Reklama

Reklama

Světlušky v zahradě

  • USA Fireflies in the Garden (více)
Trailer

Částečně autobiografické americké melodrama režiséra Dennise Lee líčí v několika prolínajících se časových rovinách osudy manželů Taylorových (Wiliam Dafoe a Julia Robertsová), jejich dětí i životních partnerů, které vyhrotí nečekaná tragédie...
Pro Lisu, jejího manžela Charlese (Julia Robertsová a William Dafoe), syna Michaela (Ryan Reynolds) a dceru Ryne (Shannon Luciová) to měla být příjemná oslava v domě Lisiny sestry Jane (Emily Watsonová). Tragická autonehoda, při níž Lisa umírá, však plány nečekaně zhatí. Na pohřbu se objevuje i Michaelova manželka Kelly (Carrie-Anne Mossová), která se svým mužem nežije, a právě ona svou přítomností otevírá Pandořinu skříňku plnou tajemství. Michaela pronásledují bolestné vzpomínky z dětství, postupně však všichni tři skrze bolest a slzy zjišťují, jak moc se navzájem potřebují, a že navzdory starým křivdám mohou znovu vytvořit rodinu. Tradiční, částečně autobiografické drama natočil scenárista a režisér Denis Lee. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (174)

honajz 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha nízkorozpočtových reminiscenčních rodinně psychologizujících filmů, v němž však hrají herecké hvězdy. Takže zde objevíme Julii Roberts, Willema Dafoea, Emily Watson, a pro fanoušky seriálu Heroes i představitelku nezničitelníé roztleskávačky. Herecké obsazení je hezké, i kamera se snaží kouzlit a vytvářet atmosféru. V ději se pohybujeme napřeskáčku - 70. léta, současnost, zpět a zase do současnosti. Paralelně tedy sledujeme, jak se na vývoji osobnosti může už od mládí podepsat despotický otec. A na druhou stranu vnadná a mladičká teta... A jak se to pak všechno zúročí a sčítá v dospělém věku, kdy je vztah všech poznamenán tragickou autonehodou. Všechno je to ale žel už mnohokrát viděné - všechny podobné filmy, a že jich v poslední době vzniká docela hodně, sázejí na nějakou tragickou událost v rodině, která rozvíří jakési stojaté vody minulosti a zasutých křivd. Ale když vidíte třeba film Domů na svátky, vidíte, že to jde i bez těch tragédií a mnohdy lépe. Celkově tedy snímek nepřináší kromě účasti slavných hvězd, jež zde - přišlo mi - trošičku přehrávaly, nic nového pod sluncem, ani nijak výjimečně zpracovaného. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Vyborni herci v malom filme o beznych veciach, ktore moznu postretnut kazdu rodinu. Rodinna drama nam vsak uz bola podana mnoho krat ovela lepsie. Pri sledovani tohto filmu som takmer nepretrzite musel mysliet na dva europske filmy s tematikou trosku podobnou, avsak ktore su kvalitativne niekde uplne inde...a preto odporucam radsej dansky Festen a britsky Death at a Funeral. ()

Reklama

plechulka 

všechny recenze uživatele

Tenhle nenápadný film má "přeskákaný čas" zrovna tak, jako když Vám nějaká současná situace něco z minulosti připomene..... a zrovna tak, alespoň pro mne, jsou téma filmu hlavně vzpomínky - jak je má každý vlastně zdeformovány a každý má svou verzi minulosti - někdo si pamatuje spíš ty hezké chvilky, někdo zas jen křivdy a konflikty - ale objektivní pravdu (pokud vůbec nějaká ve vztazích existuje?) zpětně už nikdo nikdy nedá.... ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film s citlivým příběhem, ve kterém se prolínají nejen dvě časové vrstvy ale i komplikované vztahy. Pokud je člověk alespoň trochu bystrý, nedělá mu sebemenší problém se v tomhle propletenci orientovat. A právě tenhle propletenec dělá z filmu velice milou podívanou. A když k tomu přičteme skvělé herecké výkony, o kterých se v podání Willema Dafoe, Julii Roberts, Ryana Reynolds a ostatních, nedalo pochybovat. Pro mě po dlouhé době sympatické, jemné a nenáročné drama, které potěšilo, rozesmálo a zahřálo u srdce. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Výborně herecky obsazené, výborné téma. Bohužel jsem třičtvrtě filmu řešila, kdo je komu bratr, teta, apod. Asi je to mým dlouhým vedením. Vzhledem k tomu, že určité pasáže z filmu na mě skutečně zapůsobily, dám ****. Koukám, že i ten, co psal obsah v tom měl trošku guláš - Emily Watson určitě není dítě Julie Roberts, ale právě sestra, zprvu rebelující, která se z nepochopitelných důvodů usadí s celou svoji rodinou v domě, ve kterém bydlí i psychopatický manžel J.R. - Willem Dafoe, se kterým se bytostně nesnáší. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Za kamerou stál Danny Moder, manžel Julie Roberts. (curfew77)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. února 2008 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Film se má podle scénáře odehrávat v "nejmenovaném městečku na Středozápadě nedaleko Chicaga", natáčel se ovšem v Texasu, což je z exteriérových scén docela dobře patrné. (curfew77)

Reklama

Reklama