Reklama

Reklama

O kohoutkovi a slepičce

Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1953, 13 min

Režie:

Zdeněk Miler

Scénář:

Zdeněk Miler

Kamera:

Zdenka Hajdová

Hrají:

Růžena Nasková (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Kreslený film podle námětu národní umělkyně Marie Majerové; na pohádkovém příběhu slepičky a kohoutka se ukazuje, jak nepěkná vlastnost je sobectví a jak je hezké, když jeden pomáhá druhému. (Filmový přehled)

Recenze (18)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejstarších Milerových filmů. Hodně mi připomíná ty staré Disneyho krátké filmy, které byly plné zvířat. Zde je o slepici a kohoutovi, který se udáví jeřabinou. Krásná animace, trošku jiná než na kterou jsme zvyklí ze seriálu O KRTKOVI nebo O CVRČKOVI. [392. hodnocení, 19. komentář, 75%] ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Filmové herectví Růženy Naskové cele respektuju, v Ahasverovi a Příkladech táhnou jsem si ji velice oblíbila, ale jako vypravěčku pohádek... k tomu bych měla určité reservy. Neb je to tak teskné a tak plačtivé. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Další z českých kreslených pohádek, které si naše děti tolik oblíbily. Film bude uvítán jako doplněk promítání pro děti v závodních klubech, osvětových besedách i školách. Filmový přehled 21/1954 ()

easaque 

všechny recenze uživatele

klasická lidová pohádka v Milerově podání mi nesedla. Animace je velmi dobrá, ale příběh znám trochu jinak a tento mi zaváněl ideologickým moralizováním. Taky mi vadilo, že kromě vypravěčky tam nebyly žádné zvukové efekty či hudba. Prostě takové nedomrlé 2hvězdy. [ PŘÍBĚH: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Erbenovská pohádka "O kohoutkovi a slepičce" má vícero variant, ale stejný cíl. Všudypřítomná temnota spisovatelovy podstaty je přiblížena lítostivým žalozpěvem Růženy Noskové. Výchovný charakter je i přes drobné zaškobrtnutí srozumitelné, byť cesta ke spáse by v realitě byla nemožná. Výtvarná podoba Zdeňka Milera podtrhuje zvolenou tesknou atmosféru. Okouzlující svým zvoleným stylem. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Rok 53 a krasna animace. Pohyby slepic jsou temer fotoreal, k tomu nadherne mnohovrstevne pozadi? Nic takto na pohled pekneho a kvalitniho snad Miller uz neudelal. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka o kohoutkovi, který se téměř zadávil svým sobectvím a slepičce, která mu z lásky nezištně pomohla, je tu v úpravě Marie Majerové v budovatelském hávu. Kohoutek je až moralistně pranýřován za to, že byl sobecký (vlastnost pro kolektiv značně nevhodná) a slepice-údernice obejde mnohem méně stanovišť, zato vše dožene svým úderným vyhrabováním zaneseného potoka. K tomu "ladí" také poněkud budovatelský komentář. Přesto je kladem krásná animace i zpracování i přes úpravy stále ještě klasické pohádky. Obojí stále ještě nezestárlo, a proto stojí za vidění :-) ()

filmator 

všechny recenze uživatele

Výtvarně a animačně paráda, Miler zatím jen částečně rozpoznatelný. Vypravěč nadbytečný, stačily by jen dialogy. Nemám rád, když nám někdo popisuje to, co sami vidíme. ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Ta drůbež je velice slušně animovaná, kor na rok 53. Škoda, že jinak je to taková debilita. Ještě s kolektivistickým podtextem. ()

Thanoris 

všechny recenze uživatele

Ó, kdyby to tak bylo v životě stejně jednoduché, jako v takových pohádkách... Ale což, vyprávění je to pěkné, ale tyhle prvopočátky bych opravdu nesrovnával s daleko povedenějším Krtkem o tři roky pozdějším. To mluvené slovo bez podkresu se přecejen na film kouká trochu zdálky. ()

Kat_u_lik 

všechny recenze uživatele

Ta animace, ty detaily! Nejvíce se mi líbí na začátku jak kohoutek otevře dvířka, oklepe se, a slepička za ním dvířka lehce zavře a pírka opráší :) Ale máte pravdu, to mluvené slovo je strašné, zbytečně to ubírá na roztomilosti a celkovému dojmu... ()

Reklama

Reklama