Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Lucy je jedním z nejsilnějších příslušníků rasy „diclonius“, skupinky mutantů, jež se od lidí liší pouze růžovou barvou vlasů a očí a dvěma rohovitými výběžky na hlavě. Ty představují zdroj telekinetické síly dicloniů: vektorů, neviditelných a nadlidsky silných rukou, díky nimž jsou mutanti prakticky nepřemožitelní. Dicloniové chovají nepřekonatelnou nenávist k lidem a neváhají užít svých schopnosti k zabíjení, z toho důvodu je vláda drží ve speciálním vězeňském ústavu, kde jsou zkoumáni a postupně eliminováni. A právě odsud Lucy jedné noci unikne.

Bratranec Kouta a sestřenice Yuka se setkávají poprvé po osmi letech a jejich setkání je okamžitě pokřtěno neobvyklou událostí: na pláži nacházejí nahou dívku s růžovými vlasy, dvěma rohy a vážným zraněním hlavy, které způsobilo její ztrátu paměti, řeči a, řekněme, mírně infantilní chování. Kouta a Yuka se bezbranné Nyu, jak si dívku pracovně pojmenovali podle jediného zvuku, který vydává, ujmou, ovšem brzy zjišťují, že minulost Nyu je velice černá. Nebo by se slušelo říci spíše krvavá?

Japonský animovaný seriál „ELFEN LIED“, který obsahem pokrývá šedesát ze sto sedmi epizod stejnojmenné mangy, je znám a puritány kritizován hlavně pro velké množství nahoty, krve a extrémního fyzického i psychického násilí. Ovšem určitě to nejsou jediné důvody, proč bylo toto dílko, důsledně vyvracející názor, že anime je záležitostí určenou primárně dětskému publiku, svým americkým distributorem označeno za jeden z nejúspěšnějších titulů roku 2005. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (208)

tombac 

všechny recenze uživatele

Na anime se dívám pramálo, ale díky nadšeným rešerším mých kamarádů mě zákonitě jednou musela přemoct zvědavost. První díl jsem si pustil jen na zkoušku, což mě stálo dalších téměř 6 hodin vysedávání u obrazovky, přičemž jsem zapomněl i na večeři (!). Nedivme se - vznosná slova o uměleckém díle na Elfen Lied dle mého přesně pasují. Nebudu pět na Elfí píseň vyčerpávající oslavné ódy - to tu již přede mnou udělali důkladně jiní. Jen dodám, že se mi moc líbilo, jak šel seriál ve své druhé polovině do hloubky, líbily se mi rozkošné momenty, ve kterých byl jemně načrtnut souboj Yuky a Lucy o Koutu či si Lucy začala uvědomovat svou sexualitu, dojal mě rozhovor při sušení prádla po čvachtaní se v jezírku u zoologické zahrady, jakož i spousta dalších romantických a melodramatických scén, uchvátila mě ta lidskost, která navzdory obskurním chvilkám a mutantkám především v posledních dílech seriálem prostupuje... Takto bych mohl pokračovat donekonečna. A takto si představuji komplexní a strhující anime. 10/10 ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nerad se bavím o práci, ale musím říct, že jistý slogan dvou pánů z televize (který mi leze v práci na nervy, když ho pouští jako lákadlo pro zákazníky…) „Jsem nadržený jak sáňky v létě“ přesně vystihoval mé očekávání z tohoto anime, o kterém jsem slyšel od několika přátel samé chvalozpěvy. Místo toho jsem si na konci připadal jako „nepřipuštěný“ čokl létající kolem hárající feny. Začátek byl skutečně brilantní a příjemně mě navnadil ke sledování dalších epizod (krvavý masakr a útěk z komplexu), ale potom začala akční stránka příběhu upadat a uvolnila místo emočnímu výlevu pana „tvůrce“. Což mi moc po chuti nebylo, přesto jsem vydržel až do samotného konce a naštěstí to závěr zachránil. Musím uznat, že originálních a zajímavých prvků (neokoukaných) tu bylo vážně dost, jenže já mám rád spíš pořádnou akci, nežli ufňukané postavy a srdceryvné vzpomínkové pasáže. ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je to všemi opěvované anime? Začalo to pozitivně, neboli výjevy z obrazů Gustava Klimta za zvuků působivých chorálů. Ani tak mi nevadí to násilí, jako spíš mnohdy úplně zbytečná nahota a hlavně do očí bijíci infantilnost. Přesto se mi tyhle "hentai" holky libí, občas je i Nyuu fajn. Nicméně celé je to takové nijaké a závěr taky neni nějak extra silný. Navíc mi přišlo, že na tu míru násilí, která se zde vyskytovala se tady zbytečně moc brečelo. No jestli je tohle opravdu jeden z vrcholů anime seriálů, tak jsem si jistej, že je opustim a dál se budu věnovat svým sitcomům atd. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

První Anime seriál (když nepočítám Pokémony...a ty fakt nechci počítat), který jsem kdy viděl...na doporučení jednoho člověka, kterému tímto děkuji...Elfen Lied má všechno...nabízí celou škálu emocí (a že jich není málo)...kresba je krásná, příběh je vyjímečný, postavy jsou zajímavé, dabing je skvělý, hudba je krásná...prostě se povedlo naprosto všechno...faktem je, že místy to telenovela vážně je, ale to vůbec nevadí, protože je to podáno výborně a ani na chvíli to není trapné a nenudi...jo a Lucy je fakt sexy zabíjecí monstrum...Anime jsem dlouho přehlížel a nezajímalo mě to...ted už vím jakou jsem udělal chybu...a slibuji..napravím to......................... Elfí píseň - Vynikající záležitost - 93% ()

Vesman 

všechny recenze uživatele

I po druhém zhlédnutí a s odstupem několika měsíců je to na 5*. Elfen Lied je úplně prvním anime seriálem, který jsem viděl a který mě ihned pro anime nadchnul. Zpočátku jednoduše se jevící příběh se postupem času čím dál víc rozvíjí, umožňuje nám náhled do minulosti hlavních postav a odhaluje původ a příčinu celého příběhu. Ten je zpracovaný takovým způsobem, že jsem měl občas pocit, že animace je zde troxhu nemístná a že by zde měli být živý herci. EL skutečně není pohádka pro děti, nýbrž plnohodnotné umělecké dílo. Ve svojí druhé polovině je útokem na city a nesoucítit či nezamilovat se do hlavní postavy Lucy je snad nemožné. Při závěru mě, člověku který uroní slzu leda tak pro ztracené peníze, téměř zvlhly oči a to už je co říct. Seriál jako celek také postrádá obvyklou dávku mysticismu, která je u některých anime téměř zvykem, rozhodně to však není naškodu a navíc to dodává nádech realističnosti. Elfen Lied je něco úžasného a stejně tak i důkazem, že animovaná tvorba nejsou jen naivní pohádky pro děti. ()

Galerie (572)

Zajímavosti (13)

  • Nana znamená japonsky sedm, což je i laboratorní číslo diclonijky Nany. (Mates2106)
  • Výjevy z úvodní znělky jsou inspirovány těmito 10 obrazy: Zlaté slzy, Naplnění, Zlatá Adéla, Tři věky ženy, nedokončený portrét Marie Munkové, Mäda Primavesi, Adam a Eva, Polibek, Vodní hadi I a II. Jako předloha pro pozadí za závěrečnými titulky posloužil obraz nazvaný „Danaé“. Všechna zmíněná díla jsou od rakouského malíře Gustava Klimta. (ČSFD)
  • V roce 1974 nalezli paleontologové téměř kompletní fosilii australopitéka afarského – předchůdce člověka, kterého pojmenovali jako Lucy, jež žila asi před 3 200 000 lety. Kaede/Lucy, které propůjčila hlas Sanae Kobayashi, představuje začátek nového lidského druhu nazvaného Diclonius. (Hromino)

Reklama

Reklama