Reklama

Reklama

Probuzení tmy

  • USA The Seeker: The Dark Is Rising (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Will Stanton, nejmladší ze šesti bratrů, se s otcem, profesorem fyziky, matkou a malou sestrou Gwen nedávno přistěhoval z Ameriky do Anglie. Jako nejmladší z chlapců je terčem nejrůznějších vtípků svých bratrů, kteří si ho zrovna dobírají, že může oči nechat na hezké dívce ve školním autobusu – Maggie Barnesové. Rodina Stantonových dostává pozvání, aby o Vánocích přišla do sídla slečny Greythorneové na punč. Pozvánku předává slečnin společník a šofér Herriman. Na Vánoce přijíždí domů i bratr Max, student, a Will musí nakonec spát na půdě. A brzy nato se začnou dít podivné věci... Dva venkované – pan Dawson a starý George – předpovědí bouři a neklidné dny. V noci skutečně sněží. Will dostane jako dárek k narozeninám kožený pásek od bratra Stephena, který slouží v armádě, a jde koupit vánoční dárek pro Gwen. Je ale zatčen dvěma policisty, kteří tvrdí, že nákup nezaplatil. Podaří se mu dostat ven, na obloze se kupí výhrůžná hejna ptáků. Will pochopí, že se s ním něco podivného děje... Na návštěvě u slečny Greythorneové zajde do parku, kde spatří strašidelně vypadajícího jezdce. Brzy za ním přijde sama slečna Greythorneová, Merriman a oba venkované, aby mu sdělili, že patří – stejně jako oni – k Dávným. Je  prý Strážcem šesti znamení světla. Před tisíci lety svedlo světlo vítěznou bitvu s tmou, představovanou podivným jezdcem v kápi, teď se ale tma opět pokouší ovládnout svět. Moc světla je ukryta v šesti znameních. Pět z nich je hmotných –z kamene, bronzu, železa, dřeva a vody. Šesté je ale v nitru; snad v nitru duše? Víc mu Merriman nesdělí. Will, vyvolený Strážce, musí do pěti dnů všech šest znamení najít, jinak svět propadne zlu a pohltí ho temnota... A brzy se o tom Will přesvědčí: když si vymkne kotník a matka zavolá lékaře, přijde místo něho jezdec, který se dokáže proměnit v libovolnou osobu. Will pochopí, že nastal čas bojovat o znamení. Je mu sice divné, že Merriman hovořil, že je vyvolený „sedmý syn sedmého syna“ – a on se narodil jako šestý, matka mu ale se slzami v očích vypráví, že se narodil jako dvojče několik minut po Tomovi, který se ale brzy nato nevysvětlitelně ztratil a nikdo ho už nikdy nenašel... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (155)

TERRORDROME odpad!

všechny recenze uživatele

A ja som si myslel že Narnia a Eragon boli blbé, ale toto... toto je jednoducho nedostihnuteľná extratrieda, naprosté dno, najdebilnejšie z debilných fantasy, vylízanosť všetkých vylízaností ( a tak ďalej ). Príbeh debilka ktorému banda dôchodcov neustále hovorí že je vyvolený, ktorý jediný môže zachrániť svet pred akýmsi čiernym jazdcom, ktorého jedinou úlohou je každých desať minút pricválať aby sa na neho náhodou nezabudlo a povedať ľuďom že ich čaká koniec sveta (aby nezabudli ). "Daj mi tie znamenia, nedám - daj mi ich, a just nedám"! Aký je zmysel tých znamení nie je známe, vie sa len to, že päť z nich predok hlavného hrdinu kedysi vyrobil a potom ich len tak zo srandy schoval aby ich nikto nenašiel. Paráda, logika exceluje v netušených sférach! Posledné šieste znamenie je niečo tajomné a metafyzické. Čo to je nám síce milí dôchodcovia vysvetlia hneď na začiatku ( aspoň mne to bolo jasné ), ale zjavne ani sami netušia o čom to bľabocú ( očividne nevideli Piaty Element, nevzdelanci ) a tak musí ten fagan nakoniec "objaviť Ameriku". Napokon, ani tvorcovia tohoto filmu netušia čo robia, to je asi jediné vysvetlenie na toto celé . Ak to náhodou ešte nie je jasné, tak tento film je naprostá, úplná a dokonalá... presne tak. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Tak dalsi ctrnactiletej smrkac dostal sanci bejt vyvolenej a zachranit svet a zas bekdo neodolal a musel to natocit. Bohuzel. NIcmene zustava fakt, ze deti a stejne stari si v jeho pocinani urcite najdou neco, co se jim zalibi - byt je to vykradenina vseho moznyho, navic postavena na karlikovskym principu jdeme od adepta k adeptovi (od artefaktu ka artefaktu), aby nakonec zustal jen jeden (v tomhle pripade vsechny) a neco se stalo. Skoda jen ty vizaze, ktera pripomina spatnej televizni film, naprosto nemoznyho zaporaka, monstrozni klisovitosti (bez niz ale detskou fantasy nenatocite), pravekejch efektu a vseho ostatniho, co je na tomhle blaticku spatny. NIcmene s navrativsim se pohledem ditete za 50% ()

Reklama

Hromino odpad!

všechny recenze uživatele

Totální bejkárna na n-tou, která je tak neuvěřitelně špatně zahraná, zrežírovaná a sepsaná, že jsem mnohdy nevěděl, zda se mám smát nebo jen mlčky trpět. Utopit tolik peněz do něčeho, co si spíš než na akční sci-fi hraje na ódu na Matrix, je skutečně na poklonu. Scéna se sázkou a plivnutím je snad jedinou scénkou, u které jsem se měl asi smát úmyslně a zbytek je jen neplánovaný, bullet-timem přepálený paskvil. Těm, kteří se chtějí dobře pobavit a hledají humorné fantasy, můžu jedině doporučit. Jenom si s sebou vemte sluneční brýle, ať vám ty proklaté problikávací scény se žárovkou neotupí smysly s trvalými následky. ()

Simgal 

všechny recenze uživatele

Teda musím říct, že jsem nečekal zázraky, ale tohle bylo opravdu silné kafe. Tváří se to jako velký fantasy film pro celou rodinu, ale hodilo by se to tak nanejvýš k sobotním večerům na TV NOVA. Příběh o obyčejném klukovi (naprosto nesympatická postava), který objeví své schopnosti (mnohokrát omleté a navíc špatně provedené), a který zjistí, že on jediný dokáže zachránit svět. Ten je tu ale scvrklý do prostoru jakési jedné vesničky uprostřed ničeho. Navíc je tento "svět" ohrožován nějakým jezdcem, který za sebou šíří jakousi temnotu. Cena lístku v kině přes 100 korun - ohavnost, cena půjčení DVD 50 korun - zlodějna. Ještě že existuje ta NOVA. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Žánr dětské fantasy nedokázal naplno uspokojit moc diváků a veškerá zášť tak nutně musela vygradovat. Will Stanton a spol. se tak stali obětními beránky, i když u mě dokázali Dávní vzhledem k nulovým (až záporným) očekáváním překvapivě zabodovat. Nedočkáme se sice draka nebo létání, ale nechybějí hlášky, sympatičtí průvodci po nově objeveném světě a hlavně dostatečně kouzelná atmosféra. Není to fantasy taková, jakou by její fanoušci chtěli, ale tahle upřímná rodinnost je mi o poznání příjemnější než například falešná velkolepost z Narnie. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Rumunsku. (Terva)
  • Film je volnou adaptací díla britské spisovatelky Susan Cooper "The Dark Is Rising". (Hromino)

Reklama

Reklama