Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (405)

imf 

všechny recenze uživatele

Tečka ve velkém stylu, která dokazuje, že Jet si pořád drží formu a nebojí se vydat ani na tenký let seriózního herectví. Fearless rozhodně není bez chyb, ale lepší návrat v čase, do dob, kdy hongkongské filmy vládly světu, vám asi v současnosti nikdo nenabídne. Tohle není snímek z rodu Tygra a Draka nebo Hrdiny, Fearless nabízí místo superhrdinů v bambusových pralesech výraznou charakterovou studii velmistra kung-fu. Scénář a především divoce poskakující tempo přesto zřejmě nejvýrazněji snímku ubírají. Ronny Yu naštěstí režíruje jako o život a Yuen Woo-Ping znovu dokazuje, že má v rukávu notných pár es. Povinnost pro každého fanouška filmů s tématikou bojových umění. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní čínský film. Asijské akční filmy moc nemusím, nedokážou se přizpůsobit realitě a ukazují sci-fi létání po obloze, vrhání dýk kilometr daleko, nebo rozbíjení skal pěstí. Nikdy jsem nepochopil komu jsou takové filmy určeny. Alespoň já při takových fantasmagoriích zvedám oči v sloup, natož abych oceňoval "bojovou" scénu ve vzduchu . Raději si vychutnám méně pompézní filmy, které ukazují umění boje v reálné podobě. Obávaný bojovník to z velké části dokázal a možná proto se mi líbil. Rovněž si párkrát vybral svojí chvilku a popřel všechny fyzikální zákony, ale rozhodně to nebylo tak markantní, jako v jiných podobných filmech. Boj, hlavní prvek filmu, jsem si vychutnal. Příběh už mě tolik nebral, režisér nedokázal pracovat s emocema, zvlášť u suchého asijského publika se divím, že trochu víc nepřeháněl. Proto všechny scény, které mají pracovat se smutkem, úzkostí, zoufalostí nebo radostí, neobstály. Občas se mi zdálo, že vidím skrytou čínsko-komunistickou propagandu, určenou pro čínské publikum, což se mi moc nelíbilo, každopádně jsem se mohl plést. 70% 28.01. 2010 ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Asi jen málo kdo ví, že Obávaný bojovník vlastně není nic jiného než volný remake starého Úderu otevřenou dlaní z roku 1983. Ale pokud byl Úder spíš obyčejnou mlátičkou se silným patriotistickým podtextem, Obávaný bojovník nám vypráví silný příběh arogantního mistra bojových umění, který si musí projít psychickým a fyzickým očistcem, aby konečně nalezl duševní rovnováhu a také ten správný důvod, proč bojovat. Ano, bojové scény jsou úžasné, Jet-li má i v pokročilém věku obdivuhodnou formu a Yuen Woo-Ping má pořád ještě hodně co nabídnout, ale i přes jejich propracovanost slouží spíš jen jako rámec ústředního příbehu, který je v tomto případě "to, o co tady kráčí". Velkým plusem také je, že béčkař Ronny Yu u Obávaného bojovníka neskutečně režisérsky vyrostl, celý film od bojových scén až po sazení rýžových sazenic bezproblémů ukočíroval a ke všemu se mu podařilo vtisknout mu tak specifickou atmosféru, že se z něj pro mnohé diváky dozajista stane nezapomenutelný zážitek. Pokud by nezaúřadoval stříhač a zůstala by linie s Michelle Yeoh, vůbec bych se nedivil, kdyby právě Obávaného bojovníka poslali Číňani vloni na oscary. