Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Lucy je jedním z nejsilnějších příslušníků rasy „diclonius“, skupinky mutantů, jež se od lidí liší pouze růžovou barvou vlasů a očí a dvěma rohovitými výběžky na hlavě. Ty představují zdroj telekinetické síly dicloniů: vektorů, neviditelných a nadlidsky silných rukou, díky nimž jsou mutanti prakticky nepřemožitelní. Dicloniové chovají nepřekonatelnou nenávist k lidem a neváhají užít svých schopnosti k zabíjení, z toho důvodu je vláda drží ve speciálním vězeňském ústavu, kde jsou zkoumáni a postupně eliminováni. A právě odsud Lucy jedné noci unikne.

Bratranec Kouta a sestřenice Yuka se setkávají poprvé po osmi letech a jejich setkání je okamžitě pokřtěno neobvyklou událostí: na pláži nacházejí nahou dívku s růžovými vlasy, dvěma rohy a vážným zraněním hlavy, které způsobilo její ztrátu paměti, řeči a, řekněme, mírně infantilní chování. Kouta a Yuka se bezbranné Nyu, jak si dívku pracovně pojmenovali podle jediného zvuku, který vydává, ujmou, ovšem brzy zjišťují, že minulost Nyu je velice černá. Nebo by se slušelo říci spíše krvavá?

Japonský animovaný seriál „ELFEN LIED“, který obsahem pokrývá šedesát ze sto sedmi epizod stejnojmenné mangy, je znám a puritány kritizován hlavně pro velké množství nahoty, krve a extrémního fyzického i psychického násilí. Ovšem určitě to nejsou jediné důvody, proč bylo toto dílko, důsledně vyvracející názor, že anime je záležitostí určenou primárně dětskému publiku, svým americkým distributorem označeno za jeden z nejúspěšnějších titulů roku 2005. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (208)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Elfen Lied... výborná anime séria s pomalou atmosférou, ktorá vás až zamrazí. V prvých dielov sa stretávame s hl. hrdinami , ktorí niekde na pláži nájdu krásnu, na prvý pohľad neškodnú dievčinu, Lucy. Jediný zvuk, ktorý vydáva je Nyaa (spomeňme si na Chobits) a tak si ju aj pomenujú - no všetko nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá a Lucy / Nyaa je jednou z rasy "diclonius", divných stvorení, ktoré sú nútené už od detstva vraždiť. Prvé diely sú akčnejšie, než tie posledné, vidíme veľa zaujímavých postáv (z čoho žiadna nie je zbytočná) a nevieme, kto je na strane dobra a kto na strane zla. K domácnosti hl. hrdinov sa pridáva stále viac ženských obyvateľov (z čoho sú aj 2 nemotorné diclonius), takže nechýba ani ecchi (toho tu je primerane, takže komu sa ten žáner hnusí, nemusí sa báť) a nejaká romantika. Pomedzi to nám do deja tvorcovia hádžu zaujímavé flashbacky (prečo má vlastne hl. hrdina výpadky pamäti, aké detstvo mali diclonius, ako vznikli diclonius), v ktorých funguje najmä psychológia. V sérii sa vždy niečo deje, strieka krv, strieľa sa a od prvej polovice je dej taký melancholický, depresívny, ukazuje ako sa žije takým bezdomovcom, opovrhnutým ľuďom a aká silná môže byť smrť, pomsta, trauma, záverečné diely dokonca mrazia. Anime obsahuje dosť dobrých stránok a minimum tých zlých, je silné a úvodný song  je proste skvelý. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem si Elfen Lied pustil znovu a dost silně jsem vystřízlivěl, z bezmála maximálního hodnocení snižuji na lepší průměr... ale průměrný to seriál rozhodně není. Naopak, jde do krajností snad úplně ve všem, leč tentokrát už mě některé z těch "krajností" nemálo otravovaly. Horších 7/10 ___Můj starý komentář pro srovnání zachovávám: "Úžasná záležitost a jedno z nejlepších anime jaké jsem kdy viděl. Po několika prvních dílech jsem sice měl trochu pochybnosti, ale pak mě seriál plně pohltil a já nemohl jinak než si jen pořád pouštět další a další díly. Menší vady na kráse jsou jen jistá předvídatelost děje (alespoň já jsem ty největší zvraty odhadl předem) a občas jsem měl také pocit že některé srdceryvné scény působí trochu nuceně, až to hraničí s citovým vydíráním. I přesto je ale toto anime opravdu úchvatné dílo. 9/10" ()

Reklama

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Můj první anime seriál. Pořád mám k němu vztah coby nejlepší jaký jsem kdy viděl. Možná je to ale i tím, že byl první. :) Příběh je naprosto promyšleně luxusní, nádherná animace. Celý seriál obsahuje pasáže jak brutální a nelidské, tak i lehce ecchi a zároveň i ty, které mě přes všechno překvapily, rozbrečely i nadchly. Navíc na konci každé epizody zahraje příjemný song od zpěvačky Chieko Kawabe. Rozhodně doporučuji! 10/10 ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je to všemi opěvované anime? Začalo to pozitivně, neboli výjevy z obrazů Gustava Klimta za zvuků působivých chorálů. Ani tak mi nevadí to násilí, jako spíš mnohdy úplně zbytečná nahota a hlavně do očí bijíci infantilnost. Přesto se mi tyhle "hentai" holky libí, občas je i Nyuu fajn. Nicméně celé je to takové nijaké a závěr taky neni nějak extra silný. Navíc mi přišlo, že na tu míru násilí, která se zde vyskytovala se tady zbytečně moc brečelo. No jestli je tohle opravdu jeden z vrcholů anime seriálů, tak jsem si jistej, že je opustim a dál se budu věnovat svým sitcomům atd. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach vynikajúca a emočne silná záležitosť, ktorá môže veľmi ľahko vyvolať mylný dojem telenovelovosti a zbytočnej brutality či nahoty. Seriál však vďaka spojeniu nespojiteľného vytvára vyrovnaný celok, kde jedno pôsobí ako katalyzátor toho druhého a opačne. Cez každú postavu vyrozprávaný mnohovrstevnatý príbeh naviac v závere naberá čoraz silnejšie prvky osudovosti a tragédie a vyvrcholenie nechá úplne chladného snáď len niekoho, kto úplne neporozumel o čo tu v prvom rade išlo. A som rád, že to nie je môj prípad. ()

Galerie (572)

Zajímavosti (13)

  • Režiséra Mamoru Kanbeho doporučil hudební skladatel Takao Yoshioka. (Zdroj: elfen-lied.wikia.com) (Shley)
  • V epizodě drží Lucy samopal v levé ruce, stejně je tomu i v komiksové předloze. Levorukost byla přitom v Japonsku tradičně vnímána negativně, stejně jako v mnoha jiných zemích. (Mates2106)
  • Název předlohy a seriálu je převzat z německé básně „Elfenlied“, což v překladu znamená „Elfí píseň“, od spisovatele Eduarda Mörika. (Shley)

Reklama

Reklama