Reklama

Reklama

Šlechetné srdce a šlechtické korunky

  • Velká Británie Kind Hearts and Coronets (více)
Trailer

Obsahy(1)

Matka Louise Mazzaniho pocházela ze ctihodného šlechtického rodu Ascoyne, ale rodina ji kdysi zavrhla pro sňatek s chudým mužem. Teď, když zemřela, přichází čas na pomstu dávné křivdy - rod Ascoyne má ještě osm žijících nositelů šlechtického titulu (všechny hraje Alec Guinness) a Louis (Dennis Price) vymyslí plán na osm rafinovaných vražd, aby se mohl stát jediným legitimním Ascoynem a vévodou z Chelfontu. (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Alec Guinness zde názorně předvádí, co to je herectví. Moc lepších herců nebylo, pokud vůbec někdo (každopádně se to samozřejmě těžko porovnává) - a určitě ani nebude. Bohužel, jak už zde píšou mnozí, jeho OSMIROLE (!!!) je i v celkovém součtu spíše jen rolí vedlejší a zbytek filmu pak ani nemá šanci v plné míře zaujmout, když se divák těší na dalšího Guinnesse. Každá z jeho postav tam měla být aspoň 4-5 minut. A hlavní hrdina ztvárněný Dennisem Pricem sice ušel, ale moc žvanil... :-) ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Zkraje mě překvapil a potěšil nevývale černý humor a cynismus. Postupně jsem si na něj zvyknula jeho zábavný efekt slábnul. Hudba chyběla příběh koukatelný - šlechtic je v base a retrospektivně balancuje svůj život a popisuje, jak zabíjel své příbuzné na cestě za titulem. Ale chyběla hudba a samotný závěr byl sice úsměvný, ale čitelný a trochu nepravděpodobný. Nicméně specifické podání humoru asi nezapomenu. # [viděno: TV, 2.0] # příběh 7 | hudba 2 | humor 3 | akce 0 | napětí 1 | pustil bych si znovu 5 ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Staré dobré britské drama, většinou více odvyprávěné než zahrané, což věci jenom prospívá, neboť to zcela zapadá do zvoleného žáru. Komedie, jejíž humor nespočívá v situační komice ani v břeskných hláškách, ale v samotné situaci postavené na rozhodnutí stát se z chuďase vévodou cestou vyvražděním všech příbuzných, kteří tomu v rodovém stromu stojí v cestě. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Vždy mě potěší pokud filmy z první poloviny minulého století nejsou dobře hodnoceny jen z jakéhosi pocitu nostalgie. A s radostí musím říci, že to je případ tohoto dílka! Lehká komedie s brilantními dialogy, černým humorem a nadhledem v duchu nejlepší britské tradice... Jen nevím, jestli si to užíval i Alec Guiness, když asi drtivou část tvorby filmu trávil v maskérně :-) ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Osminásobná vražda, milostný trojúhelník, vydědění z rodiny - nemělo to být původně temné, tíživé drama? Šlechetné srdce a šlechtické korunky vynikají svým ležérním až nezúčastněným přístupem k celému tomu rodinnému hororu a hlavní hrdina celou situaci s chladným odstupem výstižně komentuje. Právě díky jeho věcnému podání a ironickým komentářům ke svým činům vychází tento film jako jedna z nejlepších komedií studia Ealing. Alec Guinness si zde procvičil snad všechny možné herecké polohy od mladíka plného elánu po senilního násosku blábolícího nesmysly a nezapřel svůj nezaměnitelný komediální talent. Myslím, že bez nápadu ztvárnit všechny členy rodiny Ascoynů stejným hercem by se vytratila celá jedna rovina filmu (nejsou tyhle šlechtické rody pověstné svým vpravdě rodinným přístupem ke sňatkům?). Dennis Price se svým delikátním vyjadřováním bezchybný, ta jeho vyčítaná odtažitost je pro celý snímek zásadní a v tomto případě skvěle zvládnutá. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (4)

  • Kromě toho, že ve filmu Alec Guinness ztvárnil osm členů rodiny D'Ascoynů, seděl také modelem pro obrazy jejich vzdálených předků. (Morien)
  • Ředitel produkční společnosti "Ealing Studios" Michael Balcon řekl režisérovi Robertu Hamerovi: "Snažíš se Britům prodat tu nejméně prodejnou komoditu v Británii - ironii. Hodně štěstí." A naštěstí to vyšlo, film sklidil po uvedení značný úspěch. (Morien)

Reklama

Reklama