Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová parodie na historické válečné filmy: v r. 1808, za francouzské okupace Španělska, je pověřen plukovník Gerard – podle mínění nadřízených ambiciózní hlupák a tudíž nejpovolanější osoba – aby dopravil na hrad Moralesů „tajnou“ depeši, která má padnout do rukou nepříteli a dezinformovat jej. Gerard ovšem ve své vojácké důkladnosti překoná veškeré nástrahy, depeši ubrání a málem tak zhatí dalekosáhlé vojenské plány. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Han22 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to dopadá, když polský režisér natáčí pro Brity film o Francouzích ve Španělsku s italskou herečkou a americkým hercem. Vznikne příšerný, ale opravdu úděsný paskvil, kde scénář někdo napsal nejspíše na záchodě přímo na hajzlpapír a nebudu radši psát čím. V hlavní roli se celý film pitvoří nějaký nejapný pitomec, jsou  tu zrychlení poskoci jak z grotesky, do toho proti sobě náhodně bojují Britové, Španělé, Francouzi, banditi kteří vypadají jak Ku Klux Klan a jeden slepý hradní pán na vozíku. Dokonce i Eli Wallach je trapný a Claudia Cardinale jen zoufale kroutí očima. Původně jsem chtěl dát 1* aspoň za pěkné kostýmy a jeden povedený šermířský souboj, ale když se na konci uprostřed války pustí všichni do honu na lišku a hradní pán odpálí vlastní hrad, nastal čas oprášit odpad. Pěkně mě ty historické filmy začínají. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tenhle Arthur Conan Doyle mě nebavil ani na papíře. A tenhle film je bohužel úplně stejný - nudný, nezáživný, zapomenutelný. Jsou tam dobří herci, to ano, ale bohužel to není vůbec nic platné. Napoleon byl skvělý, jedna dvě vtipné chvilky tam taky jsou, ale jinak je to špatné a nezajímavé od začátku do konce. 40%. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Kterak si francouzský brigádník Etienne Gerard, sloužící v době napoleonských válek,  o sobě myslí, že je nejlepší voják a milenec, jaký kdy žil. A za každou cenu to hodlá dokázat. Scénář byl zpracován na základě satirických povídek sira Arthura Conana Doyla, což jasně předznamenává, že se jedná o satirickou filmovou komedii, ne-li přímo parodii na válečnou dobu Napoleonovi éry, která se jistojistě bude líbit každému, komu se líbí i třeba česká parodie na westerny ´Limonádový Joe´ (1964). Ve své podstatě humorné stránky, scénografické živosti a vůbec celkové satiristické atmosféry, mají oba snímky hodně společného. Komedie tedy místy satirická, místy bláznivá, místy až groteskní. Místy by se, ostatně jako obvykle, také nějaké ty výhrady našly, ale jinak to ve své ztřeštěnosti a nejrůznějších skopičin funguje, čímž je všemu plně učiněno za dost. Peter McEnery u nás asi moc známý není, zato Claudia Cardinale se představovat rozhodně nemusí. Takže o diváckou přitažlivost tohoto snímku se stará především ona a jak se říká: Kdo koupí, neprohloupí. ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Film na motivy knihy Dobrodružství brigadýra Gerarda od A. C. Doyla. Gerard je splašenej stejně jako v knize, ale ve filmu je vše podáno samozřejmě ve zkratce (v knize bojuje Gerard po celé Evropě). Peter McEnery se do hlavní role hodí. Na Claudii se vždy pěkně dívalo a tady je to stejné. Další doplňující role jsou také dobře obsazeny (nejvíce zaujme Eli Wallach). Výprava je standartní na tehdejší historické filmy - bohatá a exteriéry jsou vybrány také vhodně. Fanoušky historie tento film zaujme. Stále se něco děje a o to v tomto filmu jde. Dávám 75 %. ()

charge 

všechny recenze uživatele

Kýč, ve kterém se dá sledovat jen Claudie, děj příšernej a hlavní figura v podání Petera McEneryho je k uzoufání nudná, spíš něž komik působí jako tragéd. Celý je to zabalený v nicnevypovídajícím příběhu o nastrčeném poslíčkovi v období napoleonských válek, kde jsou jen rádoby humorné situace se špatnými herci a fádní hudbou. 10% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Předlohou filmu byla postava Etienna Gerarda z díla Arthura Conana Doyla, vystupující v celkem sedmnácti Doylových povídkách, jedné novele a v divadelní hře „The Adventures of Gerard“. (Korsak)

Reklama

Reklama