Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili. Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

vrgulnik 

všechny recenze uživatele

Krásně vyprávěný příběh plný hnusné a nikde nekončící arogance těch mocných. Příběhu bych vytkl až těžko uvěřitelnou naivitu, které se dopouštěl především hlavní hrdina i poté, kdy nakoukl za oponu a poznal pravdu. Ani poté si nebyl sto připustit, že v tomhle světě nemůže věřit nikomu a ničemu...! Co mi připadalo naprosto "mimo mísu", byla až groteskní angličtina "američanů". Dotaz na scénáristu: "Jak je možné, že hlavní představitel nepoznal - ani jak sám říká po 10-ti letech života v St. Louise - že američtí vojáci nejsou z Ameriky...? ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov ukazujúcich špinavé praktiky komunistického režimu 50tych rokov. Tentoraz si autori vzali na paškál prakticky neznámu operáciu štb s názvom "akce kámen". Nápad bol jednoduchý: agenti štb, ktorí sa vydávali za prevádzačov lákali ľudí, ktorí chceli zdrhnúť a slúbili im že ich prevedú za hranice. Previedli ich však len cez repliku hranice kde bola fingovaná vyšetrovňa americkej CIC (counter intelligence corp - kontrarozviedka). Pri rozhovore s "vyšetrovateľom CIC" (v skutočnosti to však boli agenti štb, ktorí vedeli perfektne anglicky) museli do formulára uviesť dôvod prečo chceli utiecť a tieto dôvody boli pre nebožiakov klincom do rakvy pretože všetko bolo použité proti nim a visali nad nimi vysoké tresty. Práve tento motív je použitý vo filme. Herci výborní, atmosféra temná takže jednoznačne za ****. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní snímek, až mi bylo líto, že se jednalo pouze o televizní film. Samozřejmě, pokud bychom měli mluvit o plátnech kin, musel by film ještě trochu zapracovat a získat finance, ale scénář je natolik kvalitní, že sliboval a rovněž i nabídnul bezva podívanou. Strach a temno padesátých let bylo velmi přesně zachyceno, objevují se zde rovněž velmi kvalitní herci - duo bratrů Dlouhých, skvělá Timková, dobrý Rašilov atd. Podobnou sondu do nedávné české historie však potřebuje i film, nejen televize, věřím, že se něčeho podobného v budoucnu dočkáme. Minimálně příběh ilegálního odchodu bratrů Mašínů za hranice by stál za zfilmování, tak snad se někdy dočkáme... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený TV snímek s vévodící ústřední hereckou trojicí v podání bratrů Dlouhých a Aloise Švehlíka. Tento snímek jsem zhlédla několik málo dní před zesnutím pana Vladimíra Dlouhého. Ve scénách, kdy hraje na klavír a opíjí se... bylo těžké se na něj dívat. Nyní si ještě více uvědomuji, že už to nebyla jen jeho postava, která pije, ale talentovaný, charizmatický člověk s tím nejnádhernějším a nejlaskavějším hlasem v českém filmu, který svůj talent a osobnost utápěl ve sklenkách, bohužel nejen ve filmech... ()

R-2 

všechny recenze uživatele

Tady je mi jedno kdo a proč to natočil, jak to natočil a další umělecké aspekty (i když si myslím, že je to minimálně za 80%), ale proč já dávám 100% je to, že na tomto konkrétním, jednoduchém případu, který pan Polišenský převedl do filmu, musí každý pochopit jak se tady choval stát, jaké charaktery vedli národ a jaká síla zla tady vládla. A kdyby snad někdo nevěděl jak se to zlo jmenovalo (a vlastně naprosto beztrestně jmenuje dál), jmenuje se KOMUNISMUS. Ten "řád", který nás tady "vedl" od 48 do 89 a je spousta těch, kteří v tom zlo nevidí. Usaďte se, pusťte si tenhle film a věřte, je to jen jedna kapka toho co všechno se tady za vlády jedné strany odehrávalo. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Když Pavel (Vladimír Dlouhý) diktuje Jiřímu (Alois Švehlík) tóny písně "In the Mood" a hraje při tom na klavír, zapomíná, že klarinet je nástroj laděný in B. Místo "C-E-G-C..." by měl říkat "D-Fis-A-D...", protože klarinet zní o tón níže než klavír. Stejně tak Jiřího zdůvodnění, proč nechal hry na klarinet, je poměrně zvláštní vzhledem k faktu, že při výuce se nepostupuje po tóninách, ale samotných tónech - zahrát B nebo Fis není o nic těžší než zahrát ostatní tóny. (L_O_U_S)
  • Filmovalo se v Kytíně a Praze. (M.B)

Reklama

Reklama