foto

Ian McElhinney

  • nar. 1948
    Belfast, Severní Irsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec a režisér Ian McElhinney se narodil 19. srpna 1948 v Belfastu, hlavním městě Severního Irska. Ve filmovém prostředí se pohybuje již skoro 40 let a hraje především vedlejší role v seriálech a filmech.

Prvním hereckým počinem mu byl třináctidílný seriál COWBOYS z roku 1981, následovaly filmy ANDĚL, ANNE DEVLIN, LAMB, THE END OF THE WORLD MAN nebo MODLITBA ZA UMÍRAJÍCÍHO s Mickey Rourkem a Liamem Neesonem. V dalších letech si zahrál v seriálech DEAD ENTRY, BROND, FIRST SIGHT či WIPE OUT. Drobné role ztvárnil ve filmech TAJNÉ SLOŽKY, OBĚTI OSUDU, KOMEDIANTI a SLEPÁ SPRAVEDLNOST. V roce 1993 se objevil v oblíbeném kriminálním seriálu INSPEKTOR TAGGART, v tom samém seriálu si zahrál ještě jednou v roce 2005. Dalšími seriály byly DÁMSKÝ PRŮVODCE NEVĚROU, kde si zahrál Martina ve všech třech epizodách, SPENDER, LOVEJOY a nebo BETWEEN THE LINES.

Roku 1996 se objevil ve 2 životopisných filmech – HAMLET a MICHAEL COLLINS. Hlavní postavu Sgt Duncana Bonneyho ztvárnil ve všech dílech mini seriálu WOKENWELL a podobný prostor získal ve 12 dílech MAISIE RAINE jako Jack Freeman. Také se objevil ve filmech BOXER, DIVOCH JACK, BORSTAL BOY nebo druhém a třetím dílu HORNBLOWER, kde si zahrál postavu kapitána Hammonda. Ve dvou epizodách účinkoval v seriálu ŠEST V TOM, dále v seriálech DOCTORS, HOLBY CITY, THE CLINIC a MURPHY'S LAW. Roku 2005 se poprvé ujal režisérského postu s muzikálem ON EAGLES WING. V roce 2007 ztvárnil papeže Klementa VII. v historickém seriálu TUDOROVCI. Dalšími seriály byly SINGLE-HANDED, FAIRY TALES, RAW nebo MALÁ DORRITKA. Mezi filmy z té doby si zahrál v TAJEMSTVÍ PRSTENU, MĚSTO EMBER, OČI VÁLKY s Collinem Farrellem a Christopherem Lee, ale také v romantické komedii s Amy Adams PŘESTUPNÝ ROK.

V létě 2010 získal a mezi lety 2011-2015 ztvárnil asi svou asi nejznámější postavu Sera Barristana Selmyho, jednoho z nejlepších šermířů Zádozemí a velitele Královské gardy, v seriálu HRA O TRŮNY, kde se objevil celkem ve 25 epizodách. Sám přečetl všechny díly Hry o trůny od spisovatele G.R.R.Martina, aby tak získal co největší přehled a informace o své postavě. K dalším seriálům patří TITANIC – KREV A OCEL, MOONFLEET, THE FALL, BABYLON, REBELLION, RIPPER STREET či REDWATER. Ve filmu ROGUE ONE z roku 2016, který doplňuje příběh ze světa Star Wars, ztvárnil Generála Dodonna.

Jeho manželkou je Marie Jones, úspěšná dramatička a herečka. Žijí v Belfastu a mají spolu tři syny.

ArsenalEagle

Herecká filmografie

Filmy

2017 Bad Day for the Cut
Landgericht (TV film)
2016 Sacrifice
The Journey
The Truth Commissioner (TV film)
2015 Mlžení
2013 Wodehouse in Exile (TV film)
2011 Brendan Smyth: Betrayal of Trust (TV film)
2010 Přestupný rok
Staromódní Vánoce (TV film)
Three Wise Women (TV film)
2009 Labutí píseň: Příběh Occiho Byrna
Oči války
Záře duhy
2008 Clay (TV film)
Město Ember
Of Best Intentions
2007 Tajemství prstenu
2006 Front Line, The
2004 Omagh (TV film)
2003 Hornblower III - Věrnost (TV film)
2001 Hornblower II - Odplata (TV film)
Nebezpečná mapa
2000 Borstal Boy
Queer as Folk 2 (TV film)
1999 Durango (TV film)
Love Divided, A
1998 Divoch Jack
Hornblower - Důstojnické zkoušky (TV film)
Touch and Go (TV film)
1997 Boxer
Silicone Valerie
Tohle je moře
1996 Boy from Mercury, The
Hamlet
Michael Collins
Small Faces
1995 Beyond Reason (TV film)
Life After Life (TV film)
1994 Slepá spravedlnost (TV film)
1993 Circle of Deceit (TV film)
Dámský průvodce nevěrou (TV film)
1992 Komedianti
1990 Investigation: Inside a Terrorist Bombing, The (TV film)
Oběti osudu
Shoot to Kill (TV film)
Tajné složky
The Grasscutter
1988 Reefer and the Model
1987 Lapsed Catholics (TV film)
Modlitba za umírající
Rockingham Shoot, The (TV film)
1986 Domov pro čolka
1985 Acceptable Levels
Lamb
1984 After You've Gone (TV film)
Anne Devlin
1982 Anděl
Krypton (TV film)

TV seriály

2017 Kat and Alfie: Redwater (TV seriál)
2016 Rebellion (TV seriál)
Ripper Street (TV seriál)
Edmund Reid Did This (S04E06)
2015 Hra o trůny (TV seriál)
Zabij chlapce (S05E05)
Synové Harpyje (S05E04)
Dům černé a bílé (S05E02)
další epizody (4)
2014 The Fall (TV seriál)
These Troublesome Disguises (S02E01)
Ripper Street (TV seriál)
The Peace of Edmund Reid (S03E08)
Live Free, Live True (S03E07)
Hra o trůny (TV seriál)
Děti (S04E10)
Hora a Rudá zmije (S04E08)
Zákony bohů a lidí (S04E06)
další epizody (7)
2013 Moonfleet (TV seriál)
Quirke (TV seriál)
The Fall (TV seriál)
The Vast Abyss (S01E05)
My Adventurous Song (S01E04)
Insolence & Wine (S01E03)
další epizody (4)
Hra o trůny (TV seriál)
Mhysa (S03E10)
Deště Kastameru (S03E09)
Druzí synové (S03E08)
další epizody (8)
2012 Ripper Street (TV seriál)
A Man of My Company (S01E07)
Titanic - krev a ocel (TV seriál)
The 'Unsinkable' Sets Sail (E12)
The Tipping Point (E11)
A Crack in the Armor (E10)
další epizody (12)
2011 Hra o trůny (TV seriál)
Bodej ostrým koncem (S01E08)
Zvítězíš, nebo zemřeš (S01E07)
Zlatá koruna (S01E06)
další epizody (6)
2008 Fairy Tales (TV seriál)
Malá Dorritka (TV seriál)
Raw (TV seriál)
2007 Single-Handed (TV seriál)
Tudorovci (TV seriál)
Message to the Emperor (S01E07)
2006 Rough Diamond (TV seriál)
2005 Pure Mule (TV seriál)
2003 Murphy's Law (TV seriál)
New Tricks (TV seriál)
The Clinic (TV seriál)
2002 Žádné slzy (TV seriál)
2000 Doctors (TV seriál)
In Defence (TV seriál)
1999 Holby City (TV seriál)
Queer as Folk (TV seriál)
1998 Maisie Raine (TV seriál)
1997 Šest v tom (TV seriál)
Wokenwell (TV seriál)
1992 Between the Lines (TV seriál)
1991 Spender (TV seriál)
1989 Streetwise (TV seriál)
4 Play (TV seriál)
1988 Wipe Out (TV seriál)
1986 Casualty (TV seriál)
Lovejoy (TV seriál)
Screenplay (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)
1983 Inspektor Taggart (TV seriál)
1980 Cowboys (TV seriál)
1973 BBC2 Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

2015 Hra o trůny V. - Den na natáčení (TV film)
2014 Muž, který fotil velkou válku (TV film)
2010 Make It New John
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace