Reklama

Reklama

Neznámá

  • Itálie La Sconosciuta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh mladé Ukrajinky žijící v italském městě brzy odhalí její smutnou minulost plnou násilí a ponižování. Ve snaze dosáhnout svých snů se snaží za každou cenu dostat práci. Stane se domácí hospodyní v bohaté rodině a stále více se jí rodina stává bližší. Ale jednoho dne přichází někdo z její minulosti a přináší nové zlo a násilí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

Aky 

všechny recenze uživatele

Tohle mne neuchvátilo, a mám dojem, že zakopaný pes je v tom, že autoři příliš dlouho udržují diváka v nevěděomosti, "jak to vlastně je". Ovšem nikoliv v dějové rovině, v příběhu, to by znamenalo jenom pozitivum, ale v charakteru hlavní postavy. Jestliže mi teprve v poslední čtvrthodině vyjeví, jestli jsem jí měl celý film fandit, nebo se jí obávat, jestli je hodna mé lítosti nebo odsudku, tak je něco špatně. Přinejmenším to, že mi neumožní jít pocitově s ní. Je to, jako by někdo vedle mne skládal Rubikovu kostku a nechtěl mi ji půjčit, ani nestál o mou radu. Můžu se pak dívat, jak mu to jde a přitom se ještě bavit se všemi okolo, protože, až se mu to nakonec podaří, tak na mě nejspíš sám zařve. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Giuseppe Tornatore mi dal pěknou nakládačku. Děj byl dost spletitý a minimálně do půlky filmu jsem byl udržován v nejistém napětí s přezvěstí něčeho temného a zlého, což ve druhé polovině začalo postupně vyplouvat na povrch a mě z toho bylo hůř a hůř. K tomu vynikající hudba Ennia Morriconeho udělala z tohoto filmu skutečný zážitek. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Ponurý příběh neznámé Ukrajinky, která se zničeho nic objeví v jednom Italském městečku a uchází se o práci hospodyňky. Vypadá to, že chce zapomenout na minulost a začít nový život na novém místě. Nejprve vše vypadá nevinně, ale postupem času se dozvídáme, že z nějakého důvodu jí jde o konkrétní místo u konkrétní rodiny. Když se věci začnou ubírat správným směrem a už už to vypadá na šťastný konec, kterého se Irina dočkala, temná minulost ji dohoní. Velkolepé drama se skvělou herečkou v hlavní roli. Depresivní atmosféra a prostřihy do Irininy minulosti v divákovi vyvolávají pocity bezmoci a soucitu a ten se pak alespoň trochu dokáže vcítit do její kůže a sympatizovat s ní, ať už k cíli dorazila jakoukoli cestou. U tohoto filmu si alespoň na chvíli uvědomíme, jak je někdy osud krutý a ne vždy je vše, co děláte, tak úplně ve vašich rukou. Pár klišé a sporným momentům se ani tady nevyhneme, ale jinak vřele doporučuji a slabším povahám radím připravit si kapesníčky. 80% ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Ennio Morricone zložil na staré kolená veľmi pôsobivú hudbu, ktorá dokonale film podfarbuje a v niektorých miestach "drží" a pomáha mu v budovaní atmosféry a napätia; po majstrovi skladateľovi druhý najlepší a ocenenia hodný výkon patrí Kseniyi Rappoportovej, pretože každou sekundou filmu ukazuje a dokazuje, že má právo byť oslovovaná Pani Herečka, no a na treťom mieste sa umiestnil Giuseppe Tornatore, ktorý nakrútil film lepší, ako Malena, no jeho občas obsesívne vyžívanie sa v utrpení nežnejšieho pohlavia zachádza za hranicu ospravedlniteľnej únosnosti a prehnaná štylizácia niektorých scén do krvava a naturalistického voyerstva s tendenciou nič neskrývať, naopak pekne to prifarbiť, mi občas vadila - akoby chcel byť autor šokujúci za každú cenu resp. si myslel, že uchvátiť diváka a natlačiť mu do hlavy svoju myšlienku, je možné len takýmto polopatisticko násilným spôsobom; s miernym prižmúrením očí hlavne za hudbu a herecké výkony (a tiež scénku so Santa Clausmi) dávam napokon 4* ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Udělala bych to znovu. Nemám výčitky. Jenom strach, protože jsem myslela, že mám svou minulost už vyřešenou. Ale teď mám pocit, že moje minulost nemá vyřešenou mě. Dnes už jsem vás unavovala dost. Děkuju. Na shledanou.“ Po Legendě o „1900“ a Nejvyšší nabídce jsem již měl od režiséra jistá očekávání a Neznámou je v podstatě naplnil. I když je pravda, že začátek mě dost napínal. Tajemná žena, která má za sebou dle flashbacků sexuální násilí, shání práci, a mermomocí ji chce v konkrétním domě a bytě. Poměrně dlouho divák tápe, o co vlastně jde, vyřčená jména postav mu nic neříkají, zkrátka nic moc komfortního. Ale vydržet dál u filmu se vyplatí. Postupně se o hlavní hrdince dozvídáme stále víc, začínáme se o ni strachovat, protože každou chvíli hrozí její prozrazení. A přituhuje. Nakonec je divák svědkem opravdu silného příběhu, nemálo napínavého, který chytí a pustí až na konci. Pravdou je, že úplně samotný závěr byl až zbytečný, ale nemění nic na tom, že mě Tornatore znovu potěšil, tentokrát to bude za solidní 4*. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Kseniya Rappoport při obsazení do hlavní role neuměla Italsky. Naučit se řeč musela krátce před začátkem natáčení. (Rugero)
  • Talianski zástupcovia zvolili snímku Neznáma ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)
  • V decembri 2005 prebiehalo natáčanie v uličkách prístavného mesta Terst, následne sa v januári týždeň točilo v Ríme a filmovanie sa zakončilo v stredotalianskom regióne Umbria. (ludovit14)

Reklama

Reklama