Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady. Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu... Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista. Na filmu se podíleli špičkoví tvůrci, jako je kameraman Dean Semler, držitel Oscara za film Tanec s vlky/Dances with Wolves (režie Kevin Costner), střihač John Wright a hudební skladatel James Horner (Titanic/Titanic, režie James Cameron). Výpravu filmu měl na starosti Oscarem několikrát oceněný Tom Sanders. Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na cenu BAFTA v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 104)

Tichoza 

všechny recenze uživatele

Všechny řeči o historii a srovnávání, jestli to tak skutečně bylo, jestli tohle či tamto Májové dělali...nevim....jde to mimo mně. Prostě si vymysleli příběh, tu a tam něco pochytili a je z toho Apocalypto. Dokonalý masky, parádní hudba, celý je to v májštině (ne jak je v Hollywoodu zvykem, angličtina s mexickým přízvukem nebo co, např. Gladiátor ve zvláštní staroangličtině, místo italštiny), Gibsnův smysl pro detail (když si pronásledující indoš rozrazí lebku o kámen v řece pod vodopádem, tak to musí snad v každém hrknout), a je to natočeno tak rychle, že jsem se vůbec nenudil. Vřele doporučuju! 9/10 ()

Miloško 

všechny recenze uživatele

V čase ked nás zaplavujú rozne komerčné braky , je dielo Mela Gibsona Apocalypto oživením filmovej tvorby. Pohľad do časov starobylých Aztékov prináša zaujímavý osobitý pohlad Gibsona ako režisera,scenáristu i producenta do dávnych čias. otázkou zostáva či ozaj tento film ukazuje realisticky tú dobu,ale to je uplne nepodstatné,pretože tu ide o film, nie o autentický dokument. myslím však že film nie je pre každého, sú v ňom dosť brutálne scény,ktoré chcú hlavne ukázať že aj napriek civilozovanej ríše mayov,vládla u nich neskutočná krutosť. Spolu zo zaujímavou scenériou filmu,jednoduchosťou príbehu,neopozeranými hercami, a jazykom filmu ,hodnotím film ako úchvatný.Pre mňa najlepší film tohto roka čo som videl[DVD] ()

Klemi 

všechny recenze uživatele

Vtírá se mi pocit, že se pan Gibson poslední dobou nějak podezřele vyžívá v sadistických scénách. Ač je Apocalypto film zábavný, v hlavě ani v srdci se vám nezabydlí. Dávám 65%. ()

dražis 

všechny recenze uživatele

Proč? Čekal jsem na film s jihoamerickejma indiánama dlouho(tim nemyslim pouze Apocalypto, ale jakýkoliv) a nakonec je z toho klasická teenage vyvražďovačka. No ale prostředí je více než pěkné, indiání nemluví anglicky a hrajou dobře, takže 3*. ()

mgerlich 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů roku 2006, naprostá bomba, která pojí spousty žánrů a přes svou přímočarost se jedná o mnohovstevnou záležitost. Spousty jednoduchých fórů hrají pro film a jeho vyznění zásadní roli (viz. scéna zatmění). Film kterému nic nechybí a je ve všech ohledech funkční a chytrý. PS: O samoúčelném násilí a uměle našroubovanému "myšlienkovému" rozměru nemůže být ani řeč. ()

ali-n 

všechny recenze uživatele

Veľkolepé od začiatku do konca. Hneď prvé nedôverčivé stretnutie zástupcov dvoch rôznych kmeňov je perfektne nasnímané a má hutnú atmosféru. A potom len jedna pôsobivá scéna za druhou: boj v osade, prechod zo zajatcami cez rieku, padajúci strom, osamelé choré dievčatko a prorok v jednom, Mayovia a ich obete bohom. I keď hudba nebola vôbec rušivá, viac som si vychutnal momenty bez nej. Lode Európanov sú len symbolom meniacich sa časov, indiánska rodinka sa preto vybrala správnym smerom ... preč od civilizácie. MOJE NAJ - Nečakal som, že bude tak pútavé pozorovať mužov pri behu, teda ak nepočítam olympiádu :-))), najmä etapu jaguár vs Jaguar Paw (čo už, musel som si pomôcť angl. titulkami). ()

radimartin 

všechny recenze uživatele

(Perfektní komentář filmu, se kterým se ztožňuji viz. Radek99.) Film je po gibsonovsku dost brutální ale zdařilý. Lze v něm najít věstecké umění amerických indiánů, kteří vycítili svůj blížící se pád. Použití původního jazyka je sympatické. Lodě evropských dobyvatelů objevující se na úplný závěr filmu nahání hrůzu- ()

smrtubohem 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je z hlediska zážitku skoro srovnatelný s mými nej filmy, jako je třeba Poslední mohykán. Atmosférou perfketní, napětím strhující a velmi zajímavý z hlediska práce s kamerou a použití starobylého indiánského jazyka. Ten závěr, to si teda Gibson troufnul docela dost, ale proč ne.. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

"Man hunt" bez dějových odboček či hlubších zamyšlení. A že by se jich do prostředí post-klasické mayské civilizace dalo nastrkat hodně. Takto se historie trochu znalý divák musí cítit ochuzen. Přesto se mi naturalistický příběh, který vás zavede z pralesa na vrcholek pyramidy i do peřejí pod vodopádem, líbil. Proč ultrakřesťan Mel Gibson natočil takový film, kde do Xilbaby odcestuje každá druhá postava která se mihne na plátně? Asi proto, aby nám pak příjezd ultrakresťanů španělů nepřipadal jako definitivní konec, ale jako spíše vysvobození pro mayskou civilizaci. Přitom to co je prezentováno ve filmu už je opravdu jen odlesk zašlé slávy Máyů. Ta kulminovala v 10.století a do doby infitrace Aztéky a skoro monoteismu (Kukulkan), si ani nepotrpěla na mostrózní obětní rituály. ()

sa_kra 

všechny recenze uživatele

Za tohle musíte Gibsona buď nenávidět, nebo milovat. Faktem je, že na tohle jsem si zašla do kina. Vzala mě tam máma. Nevím, jestli to byl její záměr, nicméně dneska mi krev ve filmech vadí mnohem míň. Originálním jazykem, scenérií, realističností a maskami (bodytunning foreva!) v kontrastu s mrtvými těly jsem byla okouzlena natolik, že se mi po východu z kinosálu férově klepala kolena. Gibson dokáže paráda podchytit atmosféru a nechá ve vás bublat krev. Narozdíl od některých jiných "intelektuálů" (či spíše věčným Melových kritiků) rozhodně nesouhlasím s tím, že brutalita je ve filmu záměrná a nadsazená. Není. Jestli jsem něco Gibsonovi v celém filmu věřila, tak to, že diváka v tomhle nešidí a neukazuje mu litry krve a bijící srdce prvoplánově- ale protože to tak bylo. A proto to tak v tomhle filmu je. Za tohle všechno jsem ochotná Melovi odpustit i ten heroický konec a´la Superman. Jsem nadšená pokaždé, když ten film vidím a nikdy se nemůžu na tu rozmanitost vynadívat. ()

SenFlxr 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu proč tady mnoho lidí píše a je to i v samotném popisu filmu(nejen na csfd) , že je o "zániku Mayské říše", což je úplný nesmysl. Za prvé Mayská říše neexistovala, existovala Mayská civilizace, ale ta byla rozdělena na několik soupeřících území, měst a nikdy nebyla celistvá, takže o "říši" v pravém slova smyslu nemůže být v žádném případě řeč. Za druhé zánik tzv. klasické Mayské civilizace je datován do desátého století.... Samotný film je dobrý, líbí se mě jak je naturalistický a druhá polovina je svižná a akční. ()

Plague. 

všechny recenze uživatele

Pokud chtěl Gibson ukázak krutost původních civilizací, tak to mohl udělat poněkud normálněji a ne se scénami přitaženými za hlavu (většina). Jedna hvězdička za formu filmu, která byla výborná, ale 2h nudy příliš vyzdvihnout nedokáže. ()

sirrgulo 

všechny recenze uživatele

První část filmu o cestě k Májům spíš přípomíná historické drama. Celé dění v májské metropoli je úchvatné a zároveň docela znepokojivé, když si uvědomíme co byli staré civilizace schopné dělat při svém fanatickém uctívání božstev. Druhá polovina je pak akčním útěkem zpět domů, při kterém adrenalin v krvi ani nachvíli neklesne. Při závěrečné scéně si pak člověk uvědomí na jaké úrovní ve stejnou dobu byla evropská a májská kultura. ()

Idealista 

všechny recenze uživatele

Na co jsem se to vlastně díval? Na dokument? Na volné pokračování Ramba? Na Hostel? Nebo snad na podobenství? Ano už vím na Gibsonův epos! Horší než Statečné srdce, o hodně lepší než Umučení diváka (Krista) . ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si napřed přečetla,jak to kritici zdrbali a nakonec se z toho vyklubala senzační podívaná.Takže investice 50 korun do DVD fakt nelituju. Život indiánů před příchodem bílých a před koncem mayské říše se mi líbil. Nebylo v tom nic nadsazeného,jen prostě jejich život a zvyky. Pro někoho drastické,pro někoho nudné...pro mě ne :-) ()

Lewaso 

všechny recenze uživatele

Velice se zajímám o prehistorii Jižní a Střední Ameriky a tento filmový počin (na rozdíl od mnoha fundovaně historických) mě strhnul svou atmosférou, napětím a příběhem jako takovým, který se opravdu takto mohl stát. Bez příkras, klišé, patosu a dalších pomůcek je to NEJlepší film z tohoto období, co byl kdy natočen. ()

Mord122 

všechny recenze uživatele

Nějak si nemůžu pomoct, ale filmy od Gibsona se mi líbí čím dál víc. Tohle byl vynikající film, ale mám pocit že trošku nedotažený. Ale jinak strhující podívaná. ()

letfly 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem film o Aztécích a začátek mi připadal velmi slibně. Od chvíle, kdy se film stává variací na "RAMBO: První krev", mě přestal bavit. Navíc, když už díky proroctví té malé holky přesně víte, co bude následovat. Ocenit musím výpravu a vynikající kameru. ()

Zodiak 

všechny recenze uživatele

Lepsi prumer. Po Kristovi je to nastesti krok ke kvalite, ale ja proste od Mela ocekavam vice. Atmosfera, priroda, realne zobrazeni brutality, to vse je v poradku, ale stupidnejsi dejovou linku jsem snad v zivote nevidel. ()

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Gibson už možná nebude režírovat

Gibson už možná nebude režírovat

16.03.2010

Ale až poté, co konečně natočí svůj vysněný projekt. Už jsme o něm psali – půjde o prozatím nepojmenovaný historický velkofilm o Vikinzích, ve kterém by si měl zahrát Leonardo DiCaprio. Zdá se, že to… (více)

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

17.12.2009

Vypadá to, že obojí. Mel je definitivně zpátky, jako herec (napjatě čekáme na zlehka problémový thriller Edge of Darkness) a brzy opět i jako režisér. V březnu se vrátí do Mexika i s většinou štábu,… (více)

Reklama

Reklama