Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (648)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne velky a mily prekvapeni, tohle sem fakt necekal. Na film s podobnym tematem bych se v zivote nepodival, nebejt tak vysokeho hodnoceni, protoze na nic jineho me nemel moznost nalakat. Herci neznami, reziser, ktery natocil jen Hodiny ( i kdyz ty byli dobry) a pribeh, kterej de naprosto mimo me, ale ted jsem rad, ze jsem film videl. Film se rozjede uz od zacatku, ale neni to nic ve stylu, ze by byl Billy genialni a hned vsechno umel, coz je jedine dobre. Sceny s tancem maj skvelou hudbu a jsou vyborne prostrihany se scenama ze stavky, ktery jsou taky paradni. Herecky vykony vsech jsou nadprumerny, hlavne Jamie Bell me prekvapil, fakt skvelej detskej vykon a hned po Christianu Baleovi asi nejlepsi ze vsech detskejch vykonu a taky jeho otec byl vynikajici. Dej filmu hezky odsejpa a film se z trochu komedialniho vyzneni meni postupne v slusny drama. A ani mi nevadila ta rec kuli prijeti na skolu, nepusobila tu nijak nucene, jak to v podobnejch situacich bejva v jinejch filmech. Ten konec taky nebyl nejhorsi, jen ten herec vypadal pekne divne a mozna ani nebylo nutne ten uspech ukazovat, protoze Billymu v podstate o to behem filmu neslo, tudiz jeho snaha mohla vyvrcholit uz prijetim na skolu. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Stephen Warbeck: 1. Cosmic Dancer - T-Rex [4:28] ,2. Boys Play Football [4:24] ,3. Get It On - T-Rex [4:24] ,4. Mother's Letter [0:39] ,5. I Believe - Stephen Gately [3:27] ,6. Town Called Malice - The Jam [2:53] ,7. The Sun Will Come Out [0:50] ,8. I Love To Boogie - T-Rex [2:11] ,9. Burning Up - Eagle-Eye Cherry [4:14] ,10. Royal Ballet School [1:11] ,11. London Calling - The Clash [3:20] ,12. Children Of the Revolution - T-Rex [4:44] ,13. Audition Panel [0:33] ,14. Shout To The Top - The Style Council [4:14] ,15. Wall Come Tumbling Down - The Style Council [3:21] ,16. Ride A White Swan - T-Rex [2:14] ,17. Cosmic Dancer (reprise) - T-Rex [4:27], ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

..“Je špatné, že chci pochopit, ten strach, co v člověku je skryt? Jaké to je, blázen být? Je to asi povznášející pocit.“ Povznášející, rozhodně povznášející, zvlášť pokud pro svoje nepochopitelné „bláznovství“ získáte někoho, kdo ve vás věří. Na začátek stačí umanutá učitelka baletu s věčně zapálenou cigaretou. Nádherně zahraný, nádherně zatancovaný, nádherně natočený film, který vlastně není ani smutný ani veselý, přesto dokáže neuvěřitelně dojmout. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Made in Britain:) Výborný hudební snímek o snu jednoho malého, ušatého kluka, který se svou pílí a vytrvalostí zapříčiní, aby se stal skutečností. Herci úžasní, od debutujícího Jamieho Bella, který se stal jedním z nejzářivějších britských talentů, přes Julii Walters, až po Gary Lewise. Nejvíce Billyho podporuje kamarád Michael (ach jo, chudák kluk:) a učitelka baletu. Výborný scénář, hudební stránka i obsazení dělají z Billyho Elliota jeden z nejlepších britských filmů. Jako by jich už tak neměli dost:) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Další z filmů na celkem provařené téma, jak si jít za svým snem navzdory nepříznivým okolním vlivům. Snad pro to klišé mi Billy Elliot v paměti výrazněji neutkvěl a nemohu tedy hodnotit plným počtem. Pamatuji si nicméně, že šlo o řemeslně výborně zvládnutý snímek, hlavní chlapecký hrdina vzbuzoval sympatie, dojetí, zkrátka šlo o skvěle obsazený charakter, divák chápal i zneklidněného otce, co by chtěl mít syna boxera, nikoliv baleťáka. Příběh o posedlostí tancem nenudil, byl oživen hezkou hudbou a samozřejmě parádními tanečními kreacemi, plnými života a energie, k tomu tísnivá atmosféra sociálně slabší části obyvatel Anglie... jo, líbilo se mi to. "Billy Elliot by si pravděpodobně zasloužil i tu pátou hvězdičku, nemohu ji však s čistým svědomím dát, dokud film neuvidím znovu. Zatím krásných 80%. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)
  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)

Reklama

Reklama