Reklama

Reklama

Yamato - Loď smrti

  • Česko Bojová loď Yamato (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladá japonská dívka hledá na jaře roku 2005 v japonském přístavu loď, kterou by si mohla najmout a odplout s ní na moře na pozici 30°43' severní šířky a 128°4' východní délky, avšak bez úspěchu. Záhy se ukáže, že se na dané pozici nachází vrak bitevní lodi Jamato z druhé světové války a jediným, kdo projeví ochotu s dívkou na danou pozici se svou malou lodí plout, se stává do sebe uzavřený starý rybář Kamio, bývalý člen posádky Jamata, který se každoročně odmítá účastnit vzpomínkových akcí na její počest. Posléze vyjde najevo, že dívčin adoptivní otec Učida byl rovněž námořníkem na Jamatu a že byl Kamiovým velitelem a přítelem. Během plavby na udanou pozici začne starý námořník vzpomínat na pohnutou dobu, kdy za války jako patnáctiletý narukoval na palubu nejmohutnější bitevní lodi, která kdy byla v dějinách postavena a plnil na ní těžkou válečnou službu v okruhu spolubojovníků, kteří se stali jeho nejlepšími přáteli. Během služby se musí všichni vyrovnat nejen s krutostí námořních bojů s přesilou amerického námořnictva, ale i se ztrátami v rodině doma v Japonsku, kde je obyvatelstvo těžce zkoušeno masivními americkými nálety. Po bitvě v zálivu Leyte v říjnu 1944, ve které je zničena většina japonského Spojeného loďstva, je Jamato poškozena a stažena do Japonska k opravám. 1. dubna 1945 se Američané vyloďují na ostrově Okinawa a začínají tak přímo ohrožovat samotné japonské ostrovy. Je rozhodnuto ze zbylých lodí zformovat Speciální útočný svaz s Jamatem v čele a vyrazit vstříc sebevražedné misi, kdy má svaz bez letecké ochrany prozazit k Okinawě pomoci jejím obráncům. A tak 6. dubna Jamato vyplouvá na svou poslední plavbu vstříc katastrofě, ale s posádkou odhodlanou bojovat až do posledního dechu. (Hartmann)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bitevní loď Yamato je pro Japíky stejný fenomén jako pro Němce Bismarck či Tirpitz... Ze snímku je vidět, že byl určen spíše japonskému divákovi a na západního diváka občas působí typicky asijsky uřvaně a sentimentálně. Český dabing byl jedním slovem strašný, obzvláště v případech, kdy se čeští dabéři snažili češtinu komolit do typicky japonských výkřiků. To působilo až vyloženě srandovně. V původním dubbingu to bylo opoznání lepší. Ve filmu sledujeme vzpomínání starého muže nad místem, kde se Yamato potopil. Vrací se zpět do časů války, kdy byl mladým námořníkem na tomto ocelovém kolosu. Ve snímku se správně objeví i pro japonskou armádu typické trestání přestupků bitím (což se týkalo i výcviku). Máme možno sledovat i poslední akci této bitevní lodě, kterou císařská admiralita poslala na sebevražednou misi s cílem zastavit americké invazní svazy blížící se k ostrovům. Yamato byl sám, bez leteckého krytí a tak se stal snadným soustem Avengerů, Helldiverů a dalších palubních torpédových a střemhlavých bombardérů amerického námořnictva. Spejenecké letectvo ke konci války vládlo obloze a osamocený kolos i s bateriemi protileteckých děl a kulometů neměl valnou šanci neustálé nalétávající vlny přežít.. Poslední okamžiky lodi jsou fakt masakrem. Bohužel mi občas připadalo, že některé sekvence nalétávajících letadel se opakovaly a párkrát jsem si všiml, že američtí námořníci a piloti měli šikmé oči... Celkově se na to koukat dalo, ale snímek bude zajímat spíše milovníci válečných filmů a historie války v Pacifiku... Yamato je dle mého názoru tak z dalších japonských filmů, které brnkají na strunu národní hrdosti a bez ohledu na to, že Japonsko bylo neskutečně krutým agresorem v celé Asii, vyzdvihujíc tak chrabrost a statečnost svých námořníků... A s tím mám trochu problém. * * * ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ve svém jádru velice silný japonský vlastenecký epos a pocta hrdinům zároveň. Tentokrát přišla řada na ohromnou válečnou japonskou loď pod názvem Yamato. Od starších podobných snímků se nijak nevymyká. I zde je zvýrazněn japonský fanatismus vojáků položit život za svoji vlast, což je pro nás velice těžké s něčím takovým sympatizovat. Protiválečného tady doslova nic není, i když hlavně od ženských postav tu určité náznaky jsou. Mnohé scény se neúprosně perou v zájmu vlastenectví s patosem, což je velice na škodu. Snímek jako celek tento fakt velice striktně shazuje. Scénárista jakoby jen použil to, co se po něm chtělo, ale měl problémy vše v příběhu patřičně použít. 143 minut stopáže je velice bolestivá záležitost. Námět je sice jako filmová vzpomínka  vymyšlen dobře, ale střihačské nůžky byly asi ve střižně bohapustě ztraceny. Divák od válečného filmu očekává kromě smysluplného dějství hlavně válečné scény, ale pořádné a skutečně dechberoucí se lze dočkat až po hodině a čtyřiceti minut. Takže je to takřka pro diváky, kteří do té doby skutečně dějovou nudu vydrží, takřka jako odměna. Speciální efekty jsou vynikající a mnohé záběry dokáží i šokovat. Emoce a soucit s námořníky to však bohužel nevyvolá a to je u takového filmu ohromná chyba. Na filmu je znát vliv amerického snímku Jamese Camerona ´Titanic´, ale na rozdíl od něj si u lodě Yamato divák takřka přeje, aby už byl konečně potopen. Snímek by nemusel být tak špatný, jak na první pohled vypadá. Potenciálu má v sobě ukryto více než dost, ale to by musela být tvůrčí snaha je plně odkrýt a využít naplno. Takhle tato válečná podívaná akorát vypadá dosti nemotorně, neodborně a zbrkle. ()

Reklama

Stefan_M 

všechny recenze uživatele

Celkom dojemny pribeh. Aj japonci boli len ludia s citmi. Skoro som im drzal palce aby vyhrali ;o) Este dobre, ze to netocili amici. Urcite by sa im lodka pokazila, alebo ich zastihla burka, alebo niekto spadol do mora... Najviac ma ale dostal ten chapec, ze vraj ma 15? vyzera na 10 a hlas ma ako 20rocny. Celkom huste. Dost som bol prekvapeny co sa trikov tyka, aj ked nad niektorymi som sa pousmial. Heh a na konci som sa este zasmial - Klouš jor ajš forevr ;o)) Tie 4 * si film urcite zasluzi. ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Jsem fascinován bitevní lodí Yamato, její velikostí, silou, vybavením a oddaností námořníků. Na tehdejší dobu neměla konkurenci a i na dnešní poměry by to byl nelehký soupeř. Nicméně zrovna provedení tohoto japonského filmu mě moc nebere. Dokument, který jsem viděl nedávno byl lepší. Vyprávěl jen fakta a ne tu zbytečnou omáčku okolo... 45% ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Styl filmu, jakým byl natočen, mě velmi vyhovoval. Není to film o krvi, masakrech a velkolepých scénách, ale film o lidských osudech. Klasicky hraný film, ze kterého je z největší části složen, je doplněn skutečnými dobovými dokumentárními záběry. Samotný příběh je ještě rozdělen na samotný hraný film a na vzpomínkové vyprávění starého rybáře během plavby na rybářské lodi do míst potopení Yamata. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Stavba Yamata i Musashi byla přísně tajena, probíhala v loděnicích v Kure a v Nagasaki za hustými závěsy a pod kamuflážovými sítěmi. Svět se o jejich existenci dozvěděl až ke konci války, o jejich technických parametrech až po ní. (CrypzzXD)
  • V japonskom meste Kure, neďaleko Hirošimy, sídli námorné múzeum, v ktorom je umiestnený pôsobivý model bojovej lode YAMATO. Maketa najväčšieho vojnového plavidla všetkých čias je postavená v mierke 1:10 a u návštevníkov budí vskutku rešpekt. (MikaelSVK)
  • Kromě palebné síly, jež ve své době neměla obdoby, disponovala Yamato i velmi nadprůměrnou pancéřovou ochranou. Síla pancéře na palubě obnášela 23 cm, na bocích 41 cm, na velitelské věži 50 cm a na dělových věžích dokonce 64 cm! (CrypzzXD)

Reklama

Reklama