Reklama

Reklama

Ve službách papeže

  • USA The Agony and the Ecstasy (více)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

KanjiVital 

všechny recenze uživatele

„Ó, skutečně šťastný je náš věk, ó požehnaní umělci, kteří si zaslouží takové pojmenování, neboť díky nim jste za svého života měli možnost být u zdroje takové krásy, jež rozzářila ponuré světlo vašich očí a umožnila vám zcela zřetelně vidět náročný, podivuhodný proces vývoje jedinečného umělce: pro jejich slavná díla je uctíváte a oslavujete, to díky nim vám z očí spadla páska, která zakrývala váš zrak i mysl a vrhala vás do temného stínu, díky nim jste objevili závoj falše, který halil temnotou krásné komnaty intelektu. Za to vše poděkujte Bohu a pokuste se Michelangela ve všem napodobit.“ - to napsal Giorgio Vasari a zfilmoval Carol Reed. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Vaše svátost měla jinou představu." ----- "Ano, já jsem chtěl strop - on udělá zázrak." ----- Starosvětsky poctivé výpravné pojednání o dvou opravdových mužích, velice paličatých a velice hrdých. Měli své chyby - spoustu chyb -  a v mnohém spolu nesouhlasili, leč vážili si jeden druhého ... a jejich osudy ani zdaleka nespojoval jen strop Sixtinské kaple. Velice přesvědčivých 5* ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Exkluzivní velkofilm. Potenciální divák by se neměl zaleknout námětu, resp. životopisného žánru, kdy se může zdát, že příběh o Michelangelovi a jeho práci na výzdobě Sixtinské kaple bude nuda. Opak je pravdou. Brilantní herecké výkony a skvělé dialogy okořeňují děj, který není příliš bohatý na akci, ale přesto zapůsobí svoji věrohodností a střetem výrazných osobností a odlišných charakterů z rozlišného prostředí. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

vyše dvojhodinová "ťahanica" medzi Julianom II. a Michelangelom, či o odmenu, alebo o námety. N asvoju dobu dost moderne poňatý spôsob komunikácie medzi najvyššou hlavou cirkvi a umelcom. Veľkofilm dal dostatok priestoru na herecké stvárnenie ako Hestonovi tak aj Harissonovi. Škoda, že sa scenárista nedokázal zblížiť aj s koncom života Michelangela a jeho vzťahu k dielu ktoré namaľoval. Z historického hľadiska som rád, že vďaka práve tomuto dielu sa rozpráva a vie viac o autorovi ako o tom, ktorý to všetko nariadil. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Další vynikající snímek s Charltonem Hestonem v hlavní roli. Režisérsky velmi slušně zpracovaný historický námět o zřejmě nejvýznamnější části života Michelangela. Hodnotu snímku podtrhuje skutečnost, že režisér se poměrně verně řídil historickými fakty, což je v dnešní době věc téměř nevídaná. Výkon Ch. Hesona a Rex Harrisona nelze označit jinak, než jako herecký koncert. Jedinou pochybnost ve mě vzbuzují některé dialogy mezi papežem a umělcem, kde měl režisér značný prostor pro fabulaci a postoje umělce vůči nejmocnějšímu muži tehdejšího světa jsou někdy na hranici uvěřitelnosti. Ale to nijak neubírá na kvalitě snímku, který si jednoznačně zaslouží 5*. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Film byl nominován na Zlatý Globus v kategorii nejlepší scénář za rok 1965. Původně však byl nominován snímek Bitva v Ardenách (1965), jenže to se stalo omylem a porota na poslední chvíli oznámila jako oficiálně nominovaný právě Ve službách papeže. (Ruuzha)
  • Filmaři nedostali povolení točit v Sixtinské kapli, a tak museli vytvořit repliku ve studiu v Římě. (liquido26)
  • Doly, které ve filmu využívá Michelangelo (Charlton Heston) jako zdroj mramoru pro své sochy, byly stejné doly, které využíval skutečný Michelangelo. (liquido26)

Reklama

Reklama