Reklama

Reklama

Psychologický thriller vypráví o skupině problémových puberťáků, které rodiče poslali do nápravného zařízení na Fidži. Tábor však je ve skutečnosti vězením, kde dospívající děti podléhají vymývání mozků a jsou zneužívány svými strážci.
Psychologický thriller režiséra Christiana Duguaye vypráví o osudu skupiny teenagerů, s nimiž si rodiče nevědí rady, a proto je pošlou na Fidži do tábora s nápravným programem. Zdi, které by je oddělovaly od okolního světa, nejsou zapotřebí, protože z ostrova uprostřed Pacifiku se nedá utéct, a děti navíc musí stále nosit senzory. Dr. Hail (Peter Stormare), který je vedoucím tábora, i jeho pomocníci mají dokonale propracovaný systém šikany, v němž nechybí brutální násilí, vymývaní mozků ani sexuální zneužívání... (HBO Europe)

(více)

Recenze (148)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek není nijak špatný, ale číši z něho ohromná šablonovitost. A to tak hodně, že se mi nechce za žádnou cenu uvěřit, že je to natočeno na základě skutečných událostí. Myšlenka přitom není zase až tak špatná. Když dospívající děti zvlčí a výchova rodičů už nic nezmůže, takový drsný převýchovný tábor by nebyl k zahození. Ale událost, že se tam dostane kluk, aby zase utekl se svým děvčetem, načež vyvolá vzpouru a destruktivní likvidaci tábora není nic originálního. Takový námět tu už byl na mnohé způsoby. A tak vlastně vznikl lehce dobrodružný snímek o vzpouře jednoho výchovného tábora plného mladých spratků a o tom, že ředitel a tvůrce v jedné osobě je vlastně ještě horší než oni. Jedno velké klyšé na jedno zkouknutí postačující. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

No, zdejší obsah je trochu zavádějící. V podstatě jde o to, že si Stormare hraje na filosofa a staví ostrovní tábory na převýchovu problémových teenagerů, do kterých lze nezbedné dítko poslat. Do jednoho z nich se dostane Mila Kunis a pár dalších maníků, kteří mají trochu problémy s respektováním rodičů, a jsou v trochu drsnějších podmínkách nuceni změnit svůj přístup ke společnosti... V Boot Camp rozhodně nejde o nějakou explicitní brutalitu, ale spíš o to, nakolik podobná zařízení mohou fungovat, jak daleko zacházejí tamní "výchovné metody" a jestli je Stormare bůh nebo satan. Po většinu času se tu kráčí po tenké linii mezi tím a chvílemi si říkáte, že za tím napravováním mladých rebelů je vcelku dobrá myšlenka, u které jenom zoufale vázně provedení. Film vychází ze skutečných událostí a všechno spěje ke konečné konfrontaci Stormara s Gregorym Smithem (přítel Mily, který ji přijede zachránit), ale hlavní problém vidím v tom, že se snaží tolik držet reality a po většinu času si tak vlastně zoufáte nad tím, že sledujete to samé pořád dokola. Chápu, že mělo jít hlavně o náhled na to, jaké praktiky se v podobných táborech používaly, ale vůbec by nevadilo, kdyby to bylo celé lehce pohollywoodštěné. Základní atributy bych nechal a neměnil bych ani "poselství", ale jako hlavního hrdinu bych nasadil hláškaře/grázla (něco jako teen verze Sawyera z LOSTu), který by mohl neustále prudit všechny okolo a v závěru by všechny vyfuckoval a odplul s Milou do západu slunce. To by byl film! :) ()

Reklama

Thomick 

všechny recenze uživatele

Co přesně vám vadilo na režii? Co vám na tom přišlo směšnýho? Dobře, těžko se tomu dá odpárat pár nelogických zvratů a leccos vypadá bejt přehnaný (viz zbytečně afektovaná postava Jacka), nicméně na mě to zafungovalo. Před kamerou se sešlo pár talentovaných herců a samotná kamera byla syrová stejně jako všechno to, co snímala (což mi naprosto vyhovuje). Boot Camp navíc (ne)příjemně graduje a já se od stavu "však to je v jádru dobrá věc" dostal k unikátní kombinaci napětí a zlosti. Za mě v rámci možností spokojenost. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Neskutečně absurdní námět jak z nějakého céčkového hororu v místy docela poklidném tempu, které občas vyruší nějaká ta "sviňárna" nebo "nelidskost", ty jsou však snadno rozdýchatelné, takže žádné velké drama se nekoná. Boot Camp je tak v podstatě nedořešená blbost, která nepřekvapí ani svým rutinním twistem. Mila fajn, Gregory nic moc, Peter super. Jasné 2* ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Máte doma nevychovaného spratka, namachrovaného puberťáka nebo prostě jen problémového dospívajícího jedince? Pošlete ho do jednoho takového "výchovného" tábora na ostrově Fidži. Překvapilo mě, že film je natočen na motivy skutečných událostí, resp. že instituce podobného typu opravdu existovaly a stále asi ještě existují. Potenciál zajímavého námětu tady byl pro potřeby filmu využit asi dostatečně (čímž neříkám, že úplně beze zbytku), snad jen konečné vyústění mohlo být trochu tajemnější a nápaditější. Jinak jsem ale spokojen a rád zvednu průměr sice slabšími, ale pořád slušivými 4*. 70% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Na jednom snímku prezentace Dr. Haila (Peter Stormare) na semináři v L. A. je možné vidět slovo "Responsability". Takové slovo ale neexistuje, jeho správné znění je "Responsibility", v překladu "Zodpovědnost". (Cheeker)
  • Zkratka "ASAP", kterou nosí "účastníci tábora" na tričkách ve filmu, znamená Advanced Serenity Achievement Program, tedy Moderní program pro dosažení klidu. Ve skutečnosti ji můžeme přeložit i jako "Jakmile to bude možné", což ukazuje touhu tábor co nejrychleji opustit. (Cheeker)

Reklama

Reklama