Reklama

Reklama

Afričan

Trailer

Obsahy(1)

Podaří se Victorovi, žijícímu léta ve střední Africe, vymluvit krásné manželce nápad vybudovat na území přírodní rezervace středisko pro majetné klienty, kvůli němuž přiletěla z Paříže? Expařížan Victor žije ve vesnici u středoafrického Vilémova jezera. Je nejen pilotem správce přírodní rezervace, ale i ochráncem přírody. S domorodci vychází přátelsky, ale tvrdé boje svádí s pytláky v čele s Poulakisem. Do této atmosféry nečekaně přilétá z Paříže jeho manželka Charlotte s asistentem Planchetem. Chce si prohlédnout lokalitu, kde má vzniknout rekreační středisko. Victor naoko souhlasí, že je oba dopraví na požadované místo. Ve skutečnosti je vysadí hluboko ve vnitrozemí. Planchet ale ve vesnici objeví staré auto a dvojice se vydá zpět. Připletou se do cesty Poulakisovi, vraždícímu slony, i Victorovi, který na pytláky shazuje výbušninu. Pytláci unesou Plancheta. Charlottu, které se podařilo uniknout, najde a zachrání Victor. Po strastiplném putování dorazí k Pygmejům, kteří je ochrání před Poulakisovými muži. Charlotta se vrací do Paříže s odhodláním znovu se věnovat etnografii a také čekat na návrat Victora. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (91)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Idealisticky zábavný film s jemným humorem a dávkou napětí a konečným vítězstvím dobra. Podivínský obchodník a ochránce slonů, někde uprostřed Afriky, Victor (Philippe Noiret) se svým svérázným způsobem ukazování citu a ochrany přírody. Opuštěná Victorova manželka Charlotte (elegantní Catherine Deneuve) ze vzdoru k němu hledá nový turistický cíl. Nastává rozkol a postupné opětovné sblížení a osvícení, a pochopení nesmyslnosti turistického šílenství. Zlo je v podobě pašeráků slonoviny v čele s proradným Řekem Aristotem Poulakisem (Jean Benguigui), který je po zásluze potrestán. Další zajímavé role: nešťastný společník Charlotty Paul Planchet (Jean-François Balmer), dobrácký spojenec Viktora v boji za ochranu přírody doktor Patterson (Jacques François), a Victorova žárlivá africká žena Joséphine (Vivian Reed). Trocha afrického přírodopisu s poutavými obrázky slonů a jakýchsi Pygmejů. Naivně nadšené ve své správnosti čestného postoje, ale i tak jemně zábavné. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Krásná africká příroda a často různé kousky biotopů, které bychom jinak neměli možnost vidět pro mě tenhle film nedokáží zachránit. Herecky to je standardní, Noiret svýho od společnosti oddělenýho podivína už taky jindy zahrál líp a ve spojení s nepříliš zábavným a nebo akčním dějem mě to dost nudilo. Dějově mi trochu připomněl druhý díl Bohové musí být šílení, jen nebyl tak zábavný, a už vůbec ztřeštěný. Komedii se tu prostě snažili vytvořit hlavně rozporem mezi exmanžely. Tenhle film neurazí, je to kvalitně odvedená práce, jenže to je všechno. Před těmi pětadvaceti lety mohl být opravdovým hitem, jenže dnes v záplavě toho všudypřítomného vulgárnějšího, estrádního či situačního humoru neobstojí. A ani tak dobrodružný Afričan není, protože aspoň pro mě, Noiret žádným akčním hrdinou nikdy nebyl. Vlastně se ani nedivím, že tuhle roli Belmondo položil, protože v té době si vybíral ještě opravdu dobrý projekty. Možná, kdybych Afričana viděl dávno, takže by se postupem času ve mně mohl k němu vyvinout citový nostalgický vztah, jenže bohužel nevyvinul. ()

Reklama

Spock 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek se skvělým Philippe Noiretem a jeho svéhlavou ženou, Catherine Deneuveovou. Role postaršího „zálesáka“ a ochránce zvířat mu sedí. Podobné snímky mě však dostávají zejména krásou přírody. Afrika mě ještě nikdy nezklamala. Pokud se chcete odreagovat a občas pousmát tak neváhejte, nebudete litovat. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Když si ve sračkách až po krk, nemůžeš v nich být zároveň až po oči.“ Toto pygmejské přísloví mě zaujalo ještě víc, než oranžový plastový kýbl v rukou civilizací nedotčených domorodců či Afričanova schopnost přistát s letadlem i na bedně od olejovek.. Dobrodružství obsahující exmanželské hašteření, střídání nepříliš intenzivního dramatu a vtipu, nenucené poselství ochrany přírody a tolik přeletů nad plameňáky a pakoni, až je z toho i Pepinec na pokraji sil. Nic proti ekoteroristovi Noiretovi, ale Belmondo by ty sloní kly házel do jezera s větším šmrncem.. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Taková docela příjemná francouzská komedie, která dovede překvapit scénami, které najednou vůbec nejsou komediální, ale jsou docela vážné. O to lepší efekt pak na diváka mají. Catherine Deneuve a Philippe Noiret si velmi dobře sedli a jsou dobrou dvojicí, někdy je ale celkem snadno překoná prostředí. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (2)

  • Při natáčení v Senegalu Noireta poštípalo hejno komárů a přestože byl očkován, dostal záchvat malárie a s touto nemocí se potom potýkal ještě deset let. (Locksley)
  • Natáčelo se také v Keni a Zairu (nyní Demokratická republika Kongo). (Martrix)

Reklama

Reklama