Reklama

Reklama

Kulka pro generála

  • Itálie Quién sabe? (více)
Trailer

Na ospalém nádraží kdesi v Mexiku si Bill Tate (Lou Castel) kupuje jízdenku z tohohle zapadákova. Je mu jedno kam, třeba do Duranga. Cestou ale přepadnou vlak bandité pod vedením divokého El Chuncha (Gian Maria Volonte) a nenechají naživu jediného vojáka. Billovi se podaří Chunchu přesvědčit, že i on stojí na opačné straně zákona, a vůdce bandy ho tak s hurónským smíchem vezme k sobě a překřtí na El Nina. Chuncho pak s Ninem, svým pobožným bratrem Santem (Klaus Kinski) a dalšími odpadlíky brázdí mexické pláně a přepadávají vojenské pevnosti kvůli zbraním a munici, které plánují přeprodat povstalecké armádě generála Elíase. Opravdovým pokladem by pro Chunchovu bandu byla krádež kulometu, při nájezdech ovšem na žádný ne a ne narazit. Zatímco Chuncho alespoň z části věří v ideály revoluce, jeho společníky pohání hlavně vidina podílu ze zbraní a stále nedostali ani vindru. A co přesně má v úmyslu Nino, nevytuší nikdo, dokud není příliš pozdě... Film italského režiséra Damiana Damianiho otevřel během éry spaghetti westernů novou cestu, po které se osamělí pistolníci, šerifové a bandité mohli ubírat – a vedla do revolučního Mexika. Řada amerických i evropských westernů se sice odehrává na jižní hranici, teprve Kulka pro generála (1967) se však vydala přímo do bouřlivého období na počátku 20. století a dala vzniknout kategorii zapata westernů. Úspěch Damianiho snímku pak spustil krátkou vlnu filmů ze stejného prostředí, počínaje zapata trilogií Sergia Sollimy až po Kapsy plné dynamitu (1971) od Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

kagemush 

všechny recenze uživatele

Zábavný Volonté a velmi velmi studený čumák Castel ve westernu při jehož psaní scénáře se prý pohádali Lenin s Marxem (Lenin trval na vítězné revoluci jako finále filmu).---Celou první polovinu v podstatě neustále padají k zemi právě zastřelení (většinou uniformovaní) mexičani zastřeleni jinými mexičany,abychom po krátké siestě na vsi si to všechno v druhé polovině zopakovali. Do toho jednoduchoučký příběh (to jedině zajimavý co jsem tam našel,že jsem neuhád zda jde o pomstu,nebo prachy) s dobrou hudbou a svižným dějem,kde je Kinsky odsouzen jen k trapnému statování. -Pro mě první film kde Damiani naznačil co v něm je a poté co ubral z ultralevého náhledu a dostal šanci říct něco co ho evidentně doma dost kakalo (mafie,bezmoc ze státního aparátu,bezmoc státního aparátu,korupce) předhodil nám v 70kách pár vynikajících společenských thrillerů.Takže tohle beru jen jako jeho trénink na to další. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak ak by som mal určiť medzi špageťákmi taliansku Divokú bandu, tak by ňou bol práve tento film. Ide o husto akčnú záležitosť, kde sa strieľa od začiatku do konca a kedy občas už ani netušíte, kto po kom strieľa a možno na to ani daným postavám až tak nezáležalo. Možno viacerí čakali klasický špaghetti western okorenený suchým humorom, Guľka pre generála ale smeruje skôr až na hranicu historického filmu. Jedinú skutočnú vadu na kráse vidím v tom, že hlavná postava má oproti Volontem a Kinskimu takmer nulovú charizmu. Našťastie obaja menovaní dostávajú veľký priestor. Len zostáva otázka, pre koho sa tá revolúcia vlastne robila, keď tu bolo oných spomínaných milión mŕtvych... ()

Reklama

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Dráma z obdobia mexickej revolúcie, v ktorej ide o to ako zabiť generála Elíasa. To je úloha obchodníka Billa. Cesta vedie cez dôveru El Chuncha a jeho bandy, ktorá dodáva revolucionárom zbrane. O dramatické momenty nie je núdza. Vzťah Chuncha a Niňa/Billa sa vyvíja naberá postupne silu. Nič však nie úplne jednoduché. Ani vražda generála ani kúpená zrada. 80% ()

Arakasi 

všechny recenze uživatele

Příjemný western nesnažící se kopírovat Leonovy postupy, jako jiné filmy té doby. V hlavní roli arcizáporák Gian Maria Volonté známý z prvních Leonovek, Kinski zde má jen jednu výraznější scénu, jinak jen statuje hlavní dvojci, jejiž druhou půlku tvoří mladý američan.... Lou Castel. Určitě stojí za vidění.... ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Italský guláš uvařený v Mexiku. Nebo mexický guláš uvařený v Itálii? To je jedno. Jde hlavně o revoluční film a o tom, že i v revoluci jde o byznys. Není to až tak moc úchvatný western, ale střílí se tady od začátku až do konce. A i když vykreslení povah určitě nebylo tím hlavním, tak mentalita vesničanů a "revolucionářů" se myslím povedla. 70%. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Film je prvým spaghetti westernom, ktorý sa zaoberal mexickou revolúciou. (westerns)

Reklama

Reklama