Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Lucy je jedním z nejsilnějších příslušníků rasy „diclonius“, skupinky mutantů, jež se od lidí liší pouze růžovou barvou vlasů a očí a dvěma rohovitými výběžky na hlavě. Ty představují zdroj telekinetické síly dicloniů: vektorů, neviditelných a nadlidsky silných rukou, díky nimž jsou mutanti prakticky nepřemožitelní. Dicloniové chovají nepřekonatelnou nenávist k lidem a neváhají užít svých schopnosti k zabíjení, z toho důvodu je vláda drží ve speciálním vězeňském ústavu, kde jsou zkoumáni a postupně eliminováni. A právě odsud Lucy jedné noci unikne.

Bratranec Kouta a sestřenice Yuka se setkávají poprvé po osmi letech a jejich setkání je okamžitě pokřtěno neobvyklou událostí: na pláži nacházejí nahou dívku s růžovými vlasy, dvěma rohy a vážným zraněním hlavy, které způsobilo její ztrátu paměti, řeči a, řekněme, mírně infantilní chování. Kouta a Yuka se bezbranné Nyu, jak si dívku pracovně pojmenovali podle jediného zvuku, který vydává, ujmou, ovšem brzy zjišťují, že minulost Nyu je velice černá. Nebo by se slušelo říci spíše krvavá?

Japonský animovaný seriál „ELFEN LIED“, který obsahem pokrývá šedesát ze sto sedmi epizod stejnojmenné mangy, je znám a puritány kritizován hlavně pro velké množství nahoty, krve a extrémního fyzického i psychického násilí. Ovšem určitě to nejsou jediné důvody, proč bylo toto dílko, důsledně vyvracející názor, že anime je záležitostí určenou primárně dětskému publiku, svým americkým distributorem označeno za jeden z nejúspěšnějších titulů roku 2005. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Můj první anime seriál. Pořád mám k němu vztah coby nejlepší jaký jsem kdy viděl. Možná je to ale i tím, že byl první. :) Příběh je naprosto promyšleně luxusní, nádherná animace. Celý seriál obsahuje pasáže jak brutální a nelidské, tak i lehce ecchi a zároveň i ty, které mě přes všechno překvapily, rozbrečely i nadchly. Navíc na konci každé epizody zahraje příjemný song od zpěvačky Chieko Kawabe. Rozhodně doporučuji! 10/10 ()

Midori_Mike 

všechny recenze uživatele

Tohle anime mě kdysi emocionálně tak zničilo, že jsem se tehdy zařekl že si vytvořím účet tady na ČSFD a napíšu co si o něm myslím. Od té doby už uběhly sice skoro 2 roky a viděl jsem spoustu asi i lepších anime, ale přesto můj první koment na ČSFD věnuji Elfen Liedu. Elfen lied je dokonalým odrazem toho, čeho jsou japonští tvůrci schopní. Neuvěřitelně silné emoce, originalita, schopnost zas a znova vám vyrážet dech, vysoká umělecká hodnota, poselství lidem. Nejvíce mě zaskočila detailní syrová brutalita v kontrastu s jemnými emocionálními okamžiky, kdy mi srdce bušilo jako splašené. Elfen lied si se mnou nepěkně pohrál, totálně mě psychicky zruinoval a odkopl pryč. A to celé tak, jak se to žádnému jinému dílu předtím nepodařilo snad ani částečně. Takovou bolest a soucit jsem do té doby prostě nezažil. Nejvýstižnější je, že to pro mě bylo do té doby prostě nepředstavitelné. Samozřejmě jsou tu i negativa... Nejvíc asi, pro Evropany těžko pochopitelné, perverzní vtípky, kterýma se v prvních dílech vůbec nešetřilo. Ale když tohle překousnete, zbyde už jen dokonalost. Tohle není seriál pro striktně logicky myslící lidi, spíše pro citlivější povahy. Pro mě Elfen lied = tragédie desetiletí. 10/10 plná palba... budoucnost je v animaci ;) ()

Reklama

Naslund 

všechny recenze uživatele

Ač je seriál přesycen naturalistickou brutalitou a jemnou erotikou, na lidi se snaží zapůsobit ve zcela jiném duchu. Anime nese silné poselství a podává ho způsobem více než odvážným. V morbiditě a krutostí převyšuje veškerou tvorbu, kterou jsem shlédl, o několik tříd, ale přesto vše dohromady skvěle funguje. Atmosféra je velice těžká a po shlédnutí z vás jen tak nesleze. Existují věci, které bych seriálu vytknul, ale ty kompenzuje originalita a již zmíněná odvaha investovat do tohoto projektu peníze. Díky tomuto seriálu jsem začal víc přemýšlet, jaký je rozdíl mezi zlem a dobrem, což se zatím ničemu jinému nepodařilo. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

V úvode litre krvi, lietajúce odseknuté končatiny, vybuchujúce hlavy - vravím si, toto bude zábava. A bola, aj keď dej nabral iný smer. Opening titles pútavé, spojenie sakrálnej hudby a zvláštneho obrazu. Neskôr má hudba najväčšiu silu v pomalších, hĺbavejších pasážach, melancholicky duní na pozadí. Maličkosti a nepatrné veci, dieliky zapadajú do seba. Milujem takéto precízne vypointované a strhujúce závery. Postavy, akokoľvek v kategórii villains – aspoň sem-tam s nimi nie je možné nesympatizovať prípadne chápať prečo a čo vlastne robia. Od toho sa nedá odtrhnúť, ponoriť sa do deja a naplno to prežívať je úplne prirodzené. Zviera hrdlo v očakávaní toho, čo sa stane. Jednoducho wow. No ja viem, že sa vyjadrujem iba v superlatívoch, ale všetko to na mňa silne zapôsobilo. A iba v dobrom. A presah – otázky prídu samé – čo by bolo keby...Keby sa k nim správali inak, brali ich ako normálnu súčasť spoločnosti? Keby niektoré rozhodnutia nepadli? Naj epky – Reminiscence, Suckling. (btw - Lucy/Nyu mi pripomenula Chobits. Coincidence? Poučte ma.) (20.2.-26.2.2011) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nerad se bavím o práci, ale musím říct, že jistý slogan dvou pánů z televize (který mi leze v práci na nervy, když ho pouští jako lákadlo pro zákazníky…) „Jsem nadržený jak sáňky v létě“ přesně vystihoval mé očekávání z tohoto anime, o kterém jsem slyšel od několika přátel samé chvalozpěvy. Místo toho jsem si na konci připadal jako „nepřipuštěný“ čokl létající kolem hárající feny. Začátek byl skutečně brilantní a příjemně mě navnadil ke sledování dalších epizod (krvavý masakr a útěk z komplexu), ale potom začala akční stránka příběhu upadat a uvolnila místo emočnímu výlevu pana „tvůrce“. Což mi moc po chuti nebylo, přesto jsem vydržel až do samotného konce a naštěstí to závěr zachránil. Musím uznat, že originálních a zajímavých prvků (neokoukaných) tu bylo vážně dost, jenže já mám rád spíš pořádnou akci, nežli ufňukané postavy a srdceryvné vzpomínkové pasáže. ()

Galerie (572)

Zajímavosti (13)

  • V manga komiksu mají jednotliví dicloniusové rozmanitou barvu očí a vlasů, stejně jako je tomu u normálních lidí. Například Kaede je zelenooká a Mariko blonďatá. (Shley)
  • Úvodní píseň „Lilium“ nazpívala zpěvačka Kumiko Noma. (CarnTheNunya)
  • Režiséra Mamoru Kanbeho doporučil hudební skladatel Takao Yoshioka. (Zdroj: elfen-lied.wikia.com) (Shley)

Reklama

Reklama