Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (218)

boshke 

všechny recenze uživatele

Jako zanícený cimrmanolog, schopný hodiny a hodiny vyprávět repliky ze všech her krom Českého nebe, se kterým jsem ještě žel neměl tu čest, snad ani nemohu jinak. Mohl bych pár her vyzdvihnout, avšak žádnou bych nedokázal označit za slabší či méně oblíbenou. Stejně ode mne každá dostane "kilo", tak co... 100% ()

mnaucz 

všechny recenze uživatele

Upřímně tato hra je možná slabší, co se týče všech her, ale já osobně ji miluji. Přiznám se, že v tomto případně mi snad až na Barona a Lidožravce sedí opačné obsazení. Smoljak, Čepelka, Hraběta (zde to mám tak 50:50, protože i Rumlena je skvělý) a hlavně Pavel Vondruška. Ale já jsem rád, že i toto obsazení je zaznamenané, a že diváci, tady nejsou mrtví, jako na většině video záznamů DJC. Jen se bojím, jestli tuto hru kvůli některým hláškám v dnešní době někdo neodsoudí :) ()

Reklama

Tominni 

všechny recenze uživatele

V přednáškách tentokrát zavítáme jak do Afriky (práce se zvířaty na železniční stanici), tak do předzvěstí informační doby (šapitó), nejlepší je ale Opeřený had (Tančila jako blázen až do bílého rána). Samotná hra je fajn, asi ne zcela nejlepší ze všech her, ale bod navíc dostává za jmelí. Co jmelí, ale jmelí.....a malý bonus za Josefa Václava Sládka! Já jsem se tedy bavil. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je fakt, ze tohle je drobet slabsi, ale jen misty. Uvodni prednaska je tradicne perfektni, obzvlast ukazka ze hry pro indiany a zachrana v podobe Jmeli. Co se tyce hry, tak nez se dostanou do Afriky, je to skvely. Jenze pak je bohuzel prilis velka pozornost na kanibaly, ktery delaj kraval a vyrvavaj a misty je to spis otravny. Nicmene i tady se sem tam najde nakej skvelej vtip. Dost mozna nejslabsi hra DJC ale o fous to na tech 5* precejen bude. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z těch Cimrmanů, který mám míň rád - těmi dalšími jsou Ztráta třídní knihy a Cimrman v říši hudby, ale i tady jsou nezapomenutelný věci jako je univerzální trialog a hlavně ukázka z hry Opeřený had. "A co když se Ti třeba po roce zalíbí Nerada se myje?" S Nerada se myje bych v jednom stanu žít nechtěl." A co Hladila sviště proti srsti?":DD ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první hru z repertoáru DJC, kde z úst Bořivoje Pence zazní slavná otázka ohledně příbuzenstva pánů Žáby a Pulce. Druhá hra, kde zazní tato slavná otázka, je Afrika (2004). (TomasSlach)
  • Autoři si psaní opakovaně říkali: „Vždyť je to Severní pól, jenom je to v teplých krajích.“ (mnaucz)

Reklama

Reklama