Reklama

Reklama

Světlušky v zahradě

  • USA Fireflies in the Garden (více)
Trailer

Částečně autobiografické americké melodrama režiséra Dennise Lee líčí v několika prolínajících se časových rovinách osudy manželů Taylorových (Wiliam Dafoe a Julia Robertsová), jejich dětí i životních partnerů, které vyhrotí nečekaná tragédie...
Pro Lisu, jejího manžela Charlese (Julia Robertsová a William Dafoe), syna Michaela (Ryan Reynolds) a dceru Ryne (Shannon Luciová) to měla být příjemná oslava v domě Lisiny sestry Jane (Emily Watsonová). Tragická autonehoda, při níž Lisa umírá, však plány nečekaně zhatí. Na pohřbu se objevuje i Michaelova manželka Kelly (Carrie-Anne Mossová), která se svým mužem nežije, a právě ona svou přítomností otevírá Pandořinu skříňku plnou tajemství. Michaela pronásledují bolestné vzpomínky z dětství, postupně však všichni tři skrze bolest a slzy zjišťují, jak moc se navzájem potřebují, a že navzdory starým křivdám mohou znovu vytvořit rodinu. Tradiční, částečně autobiografické drama natočil scenárista a režisér Denis Lee. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (174)

togaf 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbilo nenásilné propojení dvou rovin příběhu. Michaelovi vzpomínky versus součastnost. Hvězdné obsazení filmu opravdu pomohlo, William Dafoe se na takovéhle démonické role hodí a jeho chování coby starého muže bylo věrohodné. Jula Roberts na plátně sice moc není, ale zato ho ovládne, když se objeví. Natočit takhle smutné a depresivní téma s lehkostí a bez zbytečného citového vydírání je umění. A tenhle film pro mě umění je. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

I když mám dramata ze života a rodinného prostředí rád a pomalé tempo mi u nich nevadí, tak tady to bylo i na mě moc ospalé. Chybělo tomu více emocí, rozuzlení, zvratů, atd. Ale zase to bylo takové pohodové, naprosto nenáročné, což člověk také občas potřebuje. Chválím za herecké obsazení, za dabingové již podstatně méně. Protože CZ dabing z roku 2009 (ten první) mi nesedl a možná i proto nebyl můj dojem z filmu tak valný. Udělejte si názor sami: Julie Roberts - Dana Černá, Emily Watson - Tereza Bebarová, Willem Dafoe - Milan Bouška a takových perel a jiných zvláštních hlasů tam bylo více. Jedině snad Ryanův hlas v podání pana Stránského jsem překousl, i když pana Jančíka bych viděl raději. Zkrátka pokud se k tomuto filmu ještě někdy dostanu, tak buď v AJ nebo s druhým dabingem. Prozatím dávám silné 3 hvězdičky. 67% (with J.) ()

Reklama

peetriss 

všechny recenze uživatele

Nejen výborné obsazení, ale také poctivá a kvalitní práce debutujícího Denise Lee včetně jeho pro diváky líbivé obrazotvornosti mají zásluhu na mém nevšedním zážitku. Světlušky v zahradě jsou působivým dramatem o rodině sužované otcem s až despotickými sklony, do jejíž osudů vstoupíme v okamžiku tragické smrti matky. Setkání rodiny se stavá příležitostí k trnité a dlouhé cestě stmelování přetržených vztahových nitek a hledání odpuštění. Ve filmu vše výborně funguje, tak jak se na slušné drama hodí - emoce, psychologie postav a situací, dojímavé scény bez účelových příkras i atmosféra obohacená občas i krásnými poetickými odlehčeními. Pro mě se film, který sází i na výborné herecké výkony celého obsazení, stal zážitkem! 90% ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film s kvalitním hereckým obsazením založený na problémovém vztahu syna s pedantským až občas tyranským otcem. Herecké výkon byly velmi vydařené a nejvíce mne zaujal výkon Ryan Reynoldse, který působil velmi přirozeně, klidně a roli zahrál velmi přesvědčivě. Výborná byla také kamera. Problém mi z počátku filmu dělaly přechody mezi minulostí a přítomností. To v jaké době je daná scéna jsem jednoznačně poznal až po smrti Lisy což mi moc nevyhovovalo. Lisina nevěra mi přišla víceméně nadbytečná a koncovka filmu končila až příliš skokově (Otce nesnáší x let a po shlédnutí jednoho velmi starého videa z oslavy narozenin názor změní o 180 stupňů a již velmi brzy dorazí za svým milovaným otcem.). Celkově povedený film a zasloužené 4z5 . ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Název tohoto filmu pro mě byl absolutně neatraktivní, takže jsem toho příliš nečekal, ale co jsem viděl mě dost příjemně překvapilo. Tento film se po celou svou dobu věnuje řešení rodinných vztahů a velice zajímavá je určitá parafráze mezi osudy hlavního hrdiny Michaela v době dospívání a jeho bratrance Christophera, který nyní prožívá v mírnější formě podobné věci a pocity, jako Michael v jeho věku. Rozhodně byl zajímavý nápad zobrazovat ve filmu dva časové úseky, a to sice Michaelovo dětství a poté už dospělého Michaela, který přijíždí po delší době domů. Tenhle film je určitě kvalitní a velice rád podotýkám, že jsem byl opravdu upřímně velice příjemně překvapen tím, jak zajímavý a kvalitní příběh sleduji. V roli přísného otce zde exceluje Willem Dafoe, kterého bych asi jako otce nenáviděl i já, takže Michaelovy pocity jsem zcela chápal. V roli laskavé maminky je zde zase k vidění sympatická Julia Roberts, která taktéž hraje perfektně. Celý film měl pro mě jakýsi nádech nostalgie a rád zkonstatuji, že to byl příjemně strávený čas s příjemným filmem, který sice nebyl vždy pozitivní, ale to se u dramatu dá čekat. Nemám s tímto filmem jediný problém, ale bohužel na pět hvězd mu něco chybí, možná to je tím šťastným koncem, ale prostě z mého pohledu jsou pro tento film adekvátním hodnocením čtyři hvězdy. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. února 2008 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Za kamerou stál Danny Moder, manžel Julie Roberts. (curfew77)
  • Kritici Dennisovi Leemu vyčetli, že jednotlivé časové roviny ve filmu splývají a jsou nepřehledné - s výjimkou modelů aut je totiž od sebe neodlišuje téměř žádný rozdíl v designu šatů nebo budov. (curfew77)

Reklama

Reklama