Reklama

Reklama

Ostrov

(festivalový název)
  • Rusko Ostrov (více)
Trailer

Obsahy(1)

Za války v Severním moři zajali Němci sovětský vlečný člun a za příslib života donutili jednoho z námořníků zastřelit svého kapitána. Člun pak vyhodili do vzduchu. Námořník se ocitl v ostrovním klášteře a jako mnich Anatolij zasvětil svůj život bohu a pokání, aby odčinil svůj hřích. Po letech dřiny v kotelně získal dar vcítění do lidských duší a proslul jako léčitel. Ačkoli pochybuje o seslané boží milosti, neodmítá ty, kdo věří v jeho svatost a prozřetelnost. Poslechne ho i převor, otec Filaret, který se zřekne přepychu a pýchy a nastěhuje se do kotelny... Plyne čas a naplňují se dny Anatolijova života, jeho pokání a zázraků. Duši ctihodného, ale možná jurodivého mnicha rozvrátí příjezd nečekané návštěvy... Anatolij je přinucen rekapitulovat dosavadní život. Jak má nyní vnímat své svědomí, boha a dar, jenž mu byl propůjčen? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

Say 

všechny recenze uživatele

[+]: Velice silný duchovní námět. [+]: Obdivuhodný herecký výkon Pyotra Mamonova . [:]: I když k lepšímu vyjádření námětu zdlouhavé scény být musely, občas mi úplně nesedly. [=]: Snímek donutí člověka zamyslet se nad sebou samým. Pokora a víra... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, filozofické, skvěle zahrané umělecké drama, které by v této podobě rozhodně nemohlo vzniknout v továrně na sny zvané Hollywood. Důvod je prostý: nejedná se o film určený pro široké masy, ale spíše pro intelektuálně zaměřené publikum, kterému nevadí teologické podtexty či jiné myšlenkové kontexty, kterými je tento příběh doslova přeplněný. I proto chápu řadu negativních komentářů, nicméně já se mezi tyto lidi řadit nebudu. Příběh o kontroverzním léčiteli mě až moc zasáhl natolik, abych mu udělil méně jak čtyři hvězdy. 80% ()

Reklama

Misericordia 

všechny recenze uživatele

Nádherne stvárnená hĺbka celoživotnej modlitby osoby, ktorá sa nepovyšuje nad ostatných. Nie žeby šlo o nejakú falošnú pokoru sebaponižovania či nedôveru v Božie odpustenie, ale muž si je vedomý svojej slabosti a úbohosti a zostáva v stave "previnilosti", pretože stojí pred tvárou Dokonaléh. Práve preto vidí svoju nespravodlivosť a vie, že cez neho Boh chce a môže konať pre dobro ľudí, a tak sa nebojí stať duchovným otcom pre každého, kto za ním príde a je otvorený počúvať. Definícia svätosti. Toto dielo je spojením citlivo-drsného filmového ruského umenia so silou "duchovného života" či skôr vzťahu "žitého" z túžby po Tom, ktorý túto túžbu naplňuje tým, že ju neustále nanovo povzbudzuje. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Mystika sa objavuje asi v každom nábožensve, toto je o pravosláví. Zaujímavá téma, má stáročnú tradíciu Starcov, Divotvorcov, kontakt s Bohom a nadprirodzenými silami, meditácie a extázy. Najznámejší pravdepodobne Rasputin a ten nebol vymyslený .... čosi na tom bude. Mal som jediný problém. Viktor Suchorukov a Dmitrij Ďužev sú moji obľúbení herci a po filmoch ako Brat, Brat II, Žmurkni ....ich vidieť v úlohách počestných mníchov ma držalo v napätí na čo sa to zvrtne. Myslím že scéna vyháňania diabla v kotolni je ich štýl. Skvele zahral aj Pjotr Mamonov, tomu takéto postavy sedia. Пять звезд a je to. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi ťažký film pre užšie publikum a až sa divím, že dosahuje tak vysoké čísla, keďže je duchovne a rusky založený a to sú dnes už veľmi bakané atribúty. Ale aj v Poľsku, kde vedia najsprávnejšie, ako nenávidieť Rusko, má film 74%, takže jeho kvalitu postrehli aj tam. Film má svoju atmosféru a mystiku, ale chýbalo mi sebabičovanie pre zavŕšenie odčinenia hriechu, bolo by to efektívnejšie aj teplejšie, než tam bez čižiem po zime chodiť. Inak ak človek získa dojem z filmu podľa situácie z roku 1942, ktorá je silná, potom ostáva sklamaný, že to ide celkom iným smerom. Ale v tej pomernej nude príde aj prekvapenie. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (21)

  • Natáčelo se v severoevropské Kalérii ve městě Kem, které se nachází na pobřeží Bílého moře. (Terva)
  • Režisér filmu Pavel Lungin povedal, že film je „filmom o Bohu, hanbe, hriechu, zločine. Ale je tiež pokusom hovoriť o tom, aké neznesiteľne bolestivé je byť človekom. A aké nevyhnutné je byť.“  (Arsenal83)
  • Nemeckí vojaci sú vyzbrojení puškami StG44, ktoré sa vyrábali až od roku 1943, avšak film ukazuje situáciu z roku 1942. (Arsenal83)

Reklama

Reklama