Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvanáctidílný animovaný loutkový seriál na motivy knihy Jana Karafiáta vznikl v koprodukci Studia Jiřího Trnky, Comité Francais de Rádio Télévision, britské Jerusalem Productions a společnosti Imago. Scénář seriálu společně s Annou Juráskovou napsala animátorka a režisérka Vlasta Pospíšilová, nelehkou úlohu výtvarníka přijala Jitka Walterová. Podle jejích návrhů vzniklo na sedmdesát loutek a zrodil se i celý pohádkový svět, ve kterém tyto loutky ožívají. Karafiátova kniha s ilustracemi Jiřího Trnky inspirovala už celou řadu adaptací a stále patří do zlatého fondu české dětské literatury. Nová filmová verze Broučků citlivě pracuje se známými hodnotami a snaží se je co nejvíce přiblížit dnešním dětem. V tom jí napomáhá hudba Emila Viklického i mistrovská kamera Vladimíra Malíka, který virtuózně kouzlí s barevnými atmosférami a vytváří iluzi dětského snu. Také Jan Hartl, jehož hlas prochází celým seriálem, stál před nelehkým úkolem. Vždyť příběhy Karafiátových Broučků mají starší diváci a posluchači neoddělitelně spojeny se jmény takových mistrů jako byl Karel Höger či František Smolík. Na tom, že Broučci na televizní obrazovce doopravdy ožijí, mají nemalou zásluhu i animátoři Jan Klos, Jiří Látal, Jan Zach a Xenie Vavrečková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Šandík k tomuto seriálu (3)

Broučci (1995) 

Poučeným divákům může tohle zpracování působit určité vrásky na čele, ale posuny oproti předloze jsou naprosto pochopitelné. Jen těžko by asi děti přijímaly, že broučci nakonec zmrznou a i v křesťanských kruzích okřídlený a často diskutovaný výrok "když zmrznout, tedy poslušně zmrznout", se ve "večerníčkovém" zpracování pochopitelně neobjeví. Upřímně řečeno a ač křesťan, rozhodně si nemyslím, že by měl člověk přijímat všechno co nás potká s tak slepou oddaností, jak si to představoval Jan Karafiát. To je ovšem téma na delší debatu a sem to zas až tak nepatří... Křesťanské pokory a úcty k Bohu je v seriálu i tak hodně a moc bych se nedivil, kdyby i to obsažené množství bylo pro některé rodiče až příliš. Některé drobnější posuny jsou ovšem zbytečné, například ona poměrně známá scénka se sladkostí, "sladkou jako med"... Ke kladům rozhodně patří kultivovaný hlas Jana Hartla a skvělý je i na první pohled trochu nečekaný výběr Emila Viklického jako autora hudby. Také zpracování loutek a animaci lze asi jen těžko něco vytknout... Suma sumárum, jde rozhodně o nadprůměrný počin, zvláště v kontextu naší polistopadové tvorby pro děti: 75% ()

Dobrodružství na pasece (1998) (S02) 

Vskutku nejslabší článek celé "trilogie". Že Hartla nahradil Donutil a Viklického Zdeněk Zdeněk by mi nevadilo tolik, jako mi vadí scénář. Příběh dvou skřítků se zpracováním, prostředím i atmosférou od poetiky Karafiátových Broučků značně liší a natažený na devěd epizod navíc působí jako nastavovaná kaše... Celkový dojem: 65% ()

Broučkova rodina (2000) (S03) 

Poslední díl poněkud uměle vytvořené "broučkovské trilogie" je rozhodně podařenější než předchozí "Dobrodružství na pasece", byť zpracovává už zcela jiný příběh než ten původní, napsaný na sklonku 19. století evangelickým farářem Janem Karafiátem. A posun je to vcelku citelný. Malí broučci jsou daleko rozpustilejší než by bylo u Karafiáta vůbec myslitelné, důrazy na poslušnost vůči rodičům i Pánu Bohu daleko slabší. Úplně špatné to samozřejmě není, ale je to tak trochu nastavovaná a navíc ne zcela pochopená (nebo spíš přijatá) kaše... Celkový dojem: 70% ()

Reklama

Reklama