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vynikajúca akčná dráma s Jet Lim v hlavnej úlohe. Má perfektný príbeh o majstrovi bojových umení Huo Yuan Jiaovi, ktorý už od detstva sníval o tom, že raz bude najlepším, čo sa mu aj podarí a o pár rokov neskôr už prakticky nemá konkurenciu, lenže mu na rozdiel od skutočných majstrov chýba pokora a rešpekt. No keď po usmrtení svojho konkurenta je z pomsty vyvraždená jeho rodina, odíde do ústrania a ujmú sa ho príjemní dedinčania, kde spoznáva úplne nové stránky života a stáva sa lepším. A tak sa z neho postupne stáva skutočný majster bojových umení, ktorý už ale nemôže bojovať len za seba, ale aj za celú Čínu. Spracovanie je úžasné, zážitkom je aj skrátená verzia, ale kvalitnejší je len predsa režisérky zostrih, kde má všetko skvelé ešte viac priestoru a pôsobí to plynulejšie. Film by sa dal rozdeliť na tri podobne dlhé časti, prvá je prakticky čisto akčná a hlavný hrdina je ešte namyslený bojovník, takže sa k nemu nedá vytvoriť až tak kladný vzťah, ale pre skutočný zážitok z filmu je táto fáza potrebná, aby bolo potom úžasné sledovať, ako sa postupne mení, o čo sa postará hlavne stredná časť, ktorá je takmer bez akcie, ale aj tak ju mám z celého filmu najradšej a záverečná tretina je už opäť akčná, správne patriotistická a s nádherným záverom, ktorý patrí medzi to najlepšie, čo som kedy videl. Ale celý tento film je skvelý zážitok s množstvom nezabudnuteľných scén, ktorý funguje dokonalo po všetkých stránkach a nemám rád z neho iba jednu scénu, súboj s majstrom, ktorého hlavný hrdina usmrtí, ale jej prítomnosť samozrejme chápem, má tu zásadný význam. Akcie je tu dosť a je perfektná. Súboje majú vynikajúcu choreografiu, sú skvelo natočené, rozmanité a aj pomerne drsné, síce sa občas objaví nejaký nereálny prvok, hlavne niektoré zvláštne skoky, ale to je len detail, ktorý celkový zážitok z nich nemôže ovplyvniť. Najviac sa mi páči celé finále, takže štyri perfektné súboje, obzvlášť ten záverečný, všetky súboje z prvej tretiny, zaujímavý súboj proti američanovi, ale s výnimkou toho spomínaného, ktorý skončí smrťou sú skvelé všetky. Herecké obsadenie je vynikajúce, Jet Li vo svojej životnej úlohe, zvládol ju dokonalo po všetkých stránkach, veľmi príjemná Betty Sun v jednej z mojich najobľúbenejších ženských hereckých úloh, výborný Shido Nakamura, v malej úlohe potešia aj Collin Chou alebo Nathan Jones a plno výborných vedľajších postav. Réžia a technická stránka sú dokonalé, Ronny Yu tu predviedol prvotriednu prácu, zvládol akciu, emócie a všetky tieto žánre. A páči sa mi aj hudba. Obávaný bojovník je jeden z najlepších filmov, aké som kedy videl, úžasný zážitok. 93% ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se těšil už jen z důvodu, že zde hraje Jet Li, o kterém slyším samou chválu. Ale film si mě naprosto dostal. Úchvatný kontrast první a druhé poloviny, který je poznat i z tak dokonale natočených a uvěřitelných zápasů. Nějakou kýčovitost nebo nevíra v herecký výkon Lia, kterou vyčítám z komentářů, jsem vůbec nezaznamenal a ani nechci, chci, aby ve mě film zanechal takový dojem, jaký zanechal. 90% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Anthony De Longis a Jet Li zlomili počas natáčania šermiarskeho súboja šesť mečov. (m.a.t.o.)
  • Nathan Jones (Hercules O'Brien) počas natáčania škaredo spadol a takmer si vybil niekoľko zubov. Lekárske ošetrenie však odmietol a pokračoval v nakrúcaní. (m.a.t.o.)
  • Nathan Jones, s cieľom udržať si svoju postavu, konzumuje šesť jedál denne, pije minerálku po litroch a robí 150 klikov vždy, keď má na to príležitosť. (m.a.t.o.)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama