Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (405)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nádherný film. FEARLESS rozhodne není bez chyb, ale životní příběh Hua Yuan Jia je zde vyobrazen překrásným, starým stylem čínských filmů, na kterých jsem vyrůstal a na které moc rád vzpomínám. Narozdíl od TYGRA A DRAKA nebo HRDINY ukazuje život skutečného člověka z reálného světa - žádné skákání po stromech ani létání. Příběh je navíc jištěný takovými jmény jako je Yuen Woo-Ping, Ronny Yu a v neposlední řadě vynikající Jet Li, který se nechal slyšet, že FEARLESS má být jeho posledním ryze čínským, "WuSu" filmem. To mě mrzí moc, ale pořád doufám, že se třeba ještě jednou nechá zlákat. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Fearless nie je film, v ktorom hrajú prvé husle súboje, a to napriek tomu, že sú skutočne excelentné. Osobne si nepamätám film, ktorý by tak dokonale rozobral etickú stránku bojových umení. Faktom je, že ten kto sa im nevenuje, nemôže to doceniť, pretože málokto z tých, čo wushu alebo iné bojové umenie necvičí, chápe fakt, že keď vás niekto naštve je omnoho ľahšie udrieť, než sa toho zdržať. Takisto prirovnávanie k starším Jetovým kúskom je podľa mňa trochu mimo lebo tieto Fearless prekonáva o niečo zložitejším príbehom a herecky celkom vydarenou premenou hlavnej postavy. Tiež by som dej nenazval šablónovitým, pretože klasické mlátičky mali skôr linku frajer – porážka- tvrdý tréning – víťazstvo, kdežto tu onu fázu tvrdého fyzického tréningu prakticky nahradí sebareflexia hlavného hrdinu na vidieku. Takisto sa mi veľmi páčilo, že sa autori vyhli hádzaniu Japoncov do jedného vreca a históriou vzájomných vzťahov podmienená nevraživosť nedonútila režiséra k zobrazeniu japonského protivníka ako zákernej krysy. Scéna rozhovoru súperov pri čaji je tak jedným z vrcholov celého filmu. Jediné negatíva tak vidím v niektorých strihových finesách, ktoré mierne kazia súboje (zrýchľovačky a strihy v rámci jedného záberu). Hodnotenie 10/10 je čisto subjektívne, vzhľadom k tomu že ako wushu cvičenca ma tento film oslovuje i v úplne iných rozmeroch, než bežného diváka. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Šablonovitá vyprávěnka o bojovníkovi, který sice uměl od mládí zápasit, ale pravé moudrosti dosáhl až skrze pokání, utrpení a sázení rýže. Pak obrátil svou pěst na službu vyšším cílům a pozdvihl otřesené čínské národní sebevědomí. Pozor, vyskytuje se východní bojovnické rozumbradění! Krom výše zmíněného zbývají již jen nereálné, leč velmi efektní souboje, a právě ty jsou pro mě největším kladem filmu. Je to určitě škoda, protože život Huo Yuanjina i film sám naznačují, že o čem točit je. Vysněné vyznění filmu však některé zásadní momenty života protagonistova hrubě překrucuje a posouvá je do hlubin patosu, zplošťování hlavní postavy a nekritického, jednostranného obdivu k tomu, co běžně bývá ve filmech o bojových uměních obdivováno. S bojovnickými hodnotami druží se i čínské vlastenectví, které naštěstí nesklouzává k tupé kritice jiných národů. Silné **. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem u mě určitě Jet Li malinko stoupl v kurzu a v jeho případě rozhodně proměna k lepšímu vzhledem k jeho předchozímu filmu - Utržený ze řetězu. Dokonce sem tam na něm byly znát i nějaké emoce, smích, smutek, radost, nebo třeba vztek, úplně jsem valil oči! Obávaný bojovník sice není taková pecka, jako třeba první Ip Man, ale v rámci svého žánru je to hodně nadprůměrná podívaná o tom, že pýcha předchází pád a také o jednom bojovém umění, zvaném WuShu z období zhruba před 100 lety v Číně. Nutno podotknout, že jsem měl k dispozici verzi, která trvá 141 minut, snad to nebylo na škodu. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Hong Kong nezahálí a opět mi vlévá sílu do žil. Jak to ti kluci z východu dělají, že mě po všech těch západních břečkách vždycky nakopnou správným směrem do takového nadšení, že bych rozhazoval snad i "devadesátková" hodnocení. Je to jednoduché, oni prostě umí. Jet se pořád řeže stejně dobře jako před lety, Ronny Yu režíruje s takovým glancem a rytmem, že mi z toho vstávají chloupky na krku a příběh mistra wu-šu se mnou mlátí takovou silou (nejen technickou, ale i myšlenkovou), že se z toho budu dlouho vzpamatovávat. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Shidô Nakamura (Anno Tanaka) nehovorí po mandarínsky, ale vo filme musel v tejto reči povedať pár slov. Našiel si preto učiteľa, aj keď režisér mu povedal, že stačí, ak bude iba recitovať to, čo bude počuť. Aby mandarínčine trochu porozumel, začal sledovať šanghajské televízne programy, no o týždeň neskôr si jeden člen štábu všimol, že Nakamura sleduje kantonský kanál, kde sa hovorí po čínsky, nie po mandarínsky. (m.a.t.o.)
  • Anthony De Longis a Jet Li zlomili počas natáčania šermiarskeho súboja šesť mečov. (m.a.t.o.)
  • Mnohokrát se spekulovalo o tom, zda Huo s O´Brienem opravdu zápasil. K zápasu skutečně došlo a Huo O´Briena porazil. Pravost této informace byla však okupujícími mocnostmi popírána z obavy ztrátu vlivu na čínský lid. (Dinsberg)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama