Reklama

Reklama

Labilní muž, který se dostal ven z psychiatrické léčebny, se snaží přesvědčit svou dceru, že někde na předměstí je zakopán španělský zlatý poklad. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Docela příjemná oddychovka o starém bláznu a jeho sbližování s dcerou při honbě za klenotem.. ehm jiný film :) za starým Španělským pokladem. Naštěstí je v jedné z hlavních rolí roztomile šílený Michael Douglas a to vlastně vystačí na celých 90 minut. Komu se podaří neusnout, je na konci odměněn pěkným příběhem. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Typický zástupce tzv. "cute indie" stylu. Michael Douglas jako sympatický taťulda posedlý zlatou horečkou, Evan Rachel Wood jako starostlivá a velmi sexy dcera a do toho všeho uvolněná atmosféra, příjemný soundtrack a malé vyprávění o velkých věcech... víte jak to začne a skončí, ale přesto vám jen těžko něco smete úsměv ze rtů. Solidní debut a tvůrce hodný sledování. Vlastně ani nevím, jestli od něj potřebuju větší hloubku a silnější charaktery. Tohle nezávazné hraní mě totiž dost bavilo. (70%) ()

Reklama

Mat21 

všechny recenze uživatele

Jméno Kalifornii dal jistý spisovatel. Vymyslel si zemi, kde bylo neomezené množství zlata a perel a kde ženy nosily zlaté brnění a jezdily na divokých šelmách. Můžete si to nalézt, pokud nevěříte. Charlie tomu bezmezně věřil. A svůj pobyt v psychiatrické léčebně naplno věnoval studiu historie a cestě španělských kolonizátorů v 16. století, kteří na svém konci údajně ukryli bájný poklad. Nyní je konečně propuštěn domů, ke své dceři Mirandě, která se ve svých 16-ti letech musela postavit na vlastní nohy a dřít dnem i nocí v McDonaldu, aby si mohla zakoupit starou otlučenou káru a protloukla se životem. Skvělá příležitost pro Charliho, pustit se do hledání vytouženého pokladu napříč Kalifornií, golfovým hřištěm či všestranným supermarketem. ● Obvykle film založený na osobnostech dvou hlavních představitelů, bez poutavých trikových efektů či jedinečnosti dějové nelineárnosti a originality, u mě dosahuje v lepším případě průměru. Král Kalifornie však předčil veškeré mé očekávání. Vyprávění je natolik barvité, že jsem jím byl plně emočně vnořen. Michael Douglass se stylovým hárem prošedivělých vlasů a svým osobitým přístupem k životu, který by přízemní materialisté označili za vyšinutý, aspiruje tímto filmem na svoji životní roli. I role jeho filmové dcery Mirandy byla pojata nečekaně realisticky. Ve svých 16 letech musí opustit školu a sama táhnout břímě domácnosti. Žádné naděje, sny či vyhlídky na lepší budoucnost, jen každodenní realita pracovní dřiny. ║6.7.2010║ ()

-dRaGoN- 

všechny recenze uživatele

Kde na tenhle námět Mike Cahill přišel a co všechno je možné natočit, otázky které obsadily mou mysl už po několika málo minutách tohoto filmu (přiznávám se, že jsem si King of California pustil bez jakéhokoliv infa jen kvůli fousatýmu Douglasovi). S větší nadsázkou lze říct že jsou to takový Lovci pokladů, ale pro úplně jinou diváckou skupinu. Michael Douglas má jako zarostlý nefalšovaný pošuk opravdu ránu, jeho role potěšila. Bohužel mi film nenabídl téměř žádné bližší sympatizovaní s hlavníma dvěma postavama (za což může scénář, kterej mi navíc přišel místy prostě až moc "jinej") 50% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bohvie prečo si všetci myslia, že pri arte sa premýšľa a hollywoodske blokbastre sú potom na oddych. Na oddych sú presne takéto malé, príjemné, nič špeciálne neriešiace filmy, ktoré chvalabohu nemajú ambíciu zarobiť peniaze, ani vyhrať ceny kritikov a do kín sa nedostanú. Zápletka Kráľa Kalifornie je vcelku originálna, respektíve originálna tým, aká je to nepravdepodobná šialenosť. Hľadanie dávneho španielskeho pokladu pod základmi hypermarketu je bez akejkoľvek irónie neotrepané. Je to o sile odhodlania uskutočniť vec, ktorú si zaumienime, o opodstatnenosti inakosti a hľadania medzigeneračného pochopenia. Keď sa na to celé pozerám ako na metaforu, tak je to omnoho lepšie, ako by som mal premýšľať nad tým, kde po vysťahovaní asi tak bývali. Ak som teda tento logický nedostatok (a ďalšie) správne pochopil. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Film měl premiéru 24. ledna 2007 na Sundance Film Festival. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v kalifornských městech Santa Clarita, Los Angeles a Simi Valley. (Terva)
  • Mike Cahill napsal návrh scénáře již v roce 1980. (Terva)

Reklama

Reklama