Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1937 zažil Nanking, tehdejší hlavní město Číny, jeden z nejkrvavějších masakrů na civilním obyvatelstvu minulého století. Běsnění japonské armády po dobytí města nepřežily desetitisíce lidí, zdejší ženy byly hromadně znásilňovány. Jedinou nadějí se pro jeho obyvatele stala „bezpečnostní zóna�, kterou vytvořilo několik Evropanů a Američanů. Neozbrojeni a bez oficiální ochrany odmítli tito misionáři, lékaři, učitelé a podnikatelé opustit město před blížící se armádou a stali se přímými svědky masakrů. Unikátní snímek režisérů Billa Guttentaga, držitele dvou Oscarů, a Dana Sturmana přibližuje dramatické chvíle po dobytí Nankingu. Kombinuje jedinečné archivní záběry s hranými scénami, kdy herci vypovídají příběhy skutečných hrdinů. Ve filmu promlouvají také přímí pamětníci událostí – sirotci, kteří viděli smrt vlastních rodičů, ale i bývalí vojáci, jež vraždili a znásilňovali. Film Nanking, oceněný na filmovém festivalu Sundance cenou poroty, přináší mimořádně silný pohled na události, o kterých se svět neměl nikdy dozvědět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Co je pro lidskou rasu osudové? Že podobné „Nankingy" a „My Laie" se budou odehrávat i v budoucnu. A neexistuje způsob, jak tomu předejít a předcházet. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po filmoch John Rabe a Nanking, Nanking sa do tretice stretávam s postavou Johna Rabeho - záchrancu neuveriteľného množstva ľudí. Historické postavy prerozprávali herecké hviezdy, ktoré určite vyberali aj podľa podobnosti. O neuveriteľných krutostiach rozpráva pár starých Číňanov, ktorí boli v čase japonskej okupácie ešte deťmi. Šokuje niekoľko japonských veteránov otvorene hovoriacich o vyvražďovaní a všetkých krutostiach, ktoré Číňanom robili. Nesnažia sa nič zatajovať a otvorene všetko priznávajú. Čínsky veľkofilm Nanking, Nanking veľmi podrobne podal celú túto smutnú epizódy dejín vrátane vraždenia a znásilňovania, takže ak ste ho videli, nedá vám tento dokument takmer nič nové. Kto nevidel , prípadne o Nankingu nevie a nepočul nikdy nič, môže ostať dosť zaskočený i znechutený, pretože táto genocída nemá obdobu. Hitler robil židom horšie veci, ale až do roku 1944 sa to nacistom úspešne darilo tajiť, kdežto Japonci vraždili úplne bez obáv, otvorene a brutálne. Novinkou bolo pre mňa iba dožitie Johna Rabeho v neuveriteľnej chudobe po návrate do Nemecka. 80%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument vie, čo chce povedať, a za použitia výbornej hudby to vie povedať veľmi dobre. Tam, kde ostávajú archívne zábery a výpovede reálnych ľudí, tam je to presne to, čo má byť. Zaangažovanie hollywoodskych hercov tváriacich sa na nejaké historické osobnosti považujem za veľmi nešťastné a nepotrebné. V každom prípade vojna robí z ľudí zvery a ťažko si až predstaviť, že tak dôstojný národ, akým Japonci dnes sú, vykonával takéto zverstvá. Ale to isté platí o Nemcoch a ďalších. Fanatizmus, ideológia, možnosť robiť beztrestne, čo sa mi zachce, skriví mozgy mnohým. A masovo. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dokumentární část skvělá, ať už dobové záběry nebo vyprávění účastníků z obou stran. Zvlášť vzpomínky očitých čínských svědků, kterým před očima pozabíjeli rodiče a sourozence. Ale i japonských vojáků, dnes už stařičkých důchodců, kteří otevřeně mluví o tom, co viděli i sami dělali. Kdyby byl film poskládaný jen z toho, dal bych bez debat 5*. Bohužel, američtí herci to celé kazí a dělají z toho frašku. Příště by si tvůrci měli trošku rozmyslet, co to vlastně točí. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Masakry, jedny z najhorších v dejinách, tentokrát z čínsko-japonského konfliktu s popísanými zverstvami, ktorým je až ťažké veriť, no preto, aby vám boli živšie, tak je to popísané aj hravou formou, nielen zábermi z minulosti a chronologickým dejom. Chýbalo mi tam však toho viac po dokumentárnej stránke, jednotlivé osobné zážitky boli podľa mňa zvládnuté, okrem toho k nim bol aj natočený film. Z týchto vecí sa treba poučiť, informovať sa o nich, o dôvodoch, o bezohľadnosti, o absolútnej strate empatie, lásky a o fanatickosti k nezmyslom. Ak ste nevideli film, tak rozhodne toto nevynechajte, ale aj ak ste ho videli, tak toto síce možno tak neprecítite, ale aspoň uvidíte a budete počuť fakty na vlastné oči a uši. ()

sta 

všechny recenze uživatele

fantasticky udělaný dokument, kde stojí za pozornost krom jiného i hudební doprovod, který nahrál Kronos Quartet ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Masakr v Nankingu je pravděpodobně nejstrašnějších událostí XX století. To, co se tam dělo, ukázalo dost dobře, že člověk je nejkrutější zvíře, které je schopno těch největších zrůdností. Neznám nikoho normálního, koho by záběry z nankingské řeže hluboce nerozrušily. Proto mě mrzí, že se tvůrci neomezili na autentické materiály a výpovědi svědků (které samy o sobě působí nezvykle silně) a museli je doplnit škrobenými projevy vcelku mdlých herců, které tak mění závažné téma v teatrální, patetickou frašku. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Diky kamosovi, ktereho vyslali pracovne na sest tydnu do Nanjingu, jsem se dostala k tomuhle filmu, proste jsem se jen chtela podivat, do jake cinske diry to jede a koukala jsem, ze ono to je byvale hlavni mesto, o kterem jsem nikdy neslysela, tak jako jsem nikdyneslysela o Nankingskem masakru... ale hlavne ze vsichni vime o atomovkach v Japonsku. Porad me prekvapuje, o cem jsem se ve skole ucila a o cem jsem nikdy neslysela. hezky dokument, i kdyz me osobne ty soucasne tvare, ktere cetly pribehy tech zemrelych rusily, davam prednost anonymnim hlasum, pripadne s jejich skutecnou tvari, at uz zastoupenou jen dobovou fotkou. Jsem rada, ze jsem videla, ze jsem si o tom mohla cit a ze vim zase neco vic. Jinak pro ty, co si tu budou uplodovat, omyslem jsem si to stahla ve slovenskem dabingu, ktery byl jeste navic spatne prakladany. Nakonci pisou, ze zachranil ctvrt miliardy lidi, melo to byt ctvrt milionu...i kdybyto byl jeden zvot, ale tyto spatne preklady me fakt stvou. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nanking, respektive masakr v Nankingu je jednou z nejčernějších událostí v čínské a japonské historii. V čínské proto, že umíralo mnoho obyvatel, japonské proto, že se až nechutně ukázalo, čeho je tenhle národ schopný. Zajímavě pojatý dokument, kde herci hrají skutečně postavy tak, že za ně mluví, je velmi intenzívní a v některých výpovědích opravdu mrazivý. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Čo k tomu dodať? Akurát mohli vynechať herecké vložky. Tí starci si presne spomenuli na každý detail spred 70 rokov! A nečudujem sa im. Tých sopliakov, čo teraz vykrikujú, že to tak nebolo, by som poučil bajonetom do brucha.. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Další filmový materiál věnující se událostem v Nankingu. První místo u mě obsadil John Rabe, dále Nanking, Nanking, a třetí pozici obsadil tento dokumentární film. To dobré u tohoto filmu jsou výpovědi vojáků císařské armády popisující tyto zločiny. Co mi dost vadilo, byla ta herecká vsuvka dnešních mladých herců, a také mi vadila ta snaha a přetvářka Mariel Hemingway, protože jí to opravdu nešlo se vžít do událostí, které nezažila, dále sem nemohl snést pohled na Johna Rabeho (Joachim Prochnow), herec hrající Johna Rabeho ve filmu z roku 2009 byl daleko lepší. Prostě dívat se na ty mladé herce, jak si hrají na někoho kdo si zapsal vlastní poznámky z těchto události na papír je hloupé. Tento dokumentární film se měl držet autentických záběrů a také výpovědí přeživších. Pak bych hodnotil lépe... ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný dokument o zverstvách a krutosti japonských vojakov v roku 1937 v Nankingu.Vôbec som o tom nevedela,že už pred vypuknutím II.svetovej vojny, Japonsko s takou brutalitou útočilo na civilné obyvateľstvo v Nankingu,vtedy hlavnom meste Číny.Deti,ženy všetko jedno,znásilniť,bajonetom rozseknúť,zapichnúť,bombami zničiť.200 000 ľudí zabitých.Teraz už pohľad na atómovú bombu je trocha iný. ()

Skatemurai 

všechny recenze uživatele

Kvalitní doplněk po přečtení knihy. Dojemné, hrůzostrašné, hrdinské. Tomuto všemu lze předejít, lze tomu předcházet. Doporučuji si poslechnout přednášky od Jordan Petersona, skrz jehož doporučení jsem přečetl knihu o této události. ()

Snakefinger 

všechny recenze uživatele

Na téma Nanking jsem již viděl dva filmy, jeden čínský (Nanking, Nanking) a jeden japonský (Men Behind The Sun),mimochodem oba dva naprosto doporučuji. K tomuto mám jenom jednu poznámku. MEMENTO MORI. ()

Reklama

Reklama