Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvanáctidílný animovaný loutkový seriál na motivy knihy Jana Karafiáta vznikl v koprodukci Studia Jiřího Trnky, Comité Francais de Rádio Télévision, britské Jerusalem Productions a společnosti Imago. Scénář seriálu společně s Annou Juráskovou napsala animátorka a režisérka Vlasta Pospíšilová, nelehkou úlohu výtvarníka přijala Jitka Walterová. Podle jejích návrhů vzniklo na sedmdesát loutek a zrodil se i celý pohádkový svět, ve kterém tyto loutky ožívají. Karafiátova kniha s ilustracemi Jiřího Trnky inspirovala už celou řadu adaptací a stále patří do zlatého fondu české dětské literatury. Nová filmová verze Broučků citlivě pracuje se známými hodnotami a snaží se je co nejvíce přiblížit dnešním dětem. V tom jí napomáhá hudba Emila Viklického i mistrovská kamera Vladimíra Malíka, který virtuózně kouzlí s barevnými atmosférami a vytváří iluzi dětského snu. Také Jan Hartl, jehož hlas prochází celým seriálem, stál před nelehkým úkolem. Vždyť příběhy Karafiátových Broučků mají starší diváci a posluchači neoddělitelně spojeny se jmény takových mistrů jako byl Karel Höger či František Smolík. Na tom, že Broučci na televizní obrazovce doopravdy ožijí, mají nemalou zásluhu i animátoři Jan Klos, Jiří Látal, Jan Zach a Xenie Vavrečková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele KrestanFilms k tomuto seriálu (2)

Broučci (1995) 

Kdo by neznal legendární večerníček?! No přece mnohé dnešní děti. Příjemný večerníček o jedné věřící rodince broučků, kde je brouček "kluk" se všemi klady i zápory a skrze své chyby se učí být dospělým. I když si nejsem úplně jist, jestli tam děti všechno pochopí... TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Broučkova rodina (2000) (S03) 

Je mi líto, ale tohle je už "modernější" zpracování, které je sice podle tvůrců pro děti, ale vytvářeno bez ohledu na děti. Je to tvrdší, krutější, sprostější, více zaměřeno na akci než na poselství. Opravdu je třeba nutné, aby broučci nadávali kulaté housence "břichatice, sádelnice" atd? Pokud už to bylo nutné, nemohl to alespoň také shrnout vypravěč, že ji prostě nadávali? Děti cílové skupiny nasávají chování z okolí jako houba. Tato série má některé díly naprosto nevhodné, proto NEDOPORUČUJI. ()

Reklama

Reklama