Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film dánské režisérky Susanne Bier (Bratři) byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a patří k tomu nejlepšímu, co nám současná skandinávská kinematografie může nabídnout. Hrdinou filmu je charismatický a talentovaný dánský herec Mads Mikkelsen (Casino Royal) pracující v indickém sirotčinci, který zoufale potřebuje finanční prostředky. Ty se nabízejí z rodného Dánska, země, kterou nechal daleko za sebou. Životní situace, které ho tam čekají, změní obchodní cestu v dramatickou, bolestnou zkoušku pro všechny zúčastněné. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (276)

misterz 

všechny recenze uživatele

Takmer dokonalá dráma. Príbeh si diváka pripúta hneď od začiatku, kedy nás dej zavedie do špinavých uličiek Indie, kde máme možnosť sledovať všadeprítomný hlad a špinu, prevažne u detí. Hlavná postava však vidí svetielko v temnote v podobe prísľubu peňazí od jedného dánskeho boháča. Znamená to však vrátiť sa do svojej vlasti a pretrpieť si tam pár dní. Hostiteľ ho pozve na svadbu svojej dcéry, kde sa všetko razom zmení a film sa preklopí do ťažkej, typicky severskej drámy. Na snímku sú jednoznačne najlepšie herecké výkony, nemyslím len Mikkelsenov, ale všetkých zúčastnených. Svoje emócie zahrali tak dokonale, žeby sa film dal pozerať aj bez slov, iba obrázky za doprovodu hudby. U hlavného hrdinu idú pozitívne pocity spolu s tými negatívnymi, nikdy nie zvlášť, a my máme možnosť sledovať jeho ťažký vnútorný boj a s napätím očakávať, ako to celé dopadne. Jednoducho nádhera, treba len vidieť. 89/100 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,COPAK NEVIDÍŠ, ŽE TO VŠECHNO MÁ SVŮJ DŮVOD?.…“ /// Film, kterej mě přes svůj pomalej rozjezd chytnul nejen za srdce. Silný drama, ve kterým není o překvapení nouze a ve kterým je třeba si toho tolik říct. A když se všechno řekne, slabším povahám ukápne kroupa. Můžete přemejšlet, jestli je svět skutečně tak malej a z těch mnoha překvapení vybrat to, který je bližší vašemu srdci. Což se mi líbí. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Potřebuju procvičit rozhodovací schopnosti. 2.) U filmu upřednostňuju konce, páč si můžu zabulet. 3.) Thx za titule ,,lenuse“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jestliže mne Mads Mikkelsen ohromil již v přechozím filmu Adamova jablka, zde tomu nebylo jinak. Po svatbě klade před hlavního hrdinu otázku, za upřednostní své vlastní dítě, nebo peníze a zabezpečení pro děti, jimž není biologickým otcem, ale finanční pomoc nutně potřebují. Zdá se, že dánská filmografie ještě může mnohé nabídnout. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina má v životě naprosto jasno, chce žít v Indii a pomáhat tam opuštěným dětem. Bohužel peníze na takovou činnost se taky těžce schánějí a tak i když se mu nechce, musí jet obhajovat svůj charitativní projekt domů do Dánska. Onen bohatý neznámý mecenáš ho pozve na svatbu své dcery, kde se nečekaně dostane do nedokončeného kruhu svého života a pak už nic nemůže být jako dřív... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který se mnou vydatně zacloumal. Na můj vkus se zde ovšem řeší snad až moc věcí najednou - jak píše POMO, z tohoto filmu by šly klidně udělat filmy dva, ne-li více. Teď samozřejmě otázka, jestli to filmu vyčítat - osobně se mi třeba líbí, že děj je skutečně nepředvídatelný a dokáže díky tomu několikrát překvapit, ale osobně mi to všechno prostě přišlo "až moc", špatně se to vysvětluje, je to spíš záležitost intuice. Na filmu mi rovněž vadila roztřesená kamera, kterou nemůžu ani vystát a zde mě teda vážně srala fest. Tím ovšem nedlouhý seznam mých výtek k tomuto filmu končí a jinak je to za mě samá chvála - herci jsou excelentní a scénář je nabit neuvěřitelnými emocemi. Velmi, velmi silný film, kterému však v mých očích k naprosté dokonalosti přece jen něco chybí - proto "jen" za 4 hvězdy. Mimochodem zrovna u tohoto filmu mi přijde praštěné cpát ho do kategorie "skandinávské kinematografie", kterou do značné míry vnímám jako umělou a jejíž typické atributy jsem zde hlavně ani nějak nenašel. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Dánsku a v indickom veľkomeste Bombaj. (MikaelSVK)
  • Jacob (Mads Mikkelsen) na konci filmu prišiel do Indie a pred vchodom do centra nemal na hlave šiltovku. Pri stretnutí s malým chlapcom, svojím obľúbencom, už ju mal a dal mu ju na hlavu. (GabrielGabko)
  • Nominace na Oscara za nejlepší zahraniční film. (mahler)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama