Reklama

Reklama

Adamova jablka

  • Dánsko Adams æbler (více)
Trailer 2

Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam vykonával verejnoprospešné práce. Od farára Ivana dostane za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu, na ktorých si  pochutnali vtáky i hmyz. Kým Ivan to vníma ako božiu skúšku, Adamovi na výsledku nijako nezáleží a namiesto toho rozmýšľa, ako by z fary čo najrýchlejšie dostal. Čoskoro však zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Ivan jedného dňa na fare odpadne a Adam sa od lekára dozvie prekvapivú správu. Hoci spočiatku netúžil po ničom inom, ako faru čo najrýchlejšie opustiť, napokon ho okolnosti donútia ostať. Kolotoč nevšedných udalostí sa roztáča čoraz rýchlejšie. Skúša Adama diabol, alebo je to samotný Boh? (RTVS)

(více)

Recenze (667)

snowman 

všechny recenze uživatele

Nač si kupovat drahou 3D elektroniku? V tomto snímku jsem nalezl všechny tři rozměry k plnému uspokojení: úžasné drama, neotřelý humor a nevyřčená hloubka příběhu. Tleskám! ()

acervena 

všechny recenze uživatele

Skvělé! Takhle odlehčeně natočený film o těžkých věcech pozemských už jsem dlouho neviděla. Brutální scénky jsou někdy neskutečně směšné ( smetání vlasu ze skinheadových ramen je prostě nepřekonatelné), konec s mrazením v zádech a úžasný pocit. Zkrátka nehorázně dobrý film. ()

Vlkopec 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Směs různých žánrů - od sociálního dramatu, přes psychologický film po crazy komedii a skandinávský magický realismus. Kupodivu to všechno výborně drží pohromadě a od scénáře přes režii po herecké výkony je to takřka bezchybné. A odvážné. ()

Saprofag 

všechny recenze uživatele

Viděno dvakrát během dvou týdnů. Mads je borec a tady to potvrzuje. Řekl bych že jeho druhá nej role hned za Pusherem dvojkou. Velká pohoda originalita a stejně na vážno s nadsázkou i bez nadsázky. Vynikající!!! ()

kaveit 

všechny recenze uživatele

Naprosto nečekané a bezpochyby výjimečné příjemné překvapení. Drama/komedie stoprocentně politicky nekorektní, scénáristický skvost, po jehož shlédnutí by všichni absolventi DAMU měli zauvažovat, proč nevrátit diplomy. Na první pohled absurdní snímek, na druhý velmi pravdivý a inteligentní film o tom, že realita se možná přeceňuje a individualita má svoje místo. Vtipné, chytré, dojemné – nezbývá než tleskat. ()

michalkop 

všechny recenze uživatele

Velmi bizarní film plný zvratů. Prosycen černým humorem. Něco takového jsem snad ještě neviděl. Avšak nevím, jestli vidět znovu chci. 75%. ()

davebono 

všechny recenze uživatele

Výborně jsem se bavil a rozjímal o životě, zda nás zkouší či nikoliv. Občas trochu nadsázky, ale vše v mezích dobrého filmu. Herecky je to tak autentické a přitom nijak vyhrocený, že smekám klobouk. Dánské filmy jedou! ()

biteme 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých filmov, ktoré môžem pozerať dookola niekoľkokrát a stále nájdem niečo nové, skrytý význam. Škoda analyzovať, treba vidieť. Myslím že má všetko, čo má dobrý film mať. Herecké výkony - 100%. S odstupom času vidím jemné nedostatky v jednej z kľúčových myšlienok, ale tak si aspoň vravím, že to nenašili na katolíkov :) ()

Nakamura san 

všechny recenze uživatele

Nedříve jsem se nehorázně bavil a smál a smál a pak mi došlo,jak moc je ten film hlubokej,dost hustý!!! Koukat na to s farářem a otcem v jedné roli byla pecka!!! ()

ivanlaris 

všechny recenze uživatele

Toto si vždy rád pozriem. Je to tak absurdné, až je to krásne. Videl som tento film niekoľkokrát, ale stále je to pozerateľné. Napr. teraz vďaka ČT2. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Je zvýšená míra utrpení některých lidí výsledkem působení boha, ďábla nebo prostě jen náhoda a smůla? To bych taky rád věděl. Každopádně film tyto otázky řeší s jistým nadhledem a sympatickou dávkou černého humoru. Komická absurdita vychází především z kontrastu vzhledu a chování jednotlivých bizarních postaviček, které společně žijí v terapeutické komunitě faráře Ivana. Ten je podobně jako Jób stíhán všemožnými ranami osudu, ale zcela je ignoruje, vytěsňuje a zůstává nenapravitelným fanatickým optimistou. Celý film nenuceně provází zásadní filozofické a teologické úvahy a mystická nálada. Je tak docela možné, že někoho přivede k víře, stejně jako neonacistu Adama. ()

andysek07 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem sledovala s pusou otevřenou. Když jsem si o filmu stručně přečetla o čem je, film samotný mě nemohl víc překvapit! Takový mix komedie, dramatu a absurdních situací dotažených na maximum se prostě musí vidět. Královsky jsem se bavila. ()

petrastrela 

všechny recenze uživatele

Víra a odproštění je mocné a člověk je pak hned šťastnější. Vezmete víru, vezmete smysl, zasadíte smutek a věřící pohlédne zlé a zabarikádované realitě do očí. Ale není nač zoufat, Bůh nebo člověk (tím si nejsem jista) se o to nakonec stejně postará :-) .... a kdo štědří rány, prozře :-) ()

Ms.Spock 

všechny recenze uživatele

Jensenovo nejdrsnější (a občas černočerně vtipné) podobenství o krutosti na jablkách, krutosti na zvířatech a krutosti na lidech. Jo. ()

rezor 

všechny recenze uživatele

Absurdní komedie o jejíž scénáři nevm co bych si měl myslet. Melancholické abstraktní drama o nenapravitelném náckovi dotažené do absurdna ve mě zanechalo rozporuplné pocity. Vzhledem k tomu, že hlavní hrdina je v podstatě záporák celého filmu a žádným dalším postavám se nedá fandit, nezbývá divákovi čekat, než se hlavní postavy pozabíjejí absurdními scénami sami. Od happyendu na konci se snad nedá čekat vůbec nic víc, než sám nabídne. Vlastně ani nevím, proč jsem to dokoukal, možná je to tak absurdní, že se od toho nedá odejít. Kvalita hereckých postav se nedá moc hodnotit, neboť tento scénař by zahráli, s trochou té nadsázky, i děti základní školy. 3* za dílo, které nemá obdoby. ()

navel 

všechny recenze uživatele

Kněz tak poctivý, že bych mu nejraději jednu vlepil a skinhead tak vypatlaný, až bych ho s láskou obejmul. ()

Související novinky

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

04.02.2013

Sjednocujícím prvkem českého a severského filmu je obdobné společenské a kulturní klima. Severské filmy však nabízí výrazně odlišný přístup ke zpracování tématu. Ten se vyznačuje především… (více)

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama