Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Recenze (126)

jafuska odpad!

všechny recenze uživatele

film mě nijak nenadchnul, nelíbilo se mi,že je to jen z černošského prostředí, ale rasistka nejsem, takže bohužel nemůžu jinak ohodnotit, ale Denzela Woshingtona mám hodně ráda, ale v tomto filmu se mě bohužel nelíbíl, veliká škoda ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Možno preto, že je to u nás dosť nezvyčajná súťaž medzi školami je dej tohto príbehu trochu náročný na zorientovanie sa a prehryznutie sa trochu dlhšou stopážou. Inak film veľmi pekne vykresľuje dobu a prostredie, v ktorom jednotlivé postavy žili. Páčia sa mi tie pôsobivé scény, kedy kamera sníma postavu spoza stromu, alebo trámu, poprípade cez štrbinu v stene. Farby sú neskutočné priam fascinujúce a zábery prinášajú nesmierny zážitok z filmu. Vďaka týmto prednostiam a pôsobivým hereckým výkonom sa film radí medzi to lepšie, čo sa dá v tomto žánri vidieť. Akcia: ** Vtiahnutie do deja: **** Realita: **** Dramatičnosť: **** ()

kedu 

všechny recenze uživatele

proklamativní herectví většinou plné patosu, postrádající intimitu věrohodných postav, nemůže přenést na diváka možnou realitu života lidí, jimž je film věnovaný. Vznikla dobře míněná pekelná nuda. Škoda, že si Denzel nevzpoměl na film o Malcolmu X, kde si zahrál pod režijní taktovkou Spikea Lee hlavní roli. Ten film měl být pro něj doživotním poučením, jak se filmy o reálných postavách dělat opravdu nemají... Asi tehdy Denzel nedával pozor:-) ()

dražis 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké překvapení, jelikož tenhle film se přede mnou vynořil přímo od nikud. Vypadá to, že Denzel Washington umí na co šáhne, jeho herecké umění je zde zřetelné a režie zrovna tak. Je zde velké množství zdařile vyvedených momentů(např. jediná prohra, nebo porážka prasete).Velmi neuměle se zde střídá napětí s klidem a uvěřitelnými emocemi, které společně s výborným soundtrackem vytvářejí ucelené drama. 4 a pul*. ()

samuelsson 

všechny recenze uživatele

Súboj rétorov- tento zaujímavý nápad na sfilmovanie si vybral Denzel Washington pre The Great Debaters. 99% postáv vo filme (vrátane hlavných) sú černosi, ktorí odviedli úctyhodné herecké výkony. Treba vyzdvihnúť, že vďaka 2 uhlom pohľadu na jeden problém získate aj predstavu o časoch aké zažívali černosi počas útlaku v Amerike. Čo filmu uberá na kvalite je úplne zbytočná lovestory medzi 2 hlavnými debatérmi. Už od začiatku filmu túžite po finálnej debate, ktorá by vám priviedla zimomriavky. Keď sa dozviete, že je na Harvarde, tak sa tešíte spolu s postavami vo filme. A nesklame vás. Samozrejme, tému tušíte- útlak čiernych bielymi, ale argumenty majú poriadnu váhu na oboch stranách, takže až do konca iba tipujete, kto vyhrá. The Great Debaters určite odporúčam vidieť, pretože je možno oveľa aktuálnejší než sa zdá... ()

me3x® 

všechny recenze uživatele

skvely film, skvely Denzel, skvely Forest,... . skvelý scenár i námet. Nemôžem dať menej ako 5*, lebo by som ho tým pádom umiestnil pod niektoré filmy, ktoré neboli lepšie a mali toľko. azda jedine čo sa mu dá vytknúť sú niektoré typicky americké, a už nielen americké scény. Ale tak to musíme už akosi mi diváci stráviť, lebo inak by sme sa asi výborného filmu nedočkali. ()

pavelg 

všechny recenze uživatele

Film zaujal názvem a herci. Oporou ve slovech připomínal "soudní filmy" (určitě třeba 12 angry men). V té síle slova byla i síla filmu. Parafrázovaná slova Václava Bělohradského: tehdy měla ještě slova nějakou váhu ... Melvin Tolson byl naprosto charismatický - rozhodný, přesvědčivý, orientovaný. To, jak vytáhl svoje 4, resp. 3, resp na konci 2 žáky a udělal z nich osobnosti,bylo famózní. Celou dobu mi připadalo, že Jun (t.j. James junior Farmer) vypadá podobně jako jeho filmový táta Forest a on to byl jeho syn :) V Henrym se krásně snoubila zemitost a inteligence. Měl jsem totální americkou hollywoodskou katarzní radost, jak to Wiley College natřela celé Americe. I když na konci dostali naprosto ideální téma ... Občasnká neposlušnost je morální zbraní v boji za spravedlnost. Civil disobeydience is the moral weapon in the fight for justice. Mantra filmu: Who is the Judge? Judge is God. Why is he God? Because he decides who wins and who loses, not my oponent. Who is your oponent? He doesn't exist. And why he doesn't exist? Because he is only the mute and descending voice against the truth, that I speak. ()

lulu37 

všechny recenze uživatele

Prepáčte, ale ja neviem vymenovať jeden podpriemerný film, kde by hral Denzel Washington :) Čo znamená, že Great Debaters so svojím príbehom a skvelým výkonom Denzela nemôžu byť zlou voľbou. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Nemám rád šablonovité, aprioristické filmy. Antirasistická tendence (za kterou jsem ještě hvězdu přidal) se přece dá vyjádřit mnohem lépe! A ty nekonečné proslovy a kázání... Ale co chci, věděl jsem, že se v originálu film jmenuje Velcí debatéři. ()

blackout 

všechny recenze uživatele

Absolutorium za predvedene herecke vykony, kde hlavne mlady trojlistek predvedl vyborny vykon. Denzel pred kamerou bohuzel predvedl daleko lepsi vykon nez na rezirske stolicce, protoze silny pribeh je podan bohuzel naprosto klasickou formou jak o pejskovi a kocicce. Predvitatelne bez spetky invence a pro nekoho tu zustane v pameti, pouze jako "ukecany" film :-/ ()

burton-ka 

všechny recenze uživatele

V roce 2007 Denzel Washintgton natočil vskutku dva velké filmy americké kinematografie. Prvni byl Americky Gangster kde stvárnil pozoruhodného Franka Lucase,obchodníka s drogama. Druhý počin sám režíroval a znovu si vybral osobu americké historie,osobu jenž hlavní problém proč nebýt velkou osobností byla barva pleti.Málo kdo bojoval proti lynčování černochu než jako kontroverzní Melvin B. Tolson. Roku 1935 založil tkz.Great debaters - debatní kroužek kde on sám vybral 4 členy, kteří mají v hlavě, možná více než, celé město ve kterém žijí, bohužel je tu zase ta barva pleti...ovšem někdy se prostě musi k cili jít krůček po krůčku. Team speakeru,nakonec získá největší poctu pozváním Harvardské prestižní univerzity, bohužel na cestu se vydávají bez profesora a to není jediná jistota o kterou přijdou... na cestě tohoto příběhu naleznou (naleznete) daleko více než by (jste) čekali! víc takových děl... ()

oSiSko 

všechny recenze uživatele

Každý film založený na skutočnom príbehu má u mňa obrovské plus už dopredu, dáva to filmu niečo iné, keď si človek uvedomí, že sú to veci, ktoré sa skutočne stali, tie pekné o to viac potešia a tie smutné o to viac deprimujú. Tento film bol kombináciou oboch. Na prvý pohľad je film o debatnom krúžku nie príliš lákavým, ale tento film má v sebe množstvo tém a tou hlavnou je diskriminácia, začleňovanie černochov do spoločnosti, téma na ktorú bolo natočených veľa filmov, dobrých či zlých a tento ? Myslím si, že meno hlavnej postavy a tej vedľajšej hovorí za všetko.Tento film nemôže sklamať. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ sa zaujímate o americkú históriu, práva Afroameričanov v USA a tak podobne, tak sa v snímku nájdete, ale inak je to len strata času a snímok právom putuje po rokoch do zabudnutia. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 6/10 ... Soundtrack: 6/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

SirPsycho 

všechny recenze uživatele

Pan režisér se usilovně snažil hrát divákovi na city. Srdceryvné projevy, slzy, potlesky a utisk afroameričanů, to vše úhledně zabaleno a cpáno před obličej jako "levné značkové" zboží na Tuniském tržišti. To mi lezlo na nervy. V jiných ohledech kvalitně natočeno a nuda to nakonec taky nebyla. Proto se z rozhodování mezi 3 a 4 hvězdami staly nakonec 4. Znovu se na to ale nepodívám. Děkuji ()

Vlkopec 

všechny recenze uživatele

Je to taková "žánrová klasika" s vcelku předvídatelným dějem, nicméně docela hezky natočená. A jako námět k zamyšlení - zejména pro lidi, kteří film nejspíš neuvidí a zamýšlení se jim dělá problémy - je film dost dobrý. 3 a půl hvězdičky zaokrouhluji dolů proto, že aktuálních 79% mi přijde přece jen moc. ()

Biges 

všechny recenze uživatele

Trochu méně patosu, byly by to hvězdičky 4. Jinak povedené dílko krásně reprezentující americkou tvorbu v dobrém i ve zlém. ()

Vindemiatrix 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch amerických patriotisticko-humanistických filmů, u kterých už po úvodních patnácti minutách víte, jak se bude vyvíjet a jak dopadne. A taky to, že když už do uhlazeného děje vstoupí občas nějaký ten drsnější moment, bude přepásán hollywoodskou mašlí, aby příliš nekazil líbivou estetiku (asi jako když jedna z hlavních postav uprchne z hořící stodoly, vyválí se přitom ve hnoji, a při návratu domů nemá ani pomačkané šaty). A přece jsem Velkým řečníkům držel palce až do očekávatelného konce. Kvůli skvělým hercům, jisté režii, dobré hudbě, silnému tématu... a ještě jednou kvůli skvělým hercům. 75% ()

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama