Reklama

Reklama

Světlušky v zahradě

  • USA Fireflies in the Garden (více)
Trailer

Částečně autobiografické americké melodrama režiséra Dennise Lee líčí v několika prolínajících se časových rovinách osudy manželů Taylorových (Wiliam Dafoe a Julia Robertsová), jejich dětí i životních partnerů, které vyhrotí nečekaná tragédie...
Pro Lisu, jejího manžela Charlese (Julia Robertsová a William Dafoe), syna Michaela (Ryan Reynolds) a dceru Ryne (Shannon Luciová) to měla být příjemná oslava v domě Lisiny sestry Jane (Emily Watsonová). Tragická autonehoda, při níž Lisa umírá, však plány nečekaně zhatí. Na pohřbu se objevuje i Michaelova manželka Kelly (Carrie-Anne Mossová), která se svým mužem nežije, a právě ona svou přítomností otevírá Pandořinu skříňku plnou tajemství. Michaela pronásledují bolestné vzpomínky z dětství, postupně však všichni tři skrze bolest a slzy zjišťují, jak moc se navzájem potřebují, a že navzdory starým křivdám mohou znovu vytvořit rodinu. Tradiční, částečně autobiografické drama natočil scenárista a režisér Denis Lee. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (174)

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film s kvalitním hereckým obsazením založený na problémovém vztahu syna s pedantským až občas tyranským otcem. Herecké výkon byly velmi vydařené a nejvíce mne zaujal výkon Ryan Reynoldse, který působil velmi přirozeně, klidně a roli zahrál velmi přesvědčivě. Výborná byla také kamera. Problém mi z počátku filmu dělaly přechody mezi minulostí a přítomností. To v jaké době je daná scéna jsem jednoznačně poznal až po smrti Lisy což mi moc nevyhovovalo. Lisina nevěra mi přišla víceméně nadbytečná a koncovka filmu končila až příliš skokově (Otce nesnáší x let a po shlédnutí jednoho velmi starého videa z oslavy narozenin názor změní o 180 stupňů a již velmi brzy dorazí za svým milovaným otcem.). Celkově povedený film a zasloužené 4z5 . ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Tak a pro změnu můj oblíbený žánr - drama. Líbilo se mi na tom, jak se proplítalo dětství a minulost s přítomností a tím se rozvíjel příběh hlavně Michaela. Bylo tu dostatek dramatických scén, které byly většinou vyvolávány cholerickým otcem v hlavní roli s Williamem Defoem, ale také komické momenty - jako Michael a Kelly v posteli, během pohřební hostiny. Nejvíce se mi tady asi líbil výkon Ryana Reynoldse, kterého jsem dosud nikde pořádně neviděla a o to víc, mě potěšilo, že hraje velice přirozeně. Líbilo se mi, jak se při každé důležité chvilce v Michaelově životě, čas přehoupl na čísla, která byla stejná a nakonec to mělo opravdu význam, kdykoli, si vzpomněl na matku. Celý film byl velmi sympatický, hlavně kvůli hercům a propleteným vztahům a proto i menší role jako Julia Roberts, jako vždy půvabná a tady ještě skvělá matka, dále Emily Watson - upřímná a za každou cenu zodpovědná, nebo charismatická Carrie - Anne Moss... tyhle roličky jen potvrzovaly přirozenost filmu a že z toho opravdu sršela dramatičnost, vážnost a velké emoce. Světlušky v zahradě byly sice spáleny v ohni, ale pro mě ne. Opravdu působivé drama s do puntíku promyšleným obsazením. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Prešumiteľná rodinná dráma s československou dramaturgiou ( človek má pocit, že mu polovica filmu chýba), ktorá aj napriek pár dobrým scénam nedokáže adekvátne svojich skromných 90 minút naplniť niečím zaujímavým, pôsobivým, dramatickým alebo ľudským. Po priemeru to ťahá aspoň silný casting ( ale aj ten má mnoho lepších chvíľ - a to včetne otloukánka Ryana Reynoldsa) Nedávny, žánrovo spriaznený August Osage Country je omnoho lepší. 6/10 ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Malé art movie o vztazích rodičů a dětí s nekonečnými hádkami táhnoucí se filmem a přísným až tyranizujícím otcem. Čeho si divák všimne ještě před samotným snímkem, je jeho kvalitní herecké obsazení, které zahrnuje hvězdy, jako jsou Julia Roberts, Ryan Reynolds, Willem Dafoe, Emily Watson nebo Carrie-Anne Moss. Celkově je film zahalen do dramatického hávu, ale najdeme zde i pár úsměvných okamžiků, jako je např. proslov Willema Dafoea a následná minuta "ticha". Díky rodinné tragédii se její členové opět po letech setkávají a prostřednictvím flashbacků se příběh filmu vrací do dětských let. O navození patřičné atmosféry po hudební stránce se stará Javier Navarrete se svými klavírními tóny. Svým začátkem mi Fireflies in the Garden připomnělo American Beauty, střed je solidní, avšak závěr je obyčejný a nijak neuchvacuje, přesto se však jedná o další z řad příjemných filmů. (7/10) ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Fakt nevím co o filmu napsat - jeho obsah se mi už asi třicet vteřin po závěrečných titulcích vykouřil z hlavy. Herecké obsazení sice láká a i samotní herci se snaží z nijakého scénáře něco vytáhnout, ale výsledkem je sice vizuálně hezká, ale totální nuda (ještě že se Dennis Lee spokojil ze standardním filmovým časem - povětšinou se tyto umělecké pohledy do duše americké rodiny táhnou ke dvou a půl hodinám, a to už bych asi neustál). Jediné momenty které usínající diváka trochu probudí jsou scény s Willemem Dafoem, který je zde bezkonkurenční.... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Za kamerou stál Danny Moder, manžel Julie Roberts. (curfew77)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. února 2008 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Kritici Dennisovi Leemu vyčetli, že jednotlivé časové roviny ve filmu splývají a jsou nepřehledné - s výjimkou modelů aut je totiž od sebe neodlišuje téměř žádný rozdíl v designu šatů nebo budov. (curfew77)

Reklama

Reklama