Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Toto je příběh muže jménem Harold Crick… a jeho hodinek. Harold Crick je muž nekonečných čísel, neustálých kalkulací a pozoruhodně mála slov. A jeho hodinky neřeknou o mnoho víc.“ Po deseti letech usilovné práce je spisovatelka Karen Eiffel téměř na konci své poslední a možná nejlepší knihy. Jejím jediným úkolem zůstává vymyslet, jak zabít svoji hlavní postavu, Harolda Cricka. Karen však nemá ani tušení, že Harold Crick z nevysvětlitelných důvodů žije ve skutečném světě… a najednou slyší její slova. Fikce a realita se střetnou, když zmatený Harold slyší, co si ona myslí, a zjistí, že musí najít způsob, jak změnit její (a svůj) konec. Horší už to nebude je neotřelou komedií o tom, jak vzít svůj dosavadní život do rukou a učinit z něj takový, jaký ho chcete mít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (846)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Harold Crick je hlavním hrdinou v cizím románě a pěšákem na vlastní životní šachovnici. A když o vašem životě (a ideální smrti) rozhoduje neurotická spisovatelka s aktuálním (desetiletým!) psaveckým blokem, máte o voice-over a zběsilé tahy postaráno. Slibná premisa je rozvinuta po vizuální stránce k nerušivé dokonalosti a z hlediska příběhu se rozutíká všemi směry- k niternému dramatu, subtilní romanci a místy situační komedii, aby se na konci roviny protnuly.... Kaufmanovština pro začátečníky. Škoda jen, že se Stranger than Fiction vzepne k vrcholu, aby před dokončením ladného pohybu ustrnul a misto mollových akordů začal hrát veselou melodii v dur. Marc Forster již podruhé ( po Finding Neverland) skládá hold kouzelné moci literatury a malým radostem. A já skládám hold jemu. Za příjemné šimrání při filmu a lehce zastřenou mysl po něm. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...a pokud nezemře, ztratí smysl jedna kniha..... Předem se omlouvám všem, kterým se tento film líbil - mne to nijak neoslovilo. Prostě jsem se nudil a nic na tom nezmění ani fakt, že W.Ferrell zde podává pro mne asi nejzajímavější herecký výkon. Také námět je dobrý, zajímavý, ale výsledná forma mi prostě nesedla. Takže abych to trochu zachránil: Karen Eiffel napsala možná krásnou knihu, ale film nic moc... / PŘÍBĚH: *** snad jediné z mého pohledu, co celkem ušlo. Spíše tragikomický, laděný do komorního hávu, poklidného tempa vyprávění./ HUMOR: ** zde mne ovšem berte (také) s rezervou. Bude záležet na vašem přijmutí pojetí příběhu a tedy i naladění se na požadovanou humornou notu. Já zde ,,pojal" pár hlášek spisovatelky... a dost mne rozesmál Haroldův konec (jsem cinyk)./ AKCE: NE - je to celé takové klidné./ NAPĚTÍ: NE - ne! Příběh přesto, že jde o tragédii :-) není napínavý.....dle mého film asi neosloví každého (co asi ?? třeba mne neoslovil !!). ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Haroldu Crickovi se jednoho dne zblázní hodinky a jemu půjde o život. Dustin Hoffman je literární expert a ve volném čase trénuje plavání. Emma Thompson nedokáže uspokojivě zakončit své nejnovější literární dílo. Marc Forster v prvním desetiletí 21. století do nás sypal jeden zajímavější filmeček za druhým. 85% ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Úchvatný začátek naznačuje, že tenhle snímek bude něco neopakovatelného. Velmi neotřelá a riskantní režie hned na začátku odkrývá všechna svá esa a divákovi je jasné, že bude mít co dočinění s příjemnou hravostí. Hlas vypravěčky, hrdina, čísla, hodinky... Kdo film viděl, okamžitě ví o čem mluvím a ti z vás, kteří to štěstí neměli si nejspíš začínají myslet, že mi hrabe. Není tomu tak, těchto pár artefaktů totiž významně slouží k posouvání děje. Stranger Than Fiction ale není tak oblíbený díky těmto faktům, jakožto spíše díky zajímavému vrstvení děje a hrátkami se zákonitosmi jak beletrie, tak i kinematografie => v několika momentech překvapivá režie. Harold Crick není ničím zajímavá postava, vlastně je nudný, stejně jako jeho stereotypní život, tedy do té doby než se dozví, že se stal shodou jistých okolností hlavní postavou nové knihy světoznámé spisovatelky Karen Eiffel. Od té chvíle nezůstane kámen na kameni a snímek se dost bizarním způsobem dostává do hledání vlastních zákonistostí. Musím se přiznat, že jsem téměř celou stopáž nebyl schopen děj logicky přijmout, ale snažil jsem se. To že Harold začne slyšet hlas vypravěčky příběhu mi ani divné něpřišlo spíše pak fakt, že ačkoli se jedná o postavu z knihy, může vlastně jednat vlastním způsobem a život Harolda A (skutečnost) a Harolda B (fikce) se prolíná jen v některých souvislostech, které pak spojuje i hlas. Jenže závěr naštěstí všechno vysvětlil a vše do sebe skvělým způsobem zapadlo. Ze všech postav patří můj největší obdiv Lindě Hunt (Dr. Mittag-Leffler) a Dustinu Hoffmanovi (prof. Jules Hilbert), kteří nejenže mají zábavnou scénku potažmo zajímavou postavu, ale hlavně se jim podařilo skvěle vykreslit svou roli a dodat jí onu známou jiskru věrohodnosti. Mezi nejpovedenější scény patří pak ta, kdy se všechny tři hlavní postavy dozvědí konec příběhu - ještě k tomu si jej pochvalují - a divák tak vlastně zůstává tím úplně posledním. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"Stranger Than Fiction" přináší svěží vítr do americké komedie. Skládačka příběhu Harolda Cricka, jenž je jako loutka na provázku ovládaná spisovatelkou v tvůrčí krizi Karen Eiffel (mimochodem jako vždy skvělá Emma Thompson)... Zápletka vlastně není v dnešní době zas tak originální, prolínání příběhů, reality s fikcí a několik závěrů je poslední dobou v Hollywoodu hrozně populární, ale tenhle film těží z lehkosti a originálního zpracování (hlavně úvodní pasáž, ve které nám spisovatelčin hlas představuje Harolda a jeho život za vydatné podpory skvělých animací dokreslujících všechno, co se na plátně děje). Žánrově film stojí na pomezí pohodové romantické komedie a malého dramatu s prvky "fi", krásně se na něj dívá a je vlastně hrozně nekonfliktní. Co mě vlastně zaujalo asi nejvíc je to, že film nemá žádného "škodiče", žádnou postavu, která by mi byla nějak nesympatická a vůbec celý je hodně nekonfliktní. Proč ale ndám plný počet je jednoduché - kámen úrazu je jako obvykle konec. Nemůžu napsat co se mi na něm nelíbí, protože by to byl spoiler jako blázen a ani nevím, jak bych to ukončila ke svojí spokojenosti já. To ovšem není práce moje, ale scénáristů a tak nějak mi přišlo že ten konec měl mít o něco větší šťávu, aby udělal tečku za jinak výborným filmem. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Severoamerické tržby dosáhly 40,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak činily 53,7 mil. (NIRO)
  • Mnoho jmen a názvů odkazuje na matematiky, vědce a umělce:
    - Harold Crick (Will Ferrell): Francis Crick, jeden z objevitelů struktury DNA.
    - Ana Pascal (Maggie Gyllenhaal): Blaise Pascal, francouzský matematik a filozof.
    - Karen Eiffel (Emma Thompson): Gustave Eiffel, francouzský inženýr, který se proslavil návrhem eponymní věže v Paříži a kostry newyorské Sochy Svobody.
    - Penny Escher (Queen Latifah): M.C. Escher, nizozemský grafik, jehož dílo bylo ovlivněné matematikou.
    - Dr. Mittag-Leffler (Linda Hunt): M. G. Mittag-Leffler, švédský matematik. Traduje se (mylně!), že Nobelova cena za matematiku se nezačala udělovat právě kvůli němu, neboť by byl prvním žhavým kandidátem na její získ... a přitom měl poměr s Nobelovou milenkou.
    - Profesor Hilbert (Dustin Hoffman): David Hilbert, významný německý matematik.
    - Dr. Mercator (Andrew Rothenberg): Gerardus Mercator, vlámský kartograf, který pro označení souboru map poprvé užil slovo „atlas“.
    - Dr. Cayly (Tom Hulce): Arthur Cayley, britský matematik.
    - Banneker Press (název nakladatelství): Benjamin Banneker, afroamerický astronom a matematik.
    - Kroneckerova autobusová linka: Leopold Kronecker, německý matematik, autor výroku: „Bůh vytvořil přirozená čísla, vše ostatní už je výtvorem člověka. (profhubert)
  • V sekvenci na konci filmu hraje skladba "My Mathematical Mind" od texaské indie-rockové skupiny Spoon. (profhubert)

Související novinky

Hoffman miluje Thompsonovou

Hoffman miluje Thompsonovou

09.06.2007

Dustin Hoffman a Emma Thompson si během natáčení Horší už to nebude zřejmě padli do oka. Zanedlouho se totiž spolu objeví v romantickém dramatu Last Chance Harvey. Ale pravděpodobnější možná bude, že… (více)

Reklama

Reklama