Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu, který připomíná rané filmy Bressonovy a Wendersovy, je mladík Sebastien (hraje ho Georges Babluani). S vidinou, že si vydělá spoustu peněz, vstoupí do podivného světa za zavřenými dveřmi, který připomíná noční můru a kde se hraje ještě podivnější hra o život. „Často se mi vracejí vzpomínky z dětství,“ říká režisér. „Zafixované obrazy jsou jako paprsky světla protínající temnotu. Jsou vždy nejasně přítomné, ale když se pokouším znovu objevit jejich panenskou kvalitu, postrádám přitom pocit nevinnosti z dětství.“ Originální černobílý snímek ve stylu „film noir“ je pozoruhodnou výpovědí o lidech, jejich aroganci, zlobě i strachu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (89)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ten film má vskutku >Atmosféru< ! . . . Umočněnou navíc skvěle minimalistickou černobílou kamerou a velmi civilními hereckými výkony. Napětí se dá místy (zvláště během hry) až krájet - a i když je jasné, jak hra jako taková musí dopadnout, závěr filmu je naštěstí poněkud více >nešťastný< a poctivě a dobře uzavírá hrdinovo přeci jen trochu podivně šťastné proplouvání peripetiemi příběhu... Tahle třináctka zkrátka vskutku přinesla jen smůlu a neštěstí. . . . Ta podívaná ovšem stála za to... Každopádně - jestli tohle byl (celovečerní) debut (!) páně režiséra, tož to se opravdu těším na jeho další opusy! - - - P.S. Připojuji se k pokárání tuzemského distributora za zmrvení českého distribučního názvu filmu. Takhle pokazit pointu a magii původního názvu, to může jen nějaká podělávka z firmy Magic(sic!)Box. Ustřelit palici... :-( - - - P.S. Sakryš, po vychutnaném repete po víc jak třech letech jsem nakonec s chutí ještě jednu hvězdu přidal! - - - - - (Poprvé viděno 26.6.2008 na dvd /v původním znění a s č. titulky a originálním formátu obrazu/, komentář zde jako dvacátý - 26.6.2008) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem bohužel viděl remake, ale i tak si myslím, že oba filmy mají nejen téměř totožný děj ale i celkovou kvalitu. Tady to nebylo tolik nabité hvězdnými ksichty, ale i tak herci odvedli slušné výkony. Černobílý obraz taky nebyl špatný, občas to mělo pár solidních momentů, ale i tady byla hromada nudnějších pasáží. Chtělo to více akčnosti než jen pár prostřelených hlav. Přesto všechno jde o průměrnou záležitost, která navíc prostě nemá. Plusový bodík za to, že nemám rád happyendy a režisér Géla Babluani se s osudy svých hrdinů prostě nepáral. ()

Reklama

Defaultovna 

všechny recenze uživatele

Počas celého filmu vo mne prevládal zvláštny znepokojujúci pocit, ktorý mi nedal poriadne dýchať. Atmosféra je skvele podčiarknutá čierno-bielou kamerou a hudbou, či skôr zvukmi, tvoriacimi podmaz. Trochu mi prekáža slovenský názov, keď som na tento film išla v roku 2006 ja, film sa volal Trinástka, alebo tak nejako podobne. Preto som skutočnosť, že ústredným motívom bude ruská ruleta ako "ľahký a najmä zaručený spôsob rýchleho zárobku" vnímala ako prekvapivý zvrat v deji. Scény z "centra diania" boli neuveriteľne napínavé, miestami až desivé. Svoj účel však splnili - niečo také ako nuda mi naozaj počas celej stopáže nehrozili. 9/10 ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Rozhodla jsem se, v rámci vědeckého zkoumání, podrobit "Ruskou ruletu" a "13" porovnávacímu testu a zjistit, zda měla slavná jména jako Statham, Rourke, Winstone a 50 Cent rozhodující vliv na kvalitu barevného remaku - tak neměla, některé postavy bych dokonce nazvala škodnou, jen mně je teď dvojnásob líto promrhaného potenciálu, který ani v jednom případě Géla Babluani nevyužil a český distributor ještě vyspoileroval... taková škoda :-(. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ruská ruleta trpí tým, že je predvídateľná. Napríklad už z plagátu vieme, čo je témou filmu, ale k veci sa dostaneme až v polovici filmu a má nás to prekvapiť. Nnasleduje to, na čo sa tešíme, opäť nám je však jasné, ako to skončí. Potom sa obávame, či to skončí tak, ako si myslíme a Babluani nesklame, presne tak svoj film ukončí. Navyše nie sú jasné motivácie, ak niekto do niečoho podobného ide, tak bude asi smrteľne chorý, ale to tu myslím neodznelo. Prečo sa zabávať zrovna takýmto spôsobom riskovať basu do konca života taktiež nechápem, stačí si kľudne staviť pol milióna eur na Real a je to podobný adrenalín. Ak totiž prehrám, môžem sa odstreliť sám a nemusím sa spoliehať na iných a ruskú ruletu. Zaokrúhlené nahor. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama