Reklama

Reklama

Síla srdce je skutečný příběh britského reportéra Daniela Pearla, který byl 23. ledna 2002 unesen islamistickými teroristy v jižním Pákistánu a o měsíc později popraven. Celý svět byl šokován brutálním činem a nikdo si neuměl představit utrpení v té době šest měsíců těhotné Mariane, která do poslední chvíle věřila, že se Daniel vrátí. Příběh zachycuje celý měsíc, kdy byl Daniel nezvěstný, vyjednávání o jeho propuštění a je protkán vzpomínkami na jejich společný život. Jak může terorismus bolestně zasáhnout do života naprosto nevinnných lidí a změnit jej navždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

mustafa 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu psát, že se jedná o velmi silné téma, které by si zasloužilo lepší zpracování. Podle mě tomu tak jednoduše není. Snímek je založený na předpokladu, že vyobrazí velmi silnou, emancipovanou ženskou hrdinku, která se stačně pere se svým osudem v zemi těch "druhých". Subjektivně a zaujatě nabízí fakta, staví tak diváka do pozice, kdy si musí plně uvědomovat potřebu světového míru a snímek předkládá jedinou možnou pravdu, tedy že za světovou nestabilitu mohou "oni". Celou dobu jsem si kladl otázku, proč ta Angelina hraje tak špatně a proč je z každé repliky a gesta tak silně cítit, že tohle je právě ta role, na kterou čekala a za kterou by si zasloužila být poplácána po zádech a pochválena za to, jak plnohodnotné role se rozhodla na úkor honoráře ztvárňovat. Odpověď na její záměrné křečovité a trapné herectv íjsem nenašel a netuším, kdo by jí její roli silné a odhodlané ženy mohl byť jen trochu uvěřit. Snaha o dokumentárnost snímku mi nesedla a použití ruční kamery nemá valnější smysl, protože autentičnosti snímku opravdu nedodá. Děj se neuvěřitelně vleče a postupem času jsem si začínal klást otázku, co ten reportér a všichni ostatní vlastně čekali. Svobodu a rovnoprávnost? Vždyť jen samotné vyšetřování poukazuje na fakt, že v Pákistánu vládne policejní režim a stát spolupracuje se západem jen naoko. Samotné vyšetřování únosu je paradoxně nejsilnější částí Síly srdce. Je zde vykreslena policejní krutost a nadvláda, mezi praktikami teroristů a policistů neexistuje rozdíl. Snaha za každou cenu dopadnout pachatele se postupně mění v zoufalost a odhodlanost neudělat mezinárodní ostudu. Život reportéra je víceméně nepodstatný, hlavně z této šlamastiky vyjít s čistým štítem. To je asi ta nejsmutnější pravda, kterou se snímku podařilo zachytit. Bohužel. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Tak trošku netradiční Angelina, vlasy do kudrnata, vybledlá .... neakční, nezajímavá a to nejdůležitější neemotivní. Věčné zvonění Nokia Tune, ještě teď mě to zvoní v hlavě. A na konci, kdy jsme chtěli vidět brutální vraždu jejího manžela nám ukázali jen záběry kdy se hlásí k židům. Škoda, že se film více nevěnoval názvu filmu. Každopádně určitě zajímavý příběh podle skutečnosti. Hudba Harry Escott a Molly Nyman. ()

Reklama

jahol 

všechny recenze uživatele

Pod přitroublým názvem (jak typické pro české distributory, ale ono to v anglickém originále není o moc lepší) se skrývá překvapivě dobře natočená další studie rozhraní dvou civilizací. Ano, je třeba vytěsňovat a potlačovat - naivní flashbacky ze "šťastné doby", kdy jsme ještě byli spolu, celou hlavní roli Angeliny Jolie, která není špatně zahraná (až na explozi neštěstí a silné vůle na konci, který bych celý vyhodil), ale moc vám nedá, a taky samozřejmě hejno předsudků vnucujících vám názor, že takovýhle námět bude využit jen pro lacinou politickou agitku. Ale když tohle dokážete, rozevře se vám něco jako marocká větev Babelu, na větším prostoru, ještě lépe prokreslená, bohatší a členitější, se stejně dobrou hudbou (že by byl Babel inspirací?). Jsem dost ohromen nízkým hodnocením od jiných, já toho času s filmem už kvůli výborné kameře, střihu (že by byl Greengrass inspirací?) a pár parádním hereckým výkonům vůbec nelitoval a byl velmi příjemně překvapen. ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

To, že Angelina Jolie přestala špulit rty i prsa, je asi nejvýraznější prvek Síly Srdce. Winterbottomovi se dostal do rukou bezesporu silný a zajímavý příběh, obsahující spoustu emočních zážitků a vypětí. Ty se ovšem ze scénáře téměř vytratily. A není to chyba Angeliny, jejíž minimalistický výkon vyobrazuje Marianne jako silnou a odhodlanou (pro někoho možná chladnou) ženu, kterou byla a není to chyba ani stavby scénaře či dialogů. Tak čí? Možná potom měli tvůrci pátrat dřív, než po Danielovi. Ačkoli je Síla natočena svižně, vzdušně a nehollywoodsky až dokumentárně, šedý sled rozhovorů, telefonátů, flashbacků a zmatených nočních honiček nezachrání od celkového zklamání ani dojemné finále, kde dostaly emoce konečně šanci dýchat. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Mě osobně to nepřineslo žádný silný zážitek, ze kterého bych měl být na větvi. Je to pomalu plynoucí příběh, ve kterém bych čekal na konci pořádnou dávku emocí, místo toho se mi dostal jen konec, který byl hodně vlažný. Rozhodně znám jiné filmy, které umějí z tohoto prostředí vytáhnout víc. Za mě hodně slabota a dávám 40% :( ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Bollywoodský herec Irrfan Khan (kapitán) měl velké problémy s tím, aby dostal vízum do Pákistánu. (HappySmile)
  • Film zprvu financoval Warner Brothers. Poté, co od filmu odstoupil, převzal jej Paramount Vantage (HappySmile)

Reklama

Reklama