Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (405)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výpravné, dobre natočené, s veľmi dobrou (hoci nie úchvatnou) bojovou choreografiou. Lenže je vidieť, že to zostrihali z podstatne dlhšieho filmu, takže sa to zvrháva na obyčajnú turnajovku s dobrými zápasmi pozliepanými zúfalo tuctovým príbehom a suchými dialógmi. Hlavne prvá 40-minútovka je zúfalá. Bitky skvelé, ale príbeh nikde, a hlavne mi strašne prekážal Jet Li pokúšajúci sa "hrať" - toho chľastajúceho, ješitného hajzlíka som mu fakt neveril, na to by potreboval mať vo svojom hereckom repertoári viac ako jeden kŕčovitý, priblblý úsmev. Našťastie od polovice sa začne diať aj niečo iné, takže film prudko naberie na zaujímavosti. A Jet je potom klasicky nadhľadovo "bohorovný", čo zvláda dobre. Rozšírená verzia musí byť stokrát lepšia, toto je vlastne tuctovka na jedno pozretie. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Laik by si řekl, že se jedná jen o další bezduchou mlátičku, jakých byly natočeny stovky. Dalo by se říct, že opak je pravdou. Souboje hrají až druhé housle (ale i tak jsou naprosto fantasticky zvládnuté – jak choreografie, tak i režie a kamera jsou parádní), na prvním místě je (dnes asi už trochu fádní) příběh o nápravě lehce arogantního a nevyzrálého mistra bojových umění v podání velmi dobrého Jeta (on nejen, že je neskutečný řezník, ale on se snad na "stará kolena“ naučil i celkem dobře hrát!). Děj se příjemně (a hlavně nečekaně!) vyhýbá tradičním klišé žánrově podobných kusů a zároveň příjemně moralizuje o tom, že vlastnosti jako čest, hrdost, poctivost a odpuštění jsou důležitější než touha po pomstě a status nejlepšího bojovníka pod sluncem. Už jen ti Jetovi nejzásadnější soupeři (konkurenční mistr a japonský bojovník z konce filmu) jsou až neuvěřitelně čestní a poctiví (hlavně druhý jmenovaný – z jeho ryze kladného charakteru a hrdosti jsem měl místy až husí kůži). A prostřední (katarzní) část filmu je sice očekávatelná a strašně jednoduchá, ale přesto příjemná. Ta zahřeje u srdce určitě i napotřetí, napočtvrté. Řekl bych, že Ronny Yu toho má ještě hodně před sebou a Jet s Yuenem opět skvěle předvedli, co jim jde ze všeho nejlépe. 90 % ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

V tak vážným kontextu byl pro mě příběh poněkud naivní a milionkrát viděnej. Na druhou stranu tu jsou snad nejlepší scény soubojů, co jsem v posledních pár letech viděla a je to neskutečnej balzám odpočinout si od zběsilejch střihů a scén střídajících se rychlostí světla. Skvělá choreografie, ozvučení a Jet Li(ův) výkon, kdy se pokusil o herectví a pozitivně překvapil. Neříkám, že je to Laurence Olivier Číny, ale zahrál to slušně, navíc už deset let vypadá na třicet a to je mu skoro padesát. Jinak ale film moc nepřekvapí, je to o cestě za poznáním a uvědoměním si hodnot, což se jako obvykle odehrává kdesi v opuštěný vesničce obydlený moudrýma vesničanama a slepou kráskou. Pak následuje tradiční návrat a závěrečnej boj. Nakolik se tomu dá věřit z historickýho hlediska nevím, ale podle mě to bylo moc jednoduchý. Ale pro starou čínskou kulturu mám slabost a souboj s Nathanem Jonesem byl fajn. 70% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem úchvatné. Výborně zfilmovaný příběh o Huo Yuan Jiovi, který poté co našel pravé hodnoty života, se rozhodl bojovat za svoji čest a za svůj národ a stal se národním hrdinou. Jet Li zdaleka nepatří do starého železa, naopak poslední dobou točí jeden lepší film než druhý. Škoda jen, že Michelle Yeoh není k vidění častěji. Ačkní scény jsou jedny z nejlepší jaké jsem nejen poslední dobou viděl (naprosto dokonale secvičená choreografie). Vím, že Fearless není úplně dokonalý snímek, ale svým zpracováním a dokonalou atmosférou mě totálně ohromil a už pět minut po zkouknutí můžu říci, že jsem to rozhodně neviděl naposledy. P.S. Brzy si musím sehnat Director's cut, snímek se prý rozrůstá do té správné šířky........ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jet Li nám odmítá zestárnout a radši zraje jako víno. Bitkuje mu to stále na jedničku a herecky se mi taky líbil. Všem určitě nejvíc utkví souboj s Nathanem Jonesem, ze kterého se nám pomalu klube nepostradatelná součást pořádného akčního nářezu. Celkové morální poselství mi dojem nekazilo, akorát si Ronny Yu mohl odpustit ty zrychlovačky (hlavně ze začátku) a zpomalovačky, působilo to na spíš rušivě než cool. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Betty Sun (Moon) vystrašili pijavice na ryžových poliach. Zabalila si preto nohy do celofánu, no na kamere to bolo vidieť. Musela ho odstrániť a svoj strach prekonať. (m.a.t.o.)
  • Nathan Jones, s cieľom udržať si svoju postavu, konzumuje šesť jedál denne, pije minerálku po litroch a robí 150 klikov vždy, keď má na to príležitosť. (m.a.t.o.)
  • Shidô Nakamura (Anno Tanaka) nehovorí po mandarínsky, ale vo filme musel v tejto reči povedať pár slov. Našiel si preto učiteľa, aj keď režisér mu povedal, že stačí, ak bude iba recitovať to, čo bude počuť. Aby mandarínčine trochu porozumel, začal sledovať šanghajské televízne programy, no o týždeň neskôr si jeden člen štábu všimol, že Nakamura sleduje kantonský kanál, kde sa hovorí po čínsky, nie po mandarínsky. (m.a.t.o.)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama