Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takové spiknutí a takovou lásku svět ještě nezažil. Legenda o ztracené a znovunalezené ruské velkokněžně ožívá. Ingrid Bergmanová v oscarové roli údajné Anastázie a Yul Brynner jako ruský spiklenec Bunin v klasickém americkém melodramatu... V roce 1917 svrhla revoluce z ruského trůnu dynastii Romanovců. O rok později byl poslední ruský car Mikuláš II. s celou svojí nejbližší rodinou zavražděn na rozkaz bolševiků v Jekatěrinburgu. Krátce na to se začaly šířit spekulace a zvěsti, že nejmladší carově dceři Anastázii se podařilo přežít a uniknout v utajení z místa smrti. Několik žen se za ní dokonce neúspěšně vydávalo. Tou nejznámější byla Anna Andersonová, jejíž neuvěřitelný osud představoval volnou inspiraci pro úspěšnou divadelní hru a posléze filmovou adaptaci symbolicky nazvané podle titulní hrdinky Anastázie. Děj rozvíjí atraktivní téma kolem legendy o přeživší velkokněžně a odehrává se v meziválečné Francii. Kolem Seiny bloumá tajemná a zoufalá žena s těžko uvěřitelným životním osudem, který svěřila jeptišce při svém pobytu v tamějším ústavu. Údajně zosobňuje nejmladší dceru ruského cara Anastázii, které se zázračně podařilo přežít masakr carské rodiny v režii bolševiků. Překvapující podoby obou žen se proto rozhodne využít bývalý carský pobočník Bunin, který zoufale hledá přijatelnou kopii ztracené velkokněžny, která by se stala klíčem k lákavému dědictví deseti milionů liber. Se svými společníky vymyslel riskantní plán, že vzdáleným členům carské rodiny představí falešnou Anastázii, která je dokáže dokonale obelstít a společně se zmocní dědictví. Cestu za vysněnou kořistí ovšem nečekaně zkomplikují překážky v podobě tvrdošíjné carevny vdovy a náhlého milostného vzplanutí. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (19)

Stromboli (1950)

  • Film sa v čase vydania stal škandalóznym vďaka mimomanželským vzťahom medzi Rossellinim a Bergmanovou, ktorý sa začal počas výroby filmu, čo malo za následok dieťa narodené mimo manželstva niekoľko týždňov pred americkým uvedením filmu. V skutočnosti táto aféra vyvolala v Spojených štátoch taký škandál, že cirkevné skupiny, ženské kluby a zákonodarcovia vo viac ako desiatke štátov po celej krajine požadovali zakázanie filmu. Následkom toho bola Bergmanovej hollywoodska kariéra na niekoľko rokov zastavená, kým nezískala cenu Akadémie za výkon vo filme Anastázia (1956). (Arsenal83)

Anastázie (1997)

  • Snímek se zabývá známou teorií, podle které měla skutečná princezna Anastázie Nikolajevna vyvraždění svého rodu přežít. Stejnou teorií se zabývá například i film Anastasia (1956). Tato teorie byla vyvrácena roku 2008, kdy byly nalezeny ostatky skutečné Anastázie. (fiLLthe3DD)

Anastázie (1997)

  • Skutočná Anastasia nosila na sebe tie isté šaty, ktoré môžeme vidieť v posledných scénach filmu. Rovnaké šaty môžeme vidieť i vo filme Anastasia (1956). (Carol Pifková)

Reklama

Reklama