Reklama

Reklama

Pád

  • USA The Fall (více)
Trailer

Zraněný kaskadér, který leží v nemocnici v Los Angeles, vypráví pětileté Alexandrii fantastický příběh pomsty pěti dávných hrdinů z Indie. Chce však za to protislužbu a dívenka, toužící uslyšet příběh až do konce, mu za to nosí ukradené morfium.  Filmaři na železničním mostě natáčejí starý němý film, při němž se těžce zraní kaskadér. Tak začíná koprodukční film Pád, zasazený do fascinující nádhery indických paláců, jehož děj se odehrává ve dvacátých letech minulého století v nemocnici v Los Angeles. K lůžku ochrnutého kaskadéra Roye Walkera přichází pětiletá dívenka Alexandria s rukou v sádře. Kaskadér jí začne vyprávět fantastický příběh o pěti dávných hrdinech, kterým ublížil zlý guvernér Odious, a oni se proto vydávají na cestu pomsty. Do těchto postav promítá Roy sebe, lidi z nemocnice i mrtvého Alexandriina otce. Když je vyprávění nejnapínavější, přestane a pokračuje dál jen tehdy, když mu holčička prokáže „službičku“ a přinese mu ze skladu s léky morfium, jímž chce Roy vyřešit svůj tragický osud. Koprodukční dobrodružné fantasy drama natočil indický režisér Tarsem Singh. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Baxt 

všechny recenze uživatele

Dokud divák nedokáže nahlédnout pod fenomenální obrazovou stránku, čeká ho barevné nic. Singhova geometrická přesnost, s jakou ve spolupráci s debutujícím (!) kameramanem nakládá s mizanscénou, je neskutečný útok na divákovo estetické vnímání, bez další podpovrchové vrstvy by ale film zničil sama sebe. Jaká radost dozvědět se, že Singh zachází ve skutečnosti ještě dál, než Burton s ambiciózní Velkou rybou. Vznikly dvě hodiny na téma "vyprávění a vizuální interpretace posluchače", kde se zároveň střetává mysl dítěte s dospělým. Krásně jsou zvýrazněny problematické úseky, kterou se sebou obtížný posun z diegésis na mimésis nese. Neodvážím se odhadnout, kolik studií lidské fantazie a paměti tenhle scénář ke zhotovení potřeboval a kolik jich ještě podnítí. Jistě jen vím, že další zhlédnutí je nutností, minimálně abych si ujasnil, nakolik do toho ještě zapadá závěrečné dumání nad místem kaskadéra v procesu natáčení (které se celý film tvářilo jako vedlejší kulisa). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu se uplně sviňskym způsobem míchá radost a smutek. Tak moc, že je neskutečně náročný na lidský mozek ten film vůbec dokoukat. I tak je to ale velice originální dílo, které sice příběhem blbne na všechny strany, ale natočené je to opravdu hezky. Zajímavě, barevně a s takovým pohádkovým nádechem. Do pohádky to ale má pořád hodně daleko. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

vizuálně krásně udělané - místy fakt fantasticky. v několika místech ke konci se filmu podařilo být i dojemným... škoda, že příběh "mimo nemocnici" je prostě jen snůška hezky vypadajících fantazií - vlastně spíš série krásných obrázků... Jinak film má naprosto skvělou úvodní scénu, která vlastně slibuje mnohem lepší zážitek, než jaký film reálně přinese. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Zajimavy, originalni a velmi umelecky pojaty film, takze pod 4 jit nemuzu ani teoreticky. Tarsem Singh pokracuje ve vizualni brilianci, kterou nastolil v Cele, ale ten scenar, ou. Je pekne, ze se film natacel v 18ti ruznych zemich, ma fantasticke kostymy a na nektere zabery je skutecne radost pohledet, ale proc vsechna ta kreativita sla zrovna do povidani pomerne dost stupidniho a infantilniho pribehu? Tohle mohlo byt fakt zradlo, ale neni, resp. je, ale jen vizualni. 7/10 ()

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Trailer vypadal neskutečně dobře a u toho to i tak skončilo. Malá Alexandrie potká v nemocnici kaskadéra z filmu. Ten ji výpráví příběh, do kterého sem tam Alexandrie taky zasahuje. Příběh byl v některých scénach dobře vizualně natočen, ale to bylo tak vše. Příbeh rychle časově přeskakoval atd.Klasická pohádka pro děcka. Přesto mě film mile překvapil výbornou pomalou a srozumitelnou angličtinou, proto za angličtinu a některé scény. 50% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (12)

  • Film je inspirován bulharským filmem Yo ho ho (1981). (HellFire)
  • Jméno Darwinova (Leo Bill) opičáka odkazuje na přírodovědce Alfreda R. Wallace, který přišel s teorií přirozeného výběru nezávisle na Darwinovi. (Gurtha)
  • Pro větší přirozenost projevu Alexandrie (Catinca Untaru) se scény v nemocnici točily chronologicky a Lee Pace předstíral, že je vskutku ochrnutý. (Gurtha)

Reklama

Reklama