Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh vypráví o jednom večeru, kdy do Prahy přijíždí na abiturientský večírek matka (L. Domesová) s malou dcerkou (B. Franclová). Nemá, komu by ji svěřila, a tak dívenka zůstává na noc sama v bytě bývalé spolužačky (D. Batulková), s níž matka vyráží na večírek. Dívenka obdrží instrukce, aby nezavírala pojistku u dveří, protože pak by se obě ženy při návratu nedostaly domů. Je noc a děvče nemůže spát. Najednou slyší zvláštní zvuky. Schová hlavu pod peřinu a s hrůzou pozoruje, že někdo vnikl do bytu. Zloděj (D. Matásek) krade obrazy, ale pak si jeho společník všimne, že v bytě někdo je. Svědka se musí za každou cenu zbavit… (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na televizní kousek rozhodně slušná průměrná podívaná. Místy to mělo i vcelku dobrou atmosféru, jen ten konec mohl být vskutku lepší. Mám takový dojem, že jsem už někdy něco podobného viděl, ale ze zahraničí (taky tam bylo malé děcko a psychopatický vrah a zloděj…který ho chtěl potom sejmout). Představitelka malé holky odvedla pěkný výkon, stejně jako Matásek – jen ty odbočky (skoky na školní sraz) mi lezly docela na nervy a nebavily mně…Docela se divím, že Batulková v něčem takovém ukázala i svoje ženské přednosti… ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Dávám 4 body z nostalgie. Film poprvé dávali když mě bylo asi jako hlavní dětské hrdince, kterou celkem přijatelně hrála Běla Franclová, která se pak už v žádném jiném filmu neukázala. Konkrétněji, bylo mně plus mínus kolem deseti let, dokonce jsem měla i stejné pyžamo jako herečka!:), což je krásná dobová vzpomínka. Dovedla jsem se s dívčím strachem ztotožnit a vím, že v té době byl film vnímaný jako cosi nezvyklého a dost se tento TV film mnoha lidem líbil. Teď ho koukám naopak strhávají, ale je to skoro 20 let po té a podle mě má film pořád atmosféru,napětí a na tu dobu originální zápletku. Myslím, že by se měla zohledňovat také doba vzniku.- NEZAPOMENUTELNÉ MOMENTY: Pohled z okna na hřbitov. Osamocené dítě, pro ní neznámé město a opuštěný dům bez nájemníků na konci ulice, na jejíž název si zmatená vyděšená holka nemůže vzpomenout a tudíž identifikovat místo činu do telefonu, když chce přivolat pomoc. Zloděj v přesvědčivém podání Davida Matáska nejdřív v bytě, kde dívku přikrytou peřinou přehlídne, pak jako připravený vrah za dveřmi, který chce umlčet dětského svědka činu,který ho viděl škvírkou. Děs, když holka koukne do kukátka a plamínek od zapalovače osvítí zlodějovu tvář... Zoufalé dívčiny náhodné telefonáty neznámým lidem, kdy žádá o něčí pomoc a nakonec se jí snaží pomoci jen ti zdánlivě nejslabší (na smrt nemocná stará žena a menší chlapec)...- Nač tolik kritiky? V mnoha jiných filmech je plno blbostí a nevím, proč by zrovna tenhle měl doplatit na nějaké vady. A například holka byla vyděšená, takže bych jí nelogičnost nevyčítala, v panice nikdo nejedná rozvážně, natož dítě,natož vrah. Po osmnácti letech je to pořád dobrý TV krimi kousek, když budeme trošku shovívavější. Nevím jak bych thriller hodnotila dnes, vidět ho nezaujatě poprvé až jako dospělá, nyní v té úplně jiné modernější době... Ale každopádně dýchá převratným osudným rokem 1989 a už za ono povedené "retro" je pochvala. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Škoda toho ukvapeného konce. Napínavé a vygradované a najednou šup a jedou závěrečné titulky. Jinak na svou dobu docela odvážný počin a pamatuju si, že když jsme se na to dívali tenkrát v bedně, tak nás rodiče strašili, aby jsme nikoho cizího do bytu nepouštěli. I po letech má tato inscenace svoji nezapomenutelnou atmosféru. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Sice nejde o scénáristicky velké drama, jak by napovídalo pomalé tempo v duchu Čekej do tmy a 3 malých prasátek, ale kreativní a technicky přesvědčivá kamera (hl.kam.Jos.Špelda) v dané režijní koncepci spolu se zvukovou složkou dokáží výborně budovat napětí. Za zmínku mezi kvalitními herci stojí excelentní drobný výkon nevyužívané Lucie Domesové. Napsala Lucie Bělohradská, 3-4* ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Jako malého mě tento film dokonale vystrašil, až jsem se bál spat sám a vždy před usnutím ¨jsem se celý zabalil pod peřinu, což dělám dodnes. Z pohledu však dospělého diváka je film silně zestárlý, místy hloupě směšný a skoro bez atmosféry. Velice se podařila ta část kdy oba hrdiny rozdělují jen dveře a stačí malá chyba a osud holčičky je spečetěn. Bohužel neustále střihy na večírek je katastrofální, kdykoliv se ve filmu objeví trošičky atmosféry, je vždy touto prasečinou zcela zničena. Celkově se jedná o směšného bubáka z dávné tv historie, která nedopadla tak mizerně jako http://www.csfd.cz/film/117952-prizrak/, ale i přesto se jedná o zcela ubohý pokus o něco jiného, než co se tehdy u nás točilo. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o jediný film, který natočila malá Běla Francová, představitelka Terezky. (M.B)

Reklama

Reklama