Reklama

Reklama

Vášeň a cit

  • Velká Británie Becoming Jane (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vášnivý milostný příběh o skutečném setkání mladé Jane Austenové a Toma Lefroye, který pravděpodobně inspiroval její největší romány. Roku 1795 byl pro mladou anglickou dámu hlavním životním cílem sňatek s bohatým mužem. Jane Austen (Anne Hathaway) však věří na lásku. Ve svých 20-ti letech se konečně setkává s temperamentním mladým Irem Tomem Lefroyem (James McAvoy). Jeho intelekt a opovážlivost ji naprosto uchvátí a Jane brzy nemyslí na nic jiného, než na Toma. Může si ale dovolit odmítnout nabídku k sňatku s vnukem Lady Gresham (Maggie Smith), vzepřít se autoritě svých rodičů a uprchnout před sociálními konvencemi? Díky filmu Becoming Jane můžeme zjistit, že mezi Rozumem a citem a Pýchou a předsudkem se odehrál opravdový životní příběh… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (230)

Parlay 

všechny recenze uživatele

Jsem si plně vědom, že se svým hodnocením stavím do opozice, leč vůbec mě to netíží. Zkrátka a dobře zde hrálo roli mnoho aspektů, které nakonec vedly k velmi příjemnému filmovému zážitku, který si velmi rád v budoucnu dopřeji opakovaně. Prvním velkým plusem byl fakt, že jsem snímek shlédl v původním znění, což dalo vyniknout skvělému, uhrančivému a charismatickému herectví Jamese McAvoye, které pro mě činí celý snímek nezapomenutelným. Opět zafungovala ona magická formulka, že film, kde se v titulcích objeví Jamesovo jméno, mě zkrátka nemůže zklamat... Anne Hathaway sice svému mužskému protějšku zdaleka nestačí, ovšem za žádný rušivý element bych ji nepovažoval, platí u ní známé „sejde z očí, sejde z mysli". Dále mi velmi imponuje Anglie přelomu 18. a 19. století, jak ji ve svých knihách popisuje Jane Austenová, okouzlila mě zejména dokonalá "Pýcha a předsudek" Joea Wrighta. Nemalou zásluhu nese hudba Adriana Johnstona (zprvu nenápadná, ovšem při samostatném poslechu věru okouzlující, věřte...) a závěrečné vyústění snímku. Byl jsem skutečně velmi příjemně překvapen... P.S. Nakonec se ukázalo, že "Vášeň a cit" se pro mne stala správnou dávkou emocí (na rozdíl od soap oper na Primě :-)) a já přidávám pátou hvězdičku... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je mi jedno, čo si všetci myslia a ako hodnotia tento film, mne sa to kedysi veľmi páčilo. Mám slabosť pre tento historický kostýmny žáner z Anglicka a všetky pre veľké plátno určené adaptácie Austenovej tvorby ako Rozum a cit, Pýcha a predsudok, Emma, atď... Anne sa do úlohy tejto spisovateľky perfektne hodí. Je to výborne zahrané, jednoducho a zrozumiteľne podané, natočené tak, aby bola vystihnutá atmosféra doby a spoločenské zvyky. O dnešnej dobe sa hovorí, že je extrémne materialistická, ale doba, keď matka nedovolila svojej dcére vydať sa z lásky, ale iba kvôli majetku, bola minimálne rovnako zvrátená. Za nápad vzdať Jane Austenovej hold to majú tvorcovia za 5*. ()

Reklama

tombac 

všechny recenze uživatele

Vášeň a cit není ani náhodou druhá Pýcha a předsudek, jakože bezkrevná Jane Austen má daleko do neodolatelné Elizabeth Bennet. Anne Hathaway má rozkošnou pusinku, ale to je asi tak vše, co zaujme na její postavě upjaté slečny ze strádající venkovské rodiny a budoucí spisovatelky, která najednou podlehne kouzlu městského štramáka (minimálně od Penelope je jasné, že Jamesi McAvoyovi nechybí charisma a je jen škoda, že proti sobě nemá vyrovnaný protějšek a za zády lepšího scénáristu). Vášnivý milostný příběh? Ale houby. Pouze tuctová červená knihovna z konce 17. století. Navíc, kdo si něco přečetl o skutečné Jane Austen, ten ví, jak tohle ve filmu nepřesvědčivé milostné vzplanutí dopadne a při natahované poslední třetině se o to více bude nudit. ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

No tak samozrejme, že je povinnosť pozrieť si tento film, pre takú fanúšičku Jane Austen akou som ja. Ale tiež je samozrejmosťou uznať, že to nemá ani na jeden jej príbeh a o to sa snáď tento film ani nesnaží. Nemám rada Anne Hathaway, ale spolu s James-om McAvoy-om im to iskrilo a bolo to tak pekne reálne. Nie však lepšie ako 3 hviezdičky, pre mňa nie :-) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pro mě krása. Anne Hathaway od dob, kdy si sepisovala "Deník princezny" značně vyspěla a přitom neztratila nic ze svého roztomilého, dívčího půvabu. Nyní začala sepisovat opět, tentokráte jako samotná velikánka literatury, Jane Austen. James McAvoy je zde (opět:) naprosto neodolatelně krásný a šarmantní, k čemuž výrazně dopomáhají jeho dobové šaty. Scénář i dialogy mě překvapily. Čekala jsem nějakou patosovitou limonádu, jak zde spousta píše, ale té jsem dostala jen minimum. Naopak mi scénář, citové a intelektuální rozmluvy a projevy přišly nenucené, příjemné a ze strany Jane žensky citlivé, aniž by spadaly do kýče. Potěšila reinkarnace Kurta Cobaina v podobě Joe Andersona, jen škoda, že zde neměl více prostoru. Dostala mě scéna, kdy se Jane a Tome setkají v knihovně, moment, kdy jí začne číst z knihy, je úchvatný. To dusno mezi nimi je omamné:) Anne a James k sobě skvěle pasují a jiskření mezi nimi je velmi svůdné:) ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Dům Jane Austin pochází z roku 1747. (duklak2)
  • James McAvoy musel kvůli své výšce 1,74 metru po dobu celého natáčení nosit boty s vysokou podrážkou, aby nebyl menší než o 3 centimetry vyšší Anne Hathaway. (ufooonek)

Související novinky

Režisér To a drákulovský prequel

Režisér To a drákulovský prequel

09.09.2017

Trend filmů o spisovatelích, kteří v podstatě zažívají svůj vlastní román, ještě neskončil. Možná si pamatujete romanci Vášeň a cit s Jane Austen nebo Havrana s Edgarem Allanem Poem, no a teď se… (více)

Reklama

Reklama