Reklama

Reklama

Být skinheadem

  • Švýcarsko Skinhead Attitude (více)
Švýcarsko / Francie / Německo, 2003, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

„Nechápu, jak se někdo může hlásit k hnutí skinheads a zároveň být rasista. Vždyť skinheads pocházejí původně z Jamajky," říká jeden z průkopníků hudebního stylu ska, se kterým byli skinheads v počátcích neodmyslitelně spjati. Jeho slova výstižně ilustrují jeden z mnoha paradoxů hnutí, které si většina lidí automaticky spojuje s násilím a sympatiemi k neonacismu. Režisér Daniel Schweizer v doprovodu mladé švýcarské skinheadky Karole se rozhodl zmapovat téměř čtyřicetiletou historii hnutí skinheads a ukázat jeho současnou podobu v nejrůznějších zemích Evropy a Ameriky. Unikátní záběry z koncertů a rozhovory se členy antirasistických skupin Bad Manners či Sham 69 kontrastují s hajlujícími jedinci na koncertech jedné z prvních neonacistických kapel Screwdriver, jejíž zpěvák Ian Stuart Donaldson založil v Anglii nechvalně známou organizaci Blood nad Honour. Brutální policejní zásah proti účastníkům koncertu Los Fastidios v Krakově, rozhovory s antirasisticky orientovanými Redskins z Berlína či se zapálenými neonacisty z USA a Švédska autor doplňuje konzistentním komentářem plným zajímavých informací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se včera díval na Religulous, takže proto tento dokument na mě zapůsobil jako živá voda! Kdybych to asi viděl jindy, tak bych snad i zvažoval hvězdičku dolů! Snaha o vyváženost a nestrannost byla naznačena, tedy možná byla zbožným přáním a tak se i do dokumentu promítla! Ovšem "objektivní" rozhodně tento dokument není! Bylo jasně vidět ke které názorové frakci skinheads autor jasně inklinuje, které nechává větší prostor pro vyjádření (musíme ovšem uznat, že se šarpy se debatuje lépe než s B§H a White Power) a kterou i lépe "vykresluje"! Jinak toto považuji za záslužný a odvážný projekt, který se snaží poukázat na nečernobílost skinheads hnutí, na názorovou rozrůzněnost uvnitř oproti jednoznačnému radikálnímu odmítnutí médii! Tím, že dokument sám prochází genezí od kořenů až po současnost, vyjevuje pohnutou historii, která vedla až k dnešní nesmyslné zpitvořenosti a upozorňuje na to, že hnutí odporu proti rasistickému házení do jednoho pytle je možná silnější mezi skinheads než mezi námi, kteří je často velmi povrchně směšujeme a velkohubým gestem rádoby tolerance odsuzujeme! Dle mého je kastování na jakékoli skupiny ve finále nesmysl, ale když se tak již děje, tak se chci seznámit s fakty, aby mé sympatie směřovali pro mě správným směrem a nebyl zaslepeným chrličem ohně a síry na něco, co vlastně ani neznám! ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pro dokument nemám ještě úplně nastavená měřítka. Tenhle působil trošku monotónně, na druhou stranu zvolené téma a sdělení měly velkou váhu. Dokument bez předsudků a zkreslení mapuje vznik a vývoj hnutí Skinheads až do současných dnů. Některé věci určitě člověka se zažitou představou překvapí (třeba černí skinheads), u některých výpovědí a scén má zase problém věřit, že nejsou hrané, protože jsou zkrátka neuvěřitelné. O to větším varováním by však měly být. ()

Reklama

bari68 

všechny recenze uživatele

Hneď na začiatok treba povedať, že režisér natočil tento film z oboch nenávidených skinheadských strán aj keď hlavná protagonistka Carol , či ako , je na strane AntiFa . Na druhú stranu film je natočený objektívne , z oboch pohľadov. Tento zaujímavý dokument nakrútený takmer po celom svete nie je len pre priaznivcov hnutia Skinehads, ba naopak aj pre ľudí, ktorí sa chcú o tejto protispoločenskej revolte dozvedieť o niečo viacej. či už históriu tohto smeru, zaujímavosti , alebo komentáre neonacistov, Oi, Sharp...Výsledný obrázok nech si určí každý sám. Film je nakrútený vážne realisticky , a aj tak s niektorými názormi neonacistov, že bojovať za svoju vlasť,rasu a mať v sebe patriotizmus má niečo do seba. Tak isto aj s tými ľuďmi, ktorý hlásia, že neonacisti,rozbili a pošpinili toto hnutie sá im tiež dá pokladať za pravdu. To,ale každý smer , každá politická strana má dobré korene a ideály, ktoré sa možu náhle zvrtnúť ako napr.v prípade komunizmu . To už, ale píšem svoj politický názor, ale politika a príslušnosť k niečomu k tomuto filmu jednostranne patrí.No mne sa to ale páčilo, aj keď s malými výhradami , ale aj tak za 4* to určite stojí. ()

HONXX 

všechny recenze uživatele

Dokument věnující se vývoji skinheads od prvopočátků až do současnosti. Poučné především pro lidi, kteří tuto subkulturu stereotypně pokládají za nácky. Bez kudrlinek jasně zaznívají autentické názory zleva i zprava. Vše podkresleno kvalitním výběrem hudby. Autorův postoj je zřejmý, ale i přesto je dokument objektivní a dává divákovi prostor na utvoření si vlastního názoru. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Dobré k lepšímu pochopení téhle scény, téhle společenské skupiny, která je často mylně označována všeobecně za neonacisty. Tradiční skinheads jsou zkrátka jen nerasistická subkultura, kam může patřit v podstatě každý. A pak je tu také náhled do hlav a myslí těch, kteří smýšlejí právě naopak, tedy tak, že je nutné, aby vypukla rasová válka. Že je to jediné řešení a že to tak stejně jednou dopadne... No, snad ne, ale nechme se překvapit... Nakonec, každá válka je vlastně hrozná prča... Tedy...v žádné jsem nebyl, ale určitě to tak nějak bude.. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama