínského inspektora Wanga, který chrlí moudra jedno za druhým, aniž by je kdo chápal. Výborně parodovaná Marplová s Poirotem, drsní detektivové typu Phila Marlowea v podání Petera Falka (a podle mě záměrně vizážně velice podobný Columbovi). I ta závěrečná pointa na pointu je poctou / parodií na slavné detektivky. Pokud bych byl větším znalcem klasických detektivek, dal bych asi pět. Jelikož nejsem, tak dávám velmi solidní čtyři (dal bych čtyři a půl, pokud by to tu bylo). Opravdu jsem se některým fórům fakt nehorázně smál (scénka se Sellersem a jeho adoptivním synem přejíždějícím most). Má to skutečně atmosféru starých tajemných detektivek a Lionel Twaine je fakt "dobrej týpek" (jeho zvonek mluví za vše). Prostě pecka, která mě rozhodně dostala. 90%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už pejsek s kočičkou zistili, že ani z najlepších ingrediencií nemusí vzniknúť vynikajúca torta. Vraždu na večeri som videl po rokoch opakovane a pôvodné štyri hviezdičky si neudržala. Z pôvodného dobrého úmyslu trčala akási kŕčovitosť a kameňákovské hromadenie hlášok vytesňovalo spojovací text. Keď k tomu pripočítam, že nie som fanúšikom anglického humoru a absurdný záver, nič lepšie ako tri hviezdičky z toho nemôže vzniknúť. I keď parafrázujúc jednu zo záverečných replík (Nechápu to. Stala se ta vražda, nebo ne? - Ano. Zabili jsme dobrý víkend.) ani naďalej nepovažujem 94 minút filmu za premrhaný čas. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Roli kuchařky měla původně hrát Katharine Hepburn. (Kulmon)
  • Tvůrce scénáře Neil Simon si během natáčení tak zamiloval Aleca Guinnesse, že mu pověděl, že pokud by se mu ve filmu něco nelíbilo, ihned to kvůli němu přepíše. Guiness ho ale ujistil, že je vše v pořádku a že natáčení pro něj byla ohromná zábava. (MrCreosote)
  • Poslední film Estelle Winwoodové. (MrCreosote)

Reklama

Reklama