Reklama

Reklama

Pani Wilberforceová je výstredná stará dáma, u ktorej si prenajme priestor pätica hudobníkov, aby mala potrebný pokoj na skúšanie. Netuší, že domnelí členovia sláčikového kvinteta sú v skutočnosti zločinci, ktorí plánujú ďalšiu lúpež... (STV)

Recenze (81)

troxor 

všechny recenze uživatele

Ladykillers jsou krásná stylová komedie s 5 mafiány a jednou bezbrannou stařenkou. Asi takhle si představuji britský humor. Každý gag je patřičně absurdní a staví na nějaké společenské situaci. Herecké výkony jsou výborné, zvlášť ta stařenka... Doporučuji na dlouhé zimní večery, je to skvělá legrace. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak jak Hans Gruber při své loupežné akci nepočítal s faktorem John McClane, nepočítá pětice neschopných "hudebníků" s nedotknutelností jedné vetché landlady obklopené papoušky a z nadějného kvintetu tak může být velmi záhy rozpuštěné hudební těleso.. Alec Guinness částečně přijal image Maxe Schrecka, mladý Sellers prokazuje svůj nesporný komediální talent, ale já prostě od škatulky s popiskem inteligentní, britský, černý humor čekám mnohem větší drive. Nu co, aspoň si už bába Hrbáčková může dovolit zapomínat deštníky.. Mimochodem, první jsem viděl Coenovic volně inspirovaný remake a jak jsem nyní spatřil stařenčin dům u tunelu nad tou řadou kolejí, bylo mi hned jasné, co nahradila loď s odpadky.. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Typicky anglická komedie o rozdílu mezi lupičem a vrahem. Improvizovaný gang Aleca Guinnesse spřádá plány na milionovou loupež pod záminkou zkoušení hudebního kvinteta a trpělivě čelí vyrušování stařičké bytné. Výstřelky pošetilých stařenek angličtí gentlemani shovívavě snášejí, vůči takovým maličkostem jsou imunní. Ale v okamžiku, kdy se jejich loupež provalí a stařenku coby svědka je třeba diskrétně oddělat, zpanikaří tito muži činu jako hejno slepic. ;o) Studio Ealing bylo podobnými filmy proslulé. Točilo téměř výhradně komedie a pokud se nemýlím, vždy černobíle. V roce 1955 musely být jeho ateliéry z ekonomických důvodů uzavřeny a Ealing se rozloučil s plnou parádou - a v barvě! Myslím, že teprve na DVD tato složka filmu náležitě vynikla. A protože trocha patriotismu nezaškodí, připomínám, že autorem toho krásného obrazového aranžmá je český kameraman Otto Heller, který předtím snímal filmy jako Hej rup! nebo Ducháček to zařídí. 100% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Bože můj, s takovou starou dámou je to k nevydržení, ať už jste lupič nebo muzikant! :o) Dnes již mírně zestárlá ztřeštěná záležitost pro pamětníky má příjemnou atmosféru starého Londýna, překvapí na rok vzniku barvami a zaujme obsazením. Alec Guinness už pár let hvězdí pro své diváky v jedné komedii za druhou, Peter Sellers se teprve více rozehrává a Herbert Lom nade všemi výrazně ční se svým zapamatovatelným výrazem. Naivně groteskní nádech spočátku humor v konverzační rovině hezky doplňuje, ale s přibývajícími minutami mě ke konci už skoro začal otravovat. Bez problémů uvěřím, že v roce 1955 to mohla být pro návštěvníky kin velká bomba nejen v krajině svého vzniku, ale nemohu si pomoct... coby mladému divákovi mi už připadá celovečerní formát na podobný styl jako zbytečně moc dlouhý. Což může být způsobeno tím, že viděl jsem nejednu loupežní komedii pozdějšího data, Besnardovo Krást se musí umět (1975) v rámci tohoto subžánru u mě asi jen stěží něco překoná, a Pět lupičů a stará dáma se tak v mých očích pak ocitli pouze v pozici zajímavé dobové kuriozitky. 60% ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Námět je vcelku fajn, ale hlavní představitelka mnoho sympatie nepobrala a pět lupičů přes dobré obsazení taky nic moc. Nějak není co hrát. Na komedii je to málo vtipné a to je hlavní problém. Navíc je to možná až příliš naivní a místy se to blíží až parodii. Jednoduchá zápletka a příběh také není moc napínavý a lehké okořenění černým humorem se povedlo tak na půl. S odřenýma ušima tři hvězdy, na doporučení to tentokrát není. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (11)

  • Řada exteriérových scén se natáčela v areálu starého nádraží na Kings Cross. [Zdroj: Zdeněk Bauer - kniha Herbert Lom, nejslavnější český herec na světě] (mar48)
  • Peter Sellers mimo jiné namluvil také hlasy papoušků paní Wilberforceové. (venus)
  • Film je cenným dokumentem o historii Londýna i jeho železnice. Značná část Londýnu zachyceného ve filmu už totiž neexistuje. [Zdroj: Zdeněk Bauer - kniha Herbert Lom, nejslavnější český herec na světě] (mar48)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama