Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nakrútený podľa skutočnej udalosti.  Severné Írsko, 15.08.1998. Paramilitantná organizácia RIRA umiestnila časovanú bombu v aute na preplnenej ulici v mestečku Omagh. Ich varovný telefonát bol nesprávne zaznačený a polícia evakuovala nesprávnu stranu ulice. Následky boli katastrofálne: zomrelo 29 ľudí, 220 bolo zranených. Akcia mala takmer zničujúci dopad aj na samotnú organizáciu. Film ukazuje skupinu ľudí, pozostalých obetí, ktorá tlačí na neschopnú políciu RUC a požaduje potrestanie vinníka. (whack)

(více)

Zajímavosti (1)

Let číslo 93 (2006)

  • Režisér Paul Greengrass měl původně jen obecný úmysl natočit film o událostech 11. září 2001, myšlenka zaměřit se na titulní let ovšem vykrystalizovala poměrně brzy: "Vždycky mě to zajímalo nejvíc. Let 93 odstartoval kvůli přehuštěné dopravě ve vzduchu z těch čtyř letadel jako poslední. Takže mi odjakživa připadalo, že těchhle čtyřicet cestujících byli první lidé, kteří se ocitli v našem světě. Ve světě, poznamenaném velikou katastrofou, v němž si neusále říkáme: 'Co budeme dělat? Co můžeme udělat a jaké to bude mít následky?' Když je zhruba o půl desáté unesli, jedenácté září už bylo v podstatě dokonané. Dvojčata byla zasažena před hodinou, Pentagon zhruba v době jejich únosu. Chtěl jsem tenhle film natočit ještě před Bourneovým mýtem, ale už jsem se zavázal, že budu psát a produkovat Omagh. A kromě toho mi připadalo, že je ještě příliš brzy, protože komise, vyšetřující události 11. září svoje pátrání ještě neuzavřela. Říkal jsem si, že bude správné počkat si na to, co zjistí." (NIRO)

Související novinky

Nezvěstný u pokusu o vraždu

Nezvěstný u pokusu o vraždu

29.03.2006

Pro herce Matthewa Foxe nastaly zlaté časy s angažováním do seriálu Nezvěstní, kde již druhý rok účinkuje v roli doktora Jacka Sheparda a mimořádný divácký ohlas na celém světě mu rovněž zajistil… (více)

Reklama

Reklama